Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Δημητριακά Για Την Πλέμπα; Πώς Οι Ελίτ Χρησιμοποιούν Τον «Skimpflation» Για Να Ελέγξουν Τις Διατροφικές Μας Συνήθειες



Από τον Brandon Smith

Οι άνθρωποι που διαβάζουν την ανάλυσή μου για μεγάλο χρονικό διάστημα γνωρίζουν καλά τις προσδοκίες μου για το τελικό αποτέλεσμα της οικονομικής πανωλεθρίας των ΗΠΑ: Μια στασιμοπληθωριστική κρίση που ακολουθείται από ένα τεράστιο κραχ παρόμοιο με τη Μεγάλη Ύφεση (ή χειρότερα). Βάσισα αυτή την πρόβλεψη σε διάφορες περιστάσεις, αλλά κυρίως επέστρεψα στην ιστορία των υποτιμήσεων νομισμάτων και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Τέτοιου είδους πράγματα έχουν συμβεί στο παρελθόν και τείνουν να ακολουθούν ένα μοτίβο που είναι ορατό σήμερα.

Συγκεκριμένα, μελετώ την κρίση στασιμοπληθωρισμού του 1971-1981 για αναφορά και βρήκα κάποιες εντυπωσιακές ομοιότητες. Ήταν μια από τις χειρότερες οικονομικές πτώσεις στην αμερικανική ιστορία μετά την ύφεση και είναι ένα γεγονός για το οποίο σχεδόν κανείς δεν μιλάει. 

Πολλοί άνθρωποι (ειδικά η Gen 'Z') πιστεύουν ότι η σημερινή εποχή μας είναι η χειρότερη οικονομική εποχή όλων των εποχών και ότι η γενιά τους έχει ξεριζωθεί από τις προηγούμενες γενιές.

Αυτό είναι ανακριβές· Η καταστροφή του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 ήταν πολύ χειρότερη. Τούτου λεχθέντος, μας δείχνει πού κατευθύνεται τελικά η χώρα μας και δεν φαίνεται καλή. Αυτό που είναι μια διαχειρίσιμη οικονομική κρίση σήμερα έχει τη δυνατότητα να γίνει καταστροφή αύριο.

Ένα ζήτημα που με συναρπάζει και συνήθως δεν αναφέρεται στην επικρατούσα οικονομική συζήτηση είναι η υποβάθμιση της ποιότητας – Ο τρόπος με τον οποίο τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, οι κατασκευές, η μεταποίηση, το στυλ και η διαθεσιμότητα τείνουν να καταρρέουν όταν ο πληθωρισμός ξαφνικά κορυφώνεται. 

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως «skimpflation»(*) και ήταν ανεξέλεγκτη στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. 

Οι περισσότεροι Αμερικανοί σήμερα σκέφτονται τη δεκαετία του '70 ως μια ευτυχισμένη εποχή της ντίσκο, με παντελόνια καμπάνες και ψυχεδελικά, αλλά στην πραγματικότητα ήταν οικονομικά θλιβερή.

Εξετάζοντας πραγματικές εικόνες και πλάνα από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1960, υπήρξε μια έντονη αλλαγή στην ποιότητα ζωής. Από την ποιότητα των αυτοκινήτων, στην ποιότητα των ρούχων, στην ποιότητα της στέγασης. 

Ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ (όπως η Νέα Υόρκη ή η Φιλαδέλφεια) έμοιαζαν με εμπόλεμες ζώνες γεμάτες με ερείπια. Μετά τον υψηλό πληθωρισμό για αρκετά χρόνια που προκαλεί διπλασιασμό και τριπλασιασμό των τιμών λιανικής μαζί με αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, το περιβάλλον αρχίζει να αισθάνεται πραγματικά άσχημο.

Skimpflation και η ατζέντα της πυραμίδας τροφίμων

Μια άλλη πτυχή της ζωής που δέχεται πλήγμα είναι η ποιότητα της διατροφής και η ικανότητα των οικογενειών να τραφούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με την έννοια του "shrinkflation" - Η συνήθεια των εταιρειών να συρρικνώνουν το μέγεθος των μερίδων διατηρώντας παράλληλα τις συσκευασίες και τις τιμές τους ίδιες, προκειμένου να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό στο κόστος παραγωγής χωρίς να το παρατηρούν οι καταναλωτές. 

Ωστόσο, το "skimpflation" είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την αύξηση των τιμών στο ράφι, και αυτό είναι με τη μείωση της ποιότητας των συστατικών, μαζί με την ενθάρρυνση του κοινού να τρώει λιγώτερο θρεπτικά (και λιγώτερο ακριβά στην παραγωγή) τρόφιμα.

Η δεκαετία του 1970 ήταν η δεκαετία που γέννησε την αγορά μεταποιημένων τροφίμων και την κουζίνα μικροκυμάτων, τουλάχιστον σε ευρύτερη κλίμακα. Αυτή ήταν η δεκαετία που το αμερικανικό φαγητό έκανε πραγματικά μια βουτιά. 

Η ευκολία των επεξεργασμένων τροφίμων αντισταθμίστηκε από το φτωχό θρεπτικό περιεχόμενο. Ήταν φθηνότερα, αλλά η ποιότητα ήταν χάλια και εξακολουθούμε να ζούμε με τις επιπτώσεις αυτής της τάσης σήμερα.

Υπήρχαν, φυσικά, κινήματα αντικουλτούρας που εργάζονταν ενάντια στην υιοθέτηση επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων τύπου «γνωρίστε τον αγρότη σας» και οργανικών κινημάτων. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε καλά, τα φθηνά επεξεργασμένα τρόφιμα τελικά κέρδισαν.

Η κοινωνία αγκάλιασε την αγορά επειδή έπρεπε. 

Οι τιμές ήταν τόσο υψηλές που ήταν ο μόνος τρόπος να θρέψουν τις οικογένειές τους καθημερινά.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Τροφική Πυραμίδα για την οποία όλοι διδασκόμασταν ως παιδιά στα δημόσια σχολεία εισήχθη στον δυτικό κόσμο το 1972. 

Η πυραμίδα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη σουηδική κυβέρνηση στο Άμεση αντίδραση στον πληθωρισμό και σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τον πληθυσμό να τρώει φθηνότερα τρόφιμα (κυρίως δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζυμαρικά και υδατάνθρακες). Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν επιδοτήσεις για να προωθήσουν την κατανάλωση τροφίμων χαμηλού κόστους και χαμηλής ποιότητας από τότε.

Εξιστορώ αυτές τις τάσεις από τη δεκαετία του 1970 επειδή βλέπουμε μια πολύ παρόμοια ατζέντα σήμερα, αν και είναι πολύ πιο ύπουλη στη φύση της. 

Η οικονομική παρακμή είναι ένα αγαπημένο εργαλείο για το κατεστημένο για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών.

Το δολλάριο χάνει αγοραστική δύναμη; Μεταβείτε στο κρέας και τα έντομα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο...

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι υπήρξε μια τεράστια ώθηση από κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες να εγκλιματίσουν το κοινό στην ιδέα των τεχνητών προϊόντων κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. 

Προς το παρόν, τα ψεύτικα κρέατα είναι πιο ακριβά από τα πραγματικά κρέατα, οπότε δεν υπάρχει κίνητρο για το κοινό να τα καταναλώσει, αλλά αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να οδηγεί τις τιμές υψηλότερα, τελικά η πραγματική μπριζόλα θα κοστίσει πολύ περισσότερο από την τεχνητή μπριζόλα και οι άνθρωποι μπορεί να είναι πεπεισμένοι ότι τα ψεύτικα πράγματα είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Στη συνέχεια, υπάρχει η έννοια των δυτικών καταναλωτών Τρώγοντας έντομα για πρωτεΐνες αντί για βοδινό ή κοτόπουλο ή χοιρινό. 

Πέρα από τους ισχυρισμούς ότι αυτό με κάποιο τρόπο θα «σώσει το κλίμα» από την υπερθέρμανση του πλανήτη (το οποίο είναι ένα απόλυτο ψέμμα που υποστηρίζεται από μηδενικά συγκεκριμένα στοιχεία), οι δυνάμεις προτείνουν επίσης ότι τα έντομα θα είναι πολύ πιο προσιτά από τα χάμπουργκερ στο εγγύς μέλλον.


(*) skimpflation: μείωση της ποιότητας και της διαθεσιμότητας μιας υπηρεσίας ενώ η τιμή παραμένει η ίδια.




ΠΗΓΗ: Cereal For The Peasants? How The Elites Use “Skimpflation” To Control Our Eating Habits - Alt-Market.us



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δανικός Οργανισμός Φαρμάκων: Το «εμβόλιο» Spikevax της Moderna μπορεί να προκαλέσει χρόνια κνίδωση
Αυτό αναφέρεται από τον δημοσιογράφο Peter Imanuelsen στον λογαριασμό του Substack "The Freedom Corner with PeterSweden". Έτσι, είναι τελικά σαφές ότι ήταν ψέμμα ο ισχυρισμός ότι οι ενέσεις mRNA είναι «ασφαλείς και αποτελεσματικές».


Η πριγκίπισσα Kate είναι «μέρος μιας ατυχούς νέας τάσης περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου μεταξύ των νεότερων ανθρώπων»
Ο Pierre Kory, Πρόεδρος και Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος της Frontline Covid-19 Critical Care Alliance, και η δημοσιογράφος Mary Beth Pfeiffer εφιστούν την προσοχή σε αυτό. Η 42χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε δημοσιοποιήσει τη διάγνωσή της με καρκίνο την περασμένη Παρασκευή. Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 έως 44 ετών αυξάνεται δύο φορές πιο γρήγορα από ό, τι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.


Ποινική καταγγελία 2.0 που κατατέθηκε κατά της Swissmedic
Ο δικηγόρος Philipp Kruse με έδρα τη Ζυρίχη υπέβαλε επικαιροποιημένη ποινική καταγγελία εκ μέρους των ζημιωθέντων κατά της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής Swissmedic και των εμβολιαστών γιατρών, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν αναπτυχθεί υπέρ των προηγούμενων ισχυρισμών.


Θύμα εμβολίου από το Potsdam: «Είμαι εξαιρετικά θυμωμένος με τον κ. Lauterbach»

6 σχόλια:

  1. Πάμε άλλη μια φορά. Σιωνισμό θέλατε, σιωνισμό έχετε. Γιατί διαμαρτύρεστε; 38 ημέρες έμειναν γκοϊμ, για να ετοιμαστείτε για την μεγάλη γιορτή της νίκης των "εκλεκτών" αφεντικών σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψιτ, νούμερο! Τσάκα αυτό για μελέτη:

      5 τρόποι για να καταλάβεις αν είσαι ηλίθιος

      Μεγάλες αλήθειες που ίσως σε πληγώσουν.

      https://www.provocateur.gr/out-about/25357/5-tropoi-gia-na-katalabeis-an-eisai-hlithios/

      Διαγραφή
  2. Κάθε φορά που σχολιάζει ο πάνω πετάγεται και ο κάτω.
    Τον κάτω πάντως τον έχω για χειρότερο του πάνω.
    Αυτά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε προσέλαβε για υπεράσπιση εσένα; Μόλις εμφανιστεί το παρτσακλό σκας μύτη κι εσύ.
      Άσε, μην το κουράζεις, καταλάβαμε πολλά.

      Διαγραφή
  3. Ρε παιδιά, μην του δίνετε σημασία.
    Αυτό θέλουν.
    Ο 9:37 μ.μ. έχει καταντήσει γραφικός και δείχνει πόσο κενός είναι. Δεν έχει να πει τίποτα άλλο από το ίδιο τροπάριο κάθε φορά.
    Γιατί δεν μας αποκαλύπτει αν εμείς είμαστε γκοϊμ αυτός τι είναι;

    Λοιπόν, 9:37 και 12:32 δεν αφήνετε τα σάπια;
    Ηλίθιοι δεν είμαστε. Έχουμε καταλάβει τι παίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!