Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Ο Jamie Dimon προειδοποιεί ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «κινδύνους που επισκιάζουν ο,τιδήποτε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»



Ο τραπεζίτης με ίσως την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο - ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Jamie Dimon - προειδοποίησε τον κόσμο στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους ότι ενώ αναμένει οικονομική ανθεκτικότητα των ΗΠΑ (και υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια) και είναι αισιόδοξος για τις ευκαιρίες μετασχηματισμού από την τεχνητή νοημοσύνη, ανησυχεί ότι γεωπολιτικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, καθώς και της πολιτικής πόλωσης των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που «μπορεί κάλλιστα να δημιουργεί κινδύνους που θα μπορούσαν να επισκιάσουν ο,τιδήποτε από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Tyler Durden
9 Απριλίου 2024



Ξεκινά με μια δυσοίωνη επισκόπηση του γεωπολιτικού χάους που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής αμφισβητείται...

Σε ολόκληρο τον κόσμο, το 2023 ήταν ένα ακόμη έτος σημαντικών προκλήσεων, από τον τρομερό συνεχιζόμενο πόλεμο και τη βία στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έως την αυξανόμενη τρομοκρατική δραστηριότητα και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως με την Κίνα. 

Σχεδόν όλα τα έθνη αισθάνθηκαν πέρυσι τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών ενέργειας και τροφίμων, των ποσοστών πληθωρισμού και των ασταθών αγορών. 

Ενώ όλα αυτά τα γεγονότα και η σχετική αστάθεια έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εταιρεία μας, τους συναδέλφους, τους πελάτες μας και τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, οι συνέπειές τους στον κόσμο γενικότερα - με τα ακραία δεινά του ουκρανικού λαού, την κλιμάκωση της τραγωδίας στη Μέση Ανατολή και την πιθανή αναδιάρθρωση της παγκόσμιας τάξης - είναι πολύ πιο σημαντικές.

Καθώς εκτυλίσσονται αυτά τα γεγονότα, ο παγκόσμιος ηγετικός ρόλος της Αμερικής αμφισβητείται έξω από άλλα έθνη και μέσα από το πολωμένο εκλογικό σώμα μας. Πρέπει να βρούμε τρόπους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να συνεργαστούμε με άλλα δυτικά έθνη στο όνομα της δημοκρατίας. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεγάλων κρίσεων, η ενότητα για την προστασία των βασικών ελευθεριών μας, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης επιχειρηματικότητας, είναι υψίστης σημασίας. 

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Αμερική, «σχεδιασμένη με ελευθερία και αφοσιωμένη στην πρόταση ότι όλοι οι άνθρωποι δημιουργούνται ίσοι», εξακολουθεί να παραμένει ένας λαμπρός φάρος ελπίδας για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο. 

Η JPMorgan Chase, μια εταιρεία που ιστορικά έχει εργαστεί πέρα από σύνορα και σύνορα, θα κάνει το καθήκον της για να διασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ασφαλής.

Παρά το ανησυχητικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένης της αναταραχής των περιφερειακών τραπεζών του περασμένου έτους, η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ανθεκτική, με τους καταναλωτές να εξακολουθούν να ξοδεύουν και οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος μια ομαλή προσγείωση. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οικονομία τροφοδοτείται από μεγάλα ποσά δαπανών για το δημόσιο έλλειμμα και προηγούμενα μέτρα τόνωσης. Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανάγκη για αυξημένες δαπάνες καθώς συνεχίζουμε τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, την αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών και την καταπολέμηση των αυξανόμενων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο επίμονο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμένουν οι αγορές. Επιπλέον, υπάρχουν κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων που πρέπει να παρακολουθήσετε.

Η ποσοτική σύσφιξη αποστραγγίζει περισσότερα από 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστότητα από το σύστημα ετησίως - και ποτέ δεν έχουμε βιώσει πραγματικά την πλήρη επίδραση της ποσοτικής σύσφιξης σε αυτή την κλίμακα. 

Επιπλέον, οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τις αγορές ενέργειας και τροφίμων, τη μετανάστευση και τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις, εκτός από το τρομερό ανθρώπινο κόστος τους.

Αυτές οι σημαντικές και κάπως πρωτοφανείς δυνάμεις μας κάνουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί.


Πληθωρισμός και υπεραισιοδοξία της αγοράς

Και προειδοποιεί ότι οι επενδυτές φαίνονται υπερβολικά εφησυχασμένοι σχετικά με αυτούς τους γεωπολιτικούς κινδύνους όταν πρόκειται για τις αγορές.


Οι γεωπολιτικές και οικονομικές δυνάμεις έχουν ένα απρόβλεπτο χρονοδιάγραμμα - μπορεί να ξεδιπλωθούν σε μήνες ή χρόνια και είναι σχεδόν αδύνατο να τεθούν σε πρόβλεψη ενός έτους. Έχουν επίσης μια απρόβλεπτη αλληλεπίδραση: Για παράδειγμα, η γεωπολιτική κατάσταση μπορεί να καταλήξει να μην έχει ουσιαστικά καμία επίδραση στην παγκόσμια οικονομία ή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ο καθοριστικός παράγοντας της.

Έχουμε συνεχείς ανησυχίες σχετικά με τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων για τη διαχείριση της έκθεσης στα επιτόκια και άλλων επιχειρηματικών κινδύνων.

Πολλοί βασικοί οικονομικοί δείκτες σήμερα εξακολουθούν να είναι καλοί και ενδεχομένως να βελτιώνονται, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού. Αλλά όταν κοιτάζουμε μπροστά στο αύριο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες που θα επηρεάσουν το μέλλον. Για παράδειγμα, φαίνεται να υπάρχει μεγάλος αριθμός επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες ενδέχεται να συνεχιστούν.

Όλοι οι ακόλουθοι παράγοντες φαίνεται να είναι πληθωριστικοί:

- συνεχιζόμενες δημοσιονομικές δαπάνες, επαναστρατιωτικοποίηση του κόσμου,

- αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου,

- κεφαλαιακές ανάγκες της νέας πράσινης οικονομίας,

- και ενδεχομένως υψηλότερο ενεργειακό κόστος στο μέλλον (παρ' όλο που επί του παρόντος υπάρχει υπερπροσφορά φυσικού αερίου και άφθονη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πετρέλαιο) λόγω έλλειψης των αναγκαίων επενδύσεων στις ενεργειακές υποδομές.

Στο παρελθόν, τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν φαινόταν να συνδέονται στενά με τον πληθωρισμό. Στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υπήρχε μια γενική κατανόηση ότι ο πληθωρισμός καθοδηγείται από «όπλα και βούτυρο». Δηλαδή, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και η αύξηση της προσφοράς χρήματος, και τα δύο εν μέρει λόγω του πολέμου του Βιετνάμ, οδήγησαν σε αυξημένο πληθωρισμό, ο οποίος ξεπέρασε το 10%.

Τα ελλείμματα σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερα και εμφανίζονται σε περιόδους άνθησης - όχι ως αποτέλεσμα ύφεσης - και έχουν υποστηριχθεί από ποσοτική χαλάρωση, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.


Η ποσοτική χαλάρωση είναι μια μορφή αύξησης της προσφοράς χρήματος (αν και έχει πολλές αντισταθμίσεις). Εξακολουθώ να ανησυχώ περισσότερο για την ποσοτική χαλάρωση από τους περισσότερους και την αντιστροφή της, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ πριν σε αυτή την κλίμακα.

Οι αξίες των μετοχών, σύμφωνα με τα περισσότερα μέτρα, βρίσκονται στο υψηλό άκρο του εύρους αποτίμησης και τα πιστωτικά περιθώρια είναι εξαιρετικά σφιχτά. Αυτές οι αγορές φαίνεται να τιμολογούν με 70% έως 80% πιθανότητα ομαλής προσγείωσης - μέτρια ανάπτυξη μαζί με μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

«Πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πολύ χαμηλότερες από αυτό», προειδοποιεί ο Dimon.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει τεράστια εστίαση, πάρα πολύ, στα μηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις μέτριες μεταβολές των επιτοκίων. Αλλά ο κύβος μπορεί να ερριφθεί - τα επιτόκια που κοιτάζουν έξω ένα ή δύο χρόνια μπορεί να είναι προκαθορισμένα από όλους τους παράγοντες που ανέφερα παραπάνω. Μικρές αλλαγές στα επιτόκια σήμερα μπορεί να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό στο μέλλον από ό, τι πιστεύουν πολλοί.

Ως εκ τούτου, είμαστε προετοιμασμένοι για ένα πολύ ευρύ φάσμα επιτοκίων, από 2% έως 8% ή και περισσότερο, με εξίσου ευρεία οικονομικά αποτελέσματα — από ισχυρή οικονομική ανάπτυξη με μέτριο πληθωρισμό (στην περίπτωση αυτή, υψηλότερα επιτόκια θα προέκυπταν από υψηλότερη ζήτηση κεφαλαίου) έως ύφεση με πληθωρισμό· Δηλαδή, στασιμοπληθωρισμός.

Από οικονομική άποψη, το χειρότερο σενάριο θα ήταν ο στασιμοπληθωρισμός, ο οποίος δεν θα συνοδευόταν μόνο από υψηλότερα επιτόκια, αλλά και από υψηλότερες πιστωτικές ζημίες, χαμηλότερους όγκους επιχειρήσεων και δυσκολότερες αγορές.

Σύμφωνα με αυτά τα πολλά διαφορετικά σενάρια, η εταιρεία μας θα συνέχιζε να αποδίδει τουλάχιστον καλά.

AI Transformational, αλλά...

Αν και δεν γνωρίζουμε το πλήρες αποτέλεσμα ή τον ακριβή ρυθμό με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει την επιχείρησή μας - ή πώς θα επηρεάσει την κοινωνία στο σύνολό της - είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικές και πιθανώς τόσο μετασχηματιστικές όσο μερικές από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εφευρέσεις των τελευταίων εκατοντάδων ετών:


Σκεφτείτε το τυπογραφείο, την ατμομηχανή, τον ηλεκτρισμό, τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο, μεταξύ άλλων.

...

Με την πάροδο του χρόνου, αναμένουμε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σχεδόν κάθε θέση εργασίας, καθώς και να επηρεάσει τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού μας.

Μπορεί να μειώσει ορισμένες κατηγορίες θέσεων εργασίας ή ρόλους, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και άλλες.


Η τραπεζική κρίση τελείωσε, προς το παρόν...

Η μίνι τραπεζική κρίση του 2023 έχει τελειώσει, αλλά προσέξτε τα υψηλότερα επιτόκια και την ύφεση - όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για ολόκληρη την οικονομία.

Ο Dimon εξήγησε προηγουμένως ότι η κρίση τελείωσε υπό την προϋπόθεση ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν δραματικά και δεν θα βιώσουμε σοβαρή ύφεση.

Εάν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξηθούν πάνω από 6% και αυτή η αύξηση συνοδεύεται από ύφεση, θα υπάρξει αρκετή πίεση - όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και με μοχλευμένες εταιρείες και άλλους.


Θυμηθείτε, μια απλή αύξηση των επιτοκίων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μείωσε ουσιαστικά την αξία των περισσότερων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κατά 20% και ορισμένα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ειδικά τα ακίνητα γραφείων, μπορεί να αξίζουν ακόμη λιγότερο λόγω των επιπτώσεων της ύφεσης και των υψηλότερων κενών θέσεων.

Θυμηθείτε επίσης ότι τα πιστωτικά περιθώρια τείνουν να διευρύνονται, μερικές φορές δραματικά, σε μια ύφεση.

Τέλος, θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι τα επιτόκια ήταν εξαιρετικά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα - είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι επενδυτές και εταιρείες είναι πραγματικά προετοιμασμένοι για ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Ο Dimon καταλήγει:

«Όταν συμβαίνουν τρομερά γεγονότα, τείνουμε να υπερεκτιμούμε την επίδραση που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία. Τα πρόσφατα γεγονότα, ωστόσο, μπορεί κάλλιστα να δημιουργούν κινδύνους που θα μπορούσαν να επισκιάσουν οτιδήποτε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - δεν πρέπει να τα πάρουμε ελαφρά».

Οι φιλόδοξοι αναγνώστες μπορούν να μελετήσουν ολόκληρη τη διατριβή των 30.000 λέξεων παρακάτω:



ΠΗΓΗ: Jamie Dimon Warns World Faces "Risks That Eclipse Anything Since World War II" | ZeroHedge


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!