Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Το SPÖ προσκαλεί τα παιδιά να δοκιμάσουν ακρίδες και αλευροσκώληκες


Η Ε.Ε. έχει ήδη εγκρίνει έντομα, αλευροσκώληκες, γρύλους και άλλα παράσιτα ως συστατικό των τροφίμων από το 2022. 

Υποτίθεται ότι είναι πιο βιώσιμα, αλλά καλλιεργούνται και επεξεργάζονται σε βιομηχανική κλίμακα χρησιμοποιώντας πολλή ενέργεια. 

Σκοπός τους είναι να αντικαταστήσουν την υγιεινή διατροφή και αναπόφευκτα να οδηγήσουν στον περαιτέρω εκτοπισμό των γεωργών και αγροτών.


9 Απριλίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,3 λεπτά



Προκαλεί έκπληξη ο τρόπος που τα έντομα προπαγανδίζονται ως τρόφιμα για παιδιά.

Το Radio Wien ανέφερε σήμερα στο πρωινό του πρόγραμμα πώς οι Παιδικοί Φίλοι του SPÖ διοργανώνουν μια Αγαπημένη Εβδομάδα Φαγητού. Θέλουν να επιστήσουν την προσοχή στη «βιώσιμη και υγιεινή διατροφή», ειδικά στους νεώτερους. 

Δεδομένου ότι τα παιδιά έρχονται στα εστιατόρια με πείνα, θέλουν να τους προσφέρουν κάτι «εναλλακτικό» που δεν έχουν κάθε μέρα στις οικογένειές τους και να τους δείξουν κάτι «με βιώσιμη παραγωγή». Υπάρχουν επίσης νεοσύστατες επιχειρήσεις με "προϊόντα εντόμων". Πολύ «γενναία παιδιά» θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τι γεύση έχουν «ακρίδες, αλευροσκώληκες & Σία».


Αυτά τα «προϊόντα εντόμων» παράγονται βιομηχανικά σε μεγάλα εργοστάσια, π.χ. στο Βιετνάμ. Η ενέργεια που απαιτείται γι' αυτό είναι σημαντική και δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε για βιωσιμότητα ούτε για υγεία. Αλλά το SPÖ θέλει να συνηθίσει τα παιδιά όσο το δυνατόν νωρίτερα.


Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες επί το έργον

Ο γίγαντας κοτόπουλου Tyson Foods συνεργάστηκε πρόσφατα με την ολλανδική εταιρεία Protix για να εισαγάγει έντομα στα τρόφιμά μας. 

Αυτοί οι δύο γίγαντες τροφίμων ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις μαύρες μύγες στρατιώτες που εκτρέφονται από την Protix, οι οποίες λέγεται ότι είναι μια πηγή πρωτεΐνης "χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα" από το κρέας. 

Η Tyson θα συνεχίσει να παράγει κρέας και σχεδιάζει να ταΐσει τα δισεκατομμύρια κοτόπουλα και χοίρους της με τα έντομα που θέλει να παράγει η ίδια και η Protix.

Με την ολοκλήρωσή της, η νέα κοινή εγκατάσταση μεταξύ Tyson και Protix στις ΗΠΑ θα έχει την ικανότητα να «παράγει έως και 70.000 μετρικούς τόνους ζωντανού ισοδύναμου προνυμφών (LLE) ετησίως και να μετατρέπει 250.000 τόνους αποβλήτων σε υψηλής ποιότητας θρεπτικά προϊόντα».


Από την κατανάλωση γρύλων παίρνετε παράσιτα

Σε λίγα μόνο χρόνια, ΟΛΑ όσα πωλούνται σε συμβατικά παντοπωλεία θα αναμειγνύονται με τεμαχισμένα σκαθάρια. Μέχρι το 2027, αναμένεται να δημιουργήσει 4,6 δισεκατομμύρια δολλάρια σε πωλήσεις συστατικών εντόμων, για συνολικό βάρος περίπου 1,4 εκατομμυρίων τόνων.

Το 2018, μια ευρωπαϊκή μελέτη εξέτασε 300 φάρμες εντόμων και βρήκε παράσιτα σε 244 από αυτές. Στο 30% αυτών των εκμεταλλεύσεων, βρήκαν παράσιτα που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

Παρεμπιπτόντως, είναι ήδη κακή ιδέα να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα από την PepsiCo. Οι καλλιέργειες των Κουακέρων, για παράδειγμα, είναι μολυσμένες με φυτοφάρμακα όπως το glyphosate, τα οποία έχουν συνδεθεί με καρκίνο και αναπαραγωγικά προβλήματα.

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι εγγενώς κακή ιδέα. Κάθε στάδιο επεξεργασίας μειώνει την αξία του τροφίμου.


Υπάρχει αλεύρι γρύλων κρυμμένο στο φαγητό σας;

Είναι καλή ιδέα να ρίξετε μια προσεκτική ματιά σε όλα όσα αγοράζετε στο παντοπωλείο, ειδικά αν είναι από μια μεγάλη εταιρεία τροφίμων. Όλοι αυτοί αναζητούν νέους τρόπους για να ενσωματώσουν την πρωτεΐνη γρύλων σε δημοφιλή συσκευασμένα τρόφιμα.

«Υπάρχουν τουλάχιστον έξι ή επτά εταιρείες στον κόσμο που χρησιμοποιούν γρύλους, έντομα, για να φτιάξουν αλεύρι», εξηγεί ο Αμερικανός αγρότης στο παρακάτω βίντεο.



"Η Insect Gourmet λέει ότι οι εταιρείες που σχετίζονται με έντομα στον δυτικό κόσμο παράγουν πρωτεΐνες εντόμων για τρόφιμα, ποτά, είδη ζαχαροπλαστικής και άλλα πράγματα όπως βούτυρο, έλαια και μπαχαρικά".

Η εκπαίδευση των παιδιών να δέχονται πρόχειρο φαγητό είναι μια ιδιαίτερα κακή ιδέα. Είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινό για τους εφήβους, έχει υψηλή κατανάλωση ενέργειας στην παραγωγή και προορίζεται να αντικαταστήσει τους αγρότες και τους αγρότες που παράγουν υγιεινά τρόφιμα με μεγάλης κλίμακας βιομηχανική παραγωγή.

Φωτογραφία εικόνας από τον David J. Stang, Acheta domesticus 0zzCC BY-SA 4.0





ΠΗΓΗ:
 SPÖ lädt Kinder zu Verkostung von Heuschrecken und Mehlwürmern ein (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!