Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Η Ρουμανία κατασκευάζει τους πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες SMR στην Ευρώπη – κάτοικοι της περιοχής: «Όλοι εδώ στο χωριό φοβούνται»


Μηχανικοί σε εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιούνται πειραματικές μελέτες μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR).
Φωτογραφία: Nicolas Tucat/AFP via Getty Images


Η Ρουμανία θέλει να γίνει πρωτοπόρος ενός νέου τύπου τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. 

Για τον σκοπό αυτό, αρκετοί αρθρωτοί αντιδραστήρες πρόκειται τώρα να κατασκευαστούν στη μέση ενός χωριού. 

Οι κάτοικοι είναι δύσπιστοι.

Από τον Maurice Forgeng 
5 Απριλίου2024

Η αμερικανική εταιρεία NuScale θέλει να κατασκευάσει τους πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR) της Ευρώπης σε ρουμανικό δήμο. Ο Sebastian Burduja, υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, χαιρέτισε το έργο. Ορισμένοι κάτοικοι του δήμου, από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ ανήσυχοι.

Η Ρουμανία θέλει να δείξει τον δρόμο

Το χωριό Doicesti έχει περίπου 4.200 κατοίκους. Βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Βουκουρέστι. Ο τόπος θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία της εποχής της πυρηνικής ενέργειας. Έξι Μικροί Αρθρωτοί Αντιδραστήρες (ΜΑΑ) σχεδιάζονται εκεί, όπως αναφέρει η "Tagesschau". Σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Μαρτίου, ο Burduja εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, αποκαλώντας την «ιστορική» ημέρα.

Για πολλά χρόνια, η Ρουμανία έμεινε πίσω στις εξελίξεις άλλων χωρών. Τώρα είναι η ώρα να διαμορφώσουμε το μέλλον του κόσμου. Και το μέλλον της ενέργειας είναι αυτό».

 


Ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Sebastian Burduja στη Βουδαπέστη στις 21 Νοεμβρίου 2023. Φωτογραφία: Attila Kisbenedek/AFP via Getty Images

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα πιθανά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας για την παραγωγή ενέργειας: «Είναι μια ασφαλής ενέργεια. Είναι ενέργεια σε δίκαιη τιμή και είναι καθαρή ενέργεια». Η ρουμανική κυβέρνηση θέλει να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο εδώ. Στη συνέχεια, η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης σχεδιάζει να πουλήσει το πλεονέκτημα γνώσης που αποκτήθηκε με αυτόν τον τρόπο σε άλλες χώρες στο μέλλον.

Ενώ οι συμβατικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν ισχύ περίπου 1.400 μεγαβάτ (MW), οι νέοι μίνι πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν χωρητικότητα περίπου 300 MW. Από την άλλη, είναι πολύ πιο συμπαγείς. Επιπλέον, σύμφωνα με την πύλη "E-fahrer", πολλοί ειδικοί περιγράφουν τους ΜΑΑ ως "σημαντικά ασφαλέστερους" από τους κανονικούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.


Οι κάτοικοι ανησυχούν

Παρά την υψηλή βαθμολογία ασφάλειας, ορισμένοι από τους χωρικούς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το σχεδιαζόμενο έργο. Μια κάτοικος, η οποία μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, περιέγραψε ότι ζει ακριβώς δίπλα στο εργοτάξιο. Ανησυχεί για την υγεία των δύο παιδιών της: «Νομίζω ότι θα κινδυνεύσουν».

Ένας άνδρας είπε: «Όλοι εδώ στο χωριό φοβούνται». Ανέφερε ότι η κοινότητα υποφέρει από ρύπανση εδώ και πολύ καιρό. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο επικρίνουν την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. «Πειραματίζονται πάνω μας σαν ινδικά χοιρίδια», είπε ο άνδρας.


Τοποθεσία του δήμου Doicesti (δείκτης). Φωτογραφία: Δεδομένα © χάρτη 2024 GeoBasis-DE/BKG ( © 2009) Google


Όπως εξήγησε ένα μέλος της Greenpeace Βουκουρεστίου, το εργοτάξιο βρίσκεται περίπου 200 μέτρα από το κέντρο του χωριού. Έτσι, οι μίνι αντιδραστήρες θα βρίσκονται κοντά σε πολλούς κατοίκους στο μέλλον.

Σε σύγκριση με τους συμβατικούς μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς, οι SMR έχουν το πλεονέκτημα ότι περιέχουν λιγώτερο ραδιενεργό υλικό. Αυτό απαιτεί πολλούς αντιδραστήρες να παράγουν την ίδια παραγωγή με μια μεγάλης κλίμακας μονάδα παραγωγής ενέργειας.


Αποτυχίες για το NuScale

Με το έργο στη Ρουμανία, η NuScale ελπίζει να επιτύχει μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτήν την τεχνολογία. Μέχρι το τέλος του 2029, οι αντιδραστήρες στο Doicesti αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία. 

Μέχρι τώρα, η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω λανθασμένων υπολογισμών. Τον Νοέμβριο του 2023, η NuScale ανακοίνωσε ότι έπρεπε να ακυρώσει ένα εμβληματικό και πιλοτικό έργο ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής SMR στην πολιτεία της Γιούτα των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ την είχε υποστηρίξει με 600 εκατομμύρια δολλάρια (553 εκατομμύρια ευρώ). Στη συνέχεια, η μετοχή της NuScale έπεσε από $ 3 σε $ 2.

Στις αρχές του 2023, η μετοχή εξακολουθούσε να αξίζει 10 έως 11 δολλάρια και έπεσε στα 3 δολλάρια μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2023. Έκτοτε έχει ανακάμψει κάπως και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 6,26 $ (από τις 4 Απριλίου 2024).

Παγκοσμίως, περίπου 70 πρωτότυπα SMR βρίσκονται επί του παρόντος σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και έγκρισης, σύμφωνα με τη ρουμανική πύλη "Nuclearelectrica". Κανένας ΜΑΑ δεν έχει φτάσει ακόμη στην κατάσταση λειτουργίας.

Ωστόσο, αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη και την πιθανή υιοθέτηση του ΜΑΑ. Ο ΜΑΑ της NuScale είναι ο πρώτος που λαμβάνει άδεια οικοδομής στις ΗΠΑ. Στην ΕΕ, θα περάσει από όλα τα απαραίτητα βήματα έγκρισης.

Σύμφωνα με την "Bayern Innovativ", οι έννοιες SMR κυμαίνονται από τους σημερινούς αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος έως άλλες έννοιες όπως οι έννοιες αντιδραστήρων υψηλής θερμοκρασίας ή λιωμένου αλατιού. Οι ΜΑΑ ορίζονται ως: «Αντιδραστήρες στους οποίους ένας μόνο αντιδραστήρας έχει ηλεκτρική ισχύ μικρότερη από 300 MW ηλεκτρική ή θερμική ισχύ μικρότερη από 1.000 MW θερμική. Αυτά μπορεί να είναι τόσο υδρόψυκτοι όσο και άλλες (μη υδρόψυκτες) έννοιες αντιδραστήρων.


ΠΗΓΗ: Rumänien baut erste SMR-Kernreaktoren Europas – Anwohner: „Jeder hier im Dorf hat Angst“ (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!