Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Φαβέλες - Ένα πολεοδομικό ..."όνειρο" τώρα και στη Γερμανία


Άποψη της φαβέλας Cantagalo στην Ipanema στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι πρώτες φαβέλες εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στις παρυφές των μεγάλων πόλεων, όταν απελευθερωμένοι σκλάβοι και μετανάστες από την ύπαιθρο κατέφυγαν εκεί. Σήμερα, οι φαβέλες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πόλεων της Βραζιλίας.
Φωτογραφία: iStock


Το μέλλον της ... φαβέλας διαγράφεται λαμπρό στη Γερμανία, με τον  Γερμανό υπουργό Marco Buschmann να θέλει να διευκολύνει την «απλή και πειραματική κατασκευή».

Από τον Reinhard Werner 
7 Απριλίου 2024

Ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία βρίσκεται σε ανησυχητική κατάσταση. Η έλλειψη στέγασης εξαπλώνεται και ταυτόχρονα υπάρχει στασιμότητα στις νέες κατασκευές. Ο υπουργός Buschmann θέλει τώρα περισσότερη ελευθερία για τον «τύπο κτιρίου Ε». Ελπίζει ότι αυτό θα επιφέρει μια αναβίωση.

Αναγέννηση της τουαλέτας στο διάδρομο, κυματοειδείς σιδερένιες καλύβες κατά μήκος των επαρχιακών δρόμων, φαβέλες στο τέλος της πόλης, gecekondus αντί για συνεταιριστικά διαμερίσματα; 

Η δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού Δικαιοσύνης Marco Buschmann ότι τα υπερβολικά υψηλά πρότυπα κατασκευής καθιστούν την κατασκευή στη Γερμανία υπερβολικά δαπανηρή και η ανακοίνωση ότι θα γίνει ευκολότερη και φθηνότερη, εγείρουν ερωτήματα σε πολλά μέρη.

Περισσότεροι ανοιχτοί χώροι για τον λεγόμενο τύπο κτιρίου Ε προορίζονται να επιτρέψουν περισσότερο χώρο διαβίωσης. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, πρέπει να τροποποιηθούν οι νόμοι και οι οικοδομικοί κανονισμοί.

Σύμφωνα με τον Buschmann, ο τύπος κτιρίου Ε θα πρέπει να επιτρέπει συμβιβασμούς στις «απαιτήσεις άνεσης»

Ωστόσο, η διευκόλυνση της απλής και πειραματικής κατασκευής δεν έχει σε καμμία περίπτωση ως στόχο να φέρει την εμφάνιση των οικισμών στη Γερμανία πιο κοντά σε εκείνη του Τρίτου Κόσμου. Προϋπόθεση για την έγκριση ενός κτιρίου θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι η επίτευξη όλων των στόχων προστασίας των οικοδομικών κανονισμών.

Ο τύπος κτιρίου Ε είναι μια νέα πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Αρχιτεκτόνων στη Γερμανία. Σκοπός του είναι να επιτρέψει στους κατασκευαστές και τους πολεοδόμους να αποκλίνουν από τους πολυάριθμους ισχύοντες κανόνες και πρότυπα σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να καταστεί η κατασκευή πιο αποδοτική από άποψη κόστους και ευέλικτη - χωρίς να παραμελούνται οι στόχοι προστασίας των οικοδομικών κανονισμών, όπως η σταθερότητα, η πυροπροστασία και οι υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

Οι κατασκευαστές και οι σχεδιαστές μπορούν να συνεργαστούν για να καθορίσουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, με βάση κοινά πρότυπα.

Τα κτίρια τύπου Ε δεν υπόκεινται απαραίτητα σε όλα τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές που αναφέρονται στους οικοδομικούς κανονισμούς. Αντιθέτως, πρέπει να τηρούνται οι στόχοι προστασίας των οικοδομικών κανονισμών. Αρχικά, ο νέος τύπος κτιρίου θα ισχύει μόνο για έμπειρους κατασκευαστές, όπως οι δημοτικοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί, ώστε να μην αποδυναμωθεί η προστασία των καταναλωτών.

Δεν θα εξακολουθήσουν να μην υπάρχουν συμβιβασμοί όσον αφορά τη στατική, την πυροπροστασία, την υγεία και τα περιβαλλοντικά πρότυπα. 

Ωστόσο, όσοι ασχολούνται με την κατασκευή κατοικιών θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλλουν ορισμένα πρότυπα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «απαιτήσεις άνεσης». Παραδείγματα αποτελούν οι απαιτήσεις ηχομόνωσης ή ορισμένες καθιερωμένες προσδοκίες στον τομέα της τεχνολογίας κτιρίων. Με αυτόν τον τρόπο, ο Buschmann θέλει να επιτρέψει ταχύτερη και φθηνότερη κατασκευή.


Το Αμβούργο επιδιώκει τη διαδικασία μεταρρύθμισης σε κρατικό επίπεδο

Τόνισε στην "Handelsblatt" ότι η οικοδόμηση στη Γερμανία είναι πολύ ακριβή. Θα πρέπει να επιτρέπεται ο συμβιβασμός όσον αφορά τα πρότυπα άνεσης. Λιγώτερη πολυπλοκότητα και μεγαλύτερη ευελιξία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ώθηση της στάσιμης κατασκευαστικής δραστηριότητας στη Γερμανία.

Ο τύπος κτιρίου Ε είναι μια πιθανή προσέγγιση σε αυτό. Το θέμα είχε ήδη τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής για τη στέγαση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Buschmann ανακοίνωσε ότι θα προετοιμάσει ένα σχέδιο νόμου μαζί με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Κατασκευών της Klara Geywitz στο εγγύς μέλλον.

Μεμονωμένα κράτη, όπως το Αμβούργο, έχουν ήδη ξεκινήσει νομοθετικές διαδικασίες για να ανοίξουν μια πρόσθετη επιλογή πέρα από τις υπάρχουσες κατηγορίες κτιρίων.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων των φωτεινών σηματοδοτών έχουν ήδη υποβάλει αίτημα στη Γερουσία. Το τελευταίο θα πρέπει να «εξετάσει τη συμπερίληψη του τύπου κτιρίου Ε στον πρότυπο οικοδομικό κώδικα και να το υποστηρίξει σε ομοσπονδιακό επίπεδο με κατάλληλο τρόπο».

Γιατί υπάρχει ανάγκη για ξεχωριστό νόμο επ' αυτού;

Σε συνέντευξή του στο "Baunetzwoche", ο Florian Dilg εξηγεί το σκεπτικό πίσω από τις προόδους προς την κατεύθυνση του τύπου κτιρίου. Είναι συνιδρυτής μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 από το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων της Βαυαρίας για απλούστερη και πειραματική κατασκευή.

Επισημαίνει ότι ο γερμανικός αστικός κώδικας (BGB) προβλέπει ήδη ελεύθερη συμφωνία μεταξύ κατασκευαστών και πολεοδόμων σχετικά με την κατάσταση ενός κτιρίου. Στην πράξη, ωστόσο, τέτοιες συμφωνίες κηρύσσονται τακτικά άκυρες σε περίπτωση διαφοράς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δικαστήρια υποθέτουν ότι οι κατασκευαστές δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για την «οφειλόμενη ποιότητα» των κατασκευαστικών εργασιών που πρέπει να εκτελεστούν. Ωστόσο, το πρότυπο για την "οφειλόμενη ποιότητα" είναι οι λεγόμενοι γενικά αποδεκτοί κανόνες τεχνολογίας.


Η ιδέα του Bushman για την αντιμετώπιση του πολλαπλασιασμού των κανόνων

Ωστόσο, τα θεμέλιά τους υπερβαίνουν κατά πολύ το περιεχόμενο νόμων ή υπουργικών διαταγμάτων. Περιλαμβάνουν επίσης ένα είδος εθιμικού δικαίου που έχει καθιερωθεί στη βιομηχανία, το οποίο βασίζεται στους τρέχοντες ορισμούς προϊόντων για πιστοποιήσεις, τεχνικές λύσεις, αξίες σχεδιασμού και πρότυπα DIN.

Ωστόσο, υπάρχουν σήμερα περίπου 3.000 από αυτούς. Επίσης, δεν θα είναι η πρώτη φορά που επιτροπές και όργανα προσπαθούν να απλοποιήσουν τους κανόνες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί μεγάλη επιτυχία.

Ο αρχιτέκτονας Oliver Thill από το Ρόττερνταμ δεν θεωρεί πάντα την πραγματική πρακτικότητα και την ποιότητα των βέλτιστων πρακτικών ως βάση του άτυπου σώματος προτύπων.

Αντίθετα, είναι συχνά το αποτέλεσμα «δεκαετιών άσκησης πίεσης από βιομηχανικές ενώσεις». Αποτρέπουν την ασφαλή, αλλά παρόλα αυτά απλούστερη και οικονομικότερη κατασκευή: «Προκειμένου να επιστρέψει στη λογική κατασκευή, η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία και λιγότερα επίπεδα λήψης αποφάσεων».

Τύπος κτιρίου Ε για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή περισσότερων κατασκευαστικών διαδικασιών χωρίς αρχές

Σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, οι πρωταγωνιστές των πρωτοποριακών έργων για τον τύπο κτιρίου Ε δεν ενδιαφέρονται για την κατάργηση των προτύπων και των κανόνων. Ωστόσο, θα πρέπει να δημιουργηθεί η βάση έτσι ώστε να μπορούν να τροποποιηθούν – και τελικά, η απόκλιση από το πρότυπο δεν συνιστά ελάττωμα που γεννά ευθύνη.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να αρκεί να μην χρειάζεται να περνάτε από τις οικοδομικές αρχές όσον αφορά τα υποχρεωτικά πρότυπα, αλλά να καλείτε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες δοκιμών. Μαζί με τους αρχιτέκτονες και τους κατασκευαστές, πρέπει να βρουν λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τα αιτήματα απόκλισης που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Στο τέλος, θα υπήρχε μια αρχή 4+2 μάτια και μια ανάληψη ευθύνης από τους εμπειρογνώμονες αντί για μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία ενώπιον των αρχών.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!