Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Η Ιαπωνία θα ξεκινήσει μια εποχή «μαζικής μετανάστευσης από το εξωτερικό»

Η χώρα της Ανατολικής Ασίας επιλέγει την «ποικιλλομορφία και την ένταξη» έναντι της ομοιογένειας.


Η Ιαπωνία φαίνεται να μεταβαίνει από μια ομοιογενή κοινωνία στην αγκαλιά της «ποικιλλομορφίας και της ένταξης» εγκαινιάζοντας «μια εποχή μαζικής μετανάστευσης από το εξωτερικό».


Πρόκειται να είναι μια τεράστια αλλαγή για μια χώρα που ήταν ακόμα μέχρι πρόσφατα 97,5% εθνοτική ιαπωνική, σύμφωνα με το CIA World Factbook.

Μια έκθεση του Bloomberg περιγράφει λεπτομερώς πόσο γρήγορα μειώνονται τα ποσοστά γεννήσεων των ιθαγενών, μια γηράσκουσα κοινωνία και μια χρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού τροφοδοτούν την εισαγωγή εκατομμυρίων αλλοδαπών που «αλλάζουν το πρόσωπο της Ιαπωνίας».

Ο αριθμός των ξένων εργαζομένων στην Ιαπωνία έχει πλέον ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, αύξηση 12,4% σε σχέση με το 2022. Η χώρα της Ανατολικής Ασίας χρειάζεται τουλάχιστον 647.000 μετανάστες σε ηλικία εργασίας ετησίως για να καλύψει την έλλειψη 11 εκατομμυρίων εργαζομένων έως το 2040.




«Η Ιαπωνία εισέρχεται σε μια εποχή μαζικής μετανάστευσης από το εξωτερικό», δήλωσε ο Junji Ikeda, πρόεδρος της Saikaikyo, μιας υπηρεσίας με έδρα τη Χιροσίμα που προμηθεύει και εποπτεύει ξένους εργαζόμενους. «Οι σταδιακές προσαρμογές δεν αρκούν», πρόσθεσε.

Μόνο στο πλαίσιο ενός προγράμματος, 820.000 μετανάστες θα γίνουν δεκτοί για να εργαστούν στους τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής, διπλασιάζοντας τον αριθμό που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, προκειμένου «να καταβληθούν προσπάθειες για την υλοποίηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς», σύμφωνα με τον επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Yoshimasa Hayashi.

Ενώ η διαδικασία εφαρμόζεται στο πλαίσιο των «θεωρήσεων ειδικευμένων εργαζομένων», οι πραγματικοί ρόλοι που θα καλύψουν οι μετανάστες περιλαμβάνουν οδηγούς ταξί, οδηγούς λεωφορείων και εργάτες εργοστασίων.

Ο κλάδος των υπηρεσιών θα γεμίζει επίσης όλο και περισσότερο με ξένους μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τις οικογένειές τους για να παραμείνουν στην Ιαπωνία επ' αόριστον.

Ο Economist αναφέρει ότι μια «ματιά στο μέλλον της Ιαπωνίας» μοιάζει με ψιλικατζίδικα που στελεχώνονται συντριπτικά από μετανάστες, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της μετανάστευσης».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ένα τέτοιο κατάστημα 7-Eleven στο κέντρο του Τόκιο, όπου «όλο το προσωπικό είναι Βιρμανοί».

"Ο Gearoid Reidy σε άρθρο του για τους Japan Times εκτιμά ότι ο αριθμός των εργαζομένων στο εξωτερικό έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ η ευρύτερη ξένη κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει παιδιά και φοιτητές, έχει αυξηθεί κατά 50%", αναφέρει το Spectator.

«Ο Reidy οραματίζεται μια εποχή όπου περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της Ιαπωνίας θα έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, θέτοντας το περίφημα ομοιογενές, αποκλειστικό, έθνος στο ίδιο επίπεδο με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία».
Καλή τύχη με αυτό.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η εγκληματικότητα είχε αυξηθεί για πρώτη φορά σε 20 χρόνια, μια κατάσταση με την οποία οι ιθαγενείς Ιάπωνες θα μπορούσαν να εξοικειωθούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Μια έκθεση του BBC News σχετικά με την προηγούμενη άρνηση της Ιαπωνίας να υιοθετήσει τη μαζική μετανάστευση υπογράμμισε πώς η χώρα ήταν «κολλημένη στο παρελθόν», με αυτό το παρελθόν να χαρακτηρίζεται ως «μια ειρηνική, ευημερούσα χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, το χαμηλότερο ποσοστό δολοφονιών, λίγες πολιτικές συγκρούσεις».

Προφανώς, οι προσιτές τιμές των ακινήτων, «η άρνηση μετανάστευσης και η διατήρηση της πατριαρχίας» και το γεγονός ότι «η Ιαπωνία εξακολουθεί να αισθάνεται σαν την Ιαπωνία και όχι μια αναπαραγωγή της Αμερικής», «κολλάει στο παρελθόν».

Ωστόσο, ενώ εισάγει μεγάλο αριθμό εργαζομένων, η Ιαπωνία εξακολουθεί να φαίνεται πρόθυμη να περιορίσει τους αλλοδαπούς που ισχυρίζονται ότι είναι αιτούντες άσυλο.

Ένα νέο σύστημα που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο θα δώσει στην κυβέρνηση την εξουσία να απελαύνει αλλοδαπούς των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί πολλές φορές.



ΠΗΓΗ: Japan beginnt «Ära der Massenzuwanderung» - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!