Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Η έκκληση του πρώην ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ να «εξουδετερώσει» το Καλίνινγκραντ είναι απλώς ένα μάτσο ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ.


Γνωρίζει ότι οποιοδήποτε πρώτο χτύπημα εναντίον της Ρωσσίας θα πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι αερολογίες του εξυπηρετούν το σκοπό της ενίσχυσης του δυτικού ηθικού και της ψευδούς δικαιολόγησης της ναυτικής συσσώρευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία εμπλουτίζει το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα.


Andrew Korybko
10 Μαΐου 2024


Ο πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ ναύαρχος James Stavridis έγραψε στο τελευταίο του άρθρο γνώμης για το Bloomberg ότι «το Καλίνινγκραντ θα πρέπει να εξουδετερωθεί» σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσσία, προκειμένου να αποφευχθεί μια επίθεση εναντίον του διαδρόμου Suwalki

Αυτό δεν είναι παρά ένα μάτσο αερολογίες και χτυπήματα στο στήθος με στόχο την ενίσχυση του ηθικού της Δύσης πριν από την αναμενόμενη στρατιωτική πρόοδο της Ρωσσίας στις πρώτες γραμμές του Ντονμπάς. 

Γνωρίζει πολύ καλά ότι οποιοδήποτε πρώτο χτύπημα εναντίον του Καλίνινγκραντ θα οδηγούσε αμέσως στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έχει γίνει της μόδας από την αρχή της ειδικής επιχείρησης για τους δυτικούς σχολιαστές να κινδυνολογούν για μια ρωσική εισβολή στο ΝΑΤΟ, η οποία έχει ως στόχο να χειραγωγήσει το κοινό ώστε να αποδεχθεί την προκλητική στρατιωτική συσσώρευση του μπλοκ κατά μήκος των συνόρων του γείτονά του με αυτό το ψευδές πρόσχημα. 

Η επίσημη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία ακολούθησε δεκαετίες στενού συντονισμού όλων των πτυχών των πολιτικών τους με αυτό ως άτυπα μέλη, δημιούργησε νέες αφηγηματικές ευκαιρίες από αυτή την άποψη.

Εξάλλου, ο Σταυρίδης λέει ότι η Βαλτική Θάλασσα έχει μετατραπεί από τότε σε μια «λίμνη του ΝΑΤΟ», η οποία ισχυρίζεται ότι δελεάζει τον Πρόεδρο Πούτιν να παρεμβαίνει στις υποθέσεις των κρατών μελών μέσω του κυβερνοχώρου και του ηλεκτρονικού πολέμου όπως ποτέ άλλοτε ως απάντηση στις άνευ προηγουμένου μεγάλης κλίμακας ασκήσεις τους εκεί. 

Αυτό το σενάριο μοιάζει πολύ με αυτό που ανέφερε η Bild τον Ιανουάριο, επικαλούμενη έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να διέρρευσαν, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τα επιθετικά βήματα που φέρεται να θα λάβει η Ρωσσία εναντίον των χωρών της Βαλτικής από τότε έως τον Μάϊο του 2025.

Ορισμένες από αυτές αφορούν κλιμακούμενες παρεμβάσεις του είδους που ο Σταυρίδης θεωρεί αναπόφευκτες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η έκθεση πριν από τέσσερεις μήνες χρησίμευσε απλώς για να προετοιμάσει το κοινό να αποδεχθεί αυτήν την εικασία ως γεγονός, προκειμένου να τους χειραγωγήσει ευκολότερα για τους προαναφερθέντες λόγους. 

Το άρθρο του ειδικότερα στοχεύει στη δημιουργία ευρείας υποστήριξης για τη στρατιωτικοποίηση της Βαλτικής ακόμη περισσότερο από ό, τι είναι ήδη, κάτι που είναι υπερβολικό λαμβάνοντας υπόψη τη ναυτική αναντιστοιχία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσσίας εκεί.

Είναι ακριβώς λόγω αυτής της κατάφωρα μονόπλευρης ισορροπίας δυνάμεων που η Ρωσσία σίγουρα θα κατέφευγε στα πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα ως έσχατη λύση, εάν το Καλίνινγκραντ επρόκειτο να γίνει θύμα απρόκλητης επιθετικότητας από το ΝΑΤΟ μέσω ενός πρώτου χτυπήματος ή κάποιου άλλου μέσου για τη στρατηγική «εξουδετέρωση» του. 

Ο πρωταρχικός σκοπός αυτού του θύλακα για τη Ρωσσία είναι να φιλοξενήσει τον στόλο της Βαλτικής, αλλά προορίζεται επίσης να αποτρέψει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ λειτουργώντας ως εφαλτήριο για πυρηνικά δεύτερα χτυπήματα βαθιά στην Ευρώπη στο χειρότερο σενάριο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, το άρθρο του Σταυρίδη εκτίθεται ως προϊόν πληροφοριακού πολέμου που ενισχύει το ηθικό και όχι ως πρακτική σύσταση πολιτικής. 

Η μόνη σημασία του έγκειται στη δυνητική χειραγώγηση μεγαλύτερου μέρους του δυτικού κοινού για την υποστήριξη της προκλητικής στρατιωτικής συσσώρευσης του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων του γείτονά του με το ψευδές πρόσχημα ότι η Ρωσσία σχεδιάζει να εισβάλει στο μπλοκ. 

Δεδομένης της «αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής» μεταξύ της Ρωσσίας και των ΗΠΑ, αυτό δεν γίνεται για στρατηγικούς σκοπούς, αλλά αποκλειστικά για τον εμπλουτισμό του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.




ΠΗΓΗ: 
The Former NATO Supreme Commander’s Call To “Neutralize” Kaliningrad Is Just A Bunch Of Hot Air (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!