Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Η έγχρωμη επανάσταση στη Γεωργία και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ



Η ευρύτερη γεωπολιτική ατζέντα που διακυβεύεται στη Γεωργία δεν είναι μόνο η αντικατάσταση της γεωργιανής κυβέρνησης με δυτικές μαριονέτες. 

Αυτό θα είχε μεγάλη σημασία για το ΝΑΤΟ, καθώς θα επέτρεπε επίσης να χρησιμοποιηθεί η στρατιωτική επιμελητεία για την Αρμενία, η οποία είναι επίσης στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ, για να διαιρέσει και να κυριαρχήσει στον Νότιο Καύκασο.

3 Μαΐου 2024
από Andrew Korybko
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά


Οι γεωργιανές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν μια προσπάθεια ταραχοποιών να εισβάλουν στο κοινοβούλιο την Τετάρτη. 

Προσπάθησαν να αναλάβουν δράση κατά του σχεδιαζόμενου νόμου για τους ξένους πράκτορες, ο οποίος διαμορφώνεται σύμφωνα με έναν νόμο των ΗΠΑ, αλλά απεικονίζεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως «εμπνευσμένος από τη Ρωσσία»

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. αντέδρασαν σηκώνοντας τους ώμους, αν και το γεγονός δεν διαφέρει καθόλου από την «εισβολή στο Καπιτώλιο» στις 6 Ιανουαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες

Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως σιωπηρή ένδειξη υποστήριξης για τις ολοένα και πιο βίαιες διαδηλώσεις των διαδηλωτών.


Έγχρωμη επανάσταση με ευρύτερο αντίκτυπο

Αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η Γεωργία βρίσκεται στο γεωπολιτικό στόχαστρο των μεγάλων δυνάμεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία το αργότερο. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κινητοποιηθεί κατά της Ρωσσίας - για παράδειγμα μέσω κυρώσεων. 

Από τότε, υπήρξαν έγχρωμες επαναστατικές προσπάθειες στη χώρα. 

Ακολουθούν τρία προηγούμενα άρθρα σχετικά με το θέμα: 






Η προσπάθεια της Δύσης να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος εναντίον της γεωργιανής κυβέρνησης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οργή της Δύσης για την ισορροπημένη στάση της γεωργιανής κυβέρνησης σχετικά με τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσσίας στην Ουκρανία. 

Η άρνηση της Τιφλίδας να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα που θα κατέστρεφαν τη δική της οικονομία θεωρείται υποτιθέμενη απόδειξη ότι η γεωργιανή ηγεσία λαμβάνει εντολές από το Κρεμλίνο. 

Το ίδιο ισχύει και για τον εμπνευσμένο από τις ΗΠΑ νόμο περί ξένων πρακτόρων, ο οποίος χρησιμεύει μόνο για την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με το ποιος χρηματοδοτεί ποιες πηγές πληροφοριών και προϊόντα μέσων ενημέρωσης.

Η ευρύτερη γεωπολιτική ατζέντα που παίζεται εδώ είναι να αντικατασταθεί η γεωργιανή κυβέρνηση με δυτικές μαριονέτες για να διευκολυνθεί η στρατιωτική επιμελητεία του ΝΑΤΟ για τη γειτονική Αρμενία, την οποία το μπλοκ σκοπεύει να κάνει το νέο περιφερειακό του προπύργιο για να διαιρέσει και να κυριαρχήσει στον Νότιο Καύκασο

Έχοντας μέχρι στιγμής αποτύχει να ανατρέψει το κυβερνών γεωργιανό κόμμα, ο Αρμένιος ηγέτης τελικά άρχισε να οριοθετεί τα σύνορα της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που θα ματαίωνε τα σχέδια του ΝΑΤΟ εάν ολοκληρωνόταν επιτυχώς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Δύση έχει αναβιώσει την έγχρωμη επανάσταση εναντίον της Γεωργίας αυτή τη στιγμή, όχι μόνο επειδή ο νόμος της για τους ξένους πράκτορες πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτό το μήνα, αλλά και για να σηματοδοτήσει στην Αρμενία ότι πρέπει να παγώσει τις συνοριακές συνομιλίες της, επειδή μπορεί να φτάσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ

Έτσι, αυτό το επίκαιρο νομικό πρόσχημα αξιοποιείται για γεωπολιτικούς σκοπούς, αν και παραμένει ασαφές εάν θα ανατρέψει τη γεωργιανή κυβέρνηση ή / και θα επηρεάσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Της πρόσφατης αναταραχής στην Τιφλίδα προηγήθηκε η έγκριση από το Κογκρέσσο του νόμου για την αναθεώρηση των κυρώσεων κατά του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ήταν ένα ακόμη μήνυμα προς την Αρμενία να αντέξει μέχρι να φτάσει η βοήθεια του ΝΑΤΟ. 

Με απλά λόγια, αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα είναι η γεωστρατηγική επανευθυγράμμιση της περιοχής μακριά από τη δυτική ηγεμονία, που επιταχύνθηκε από την επανέναρξη των συνοριακών συνομιλιών της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν που είχαν αναβληθεί εδώ και καιρό. 

Εάν το ΝΑΤΟ δεν καταφέρει να «λαθροθηρήσει» την Αρμενία από τον ΟΣΣΑ, τότε ολόκληρη η περιφερειακή πολιτική του θα καταρρεύσει.

Τα κραυγαλέα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία το Αζερμπαϊτζάν κάνει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την «εθνοκάθαρση» των Αρμενίων στα προηγουμένως κατεχόμενα δυτικά εδάφη και η στάση ανασήκωσης των ώμων ενόψει της πρόσφατης γεωργιανής μείωσης της 6ης Ιανουαρίου μαρτυρούν τα υποκείμενα γεωπολιτικά κίνητρα της Δύσης στην περιοχή. 

Ο στόχος είναι να «λαθροθηρήσει» την Αρμενία από τον ΟΣΣΑ και ταυτόχρονα να ανατρέψει τη γεωργιανή κυβέρνηση, αν και οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί από ό, τι περίμενε η Δύση.


Η εικόνα "Georgia-EU" από την kgbbristol έχει άδεια CC BY-NC 2.0.


Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των σταθερών συντακτών του KTP. Τα δικαιώματα και η ευθύνη για το περιεχόμενο ανήκουν στον δημιουργό.

Ο Andrew Korybko είναι Αμερικανός πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα που ειδικεύεται στην παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα. 

Δημοσιεύει στα αγγλικά στο blog του Substack. 

Στα γερμανικά αποκλειστικά στο TKP.


ΠΗΓΗ: Farbrevolution in Georgien und die Interessen der NATO (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!