Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η ΑΙΟΛΙΚΗ ενέργεια πιο Ε Π Ι Β Λ Α Β Η Σ και Α Κ Ρ Ι Β Η από την ενέργεια από υδρογονάνθρακες




Τα αιολικά πάρκα «καταστρέφουν τα πάντα. Είναι τρομερά και η πιο ακριβή ενέργεια που υπάρχει. Καταστρέφουν το περιβάλλον. Σκοτώνουν τα πουλιά. Σκοτώνουν τις φάλαινες», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ σε συγκέντρωση στις 11 Μαΐου στο Willwood του Νιου Τζέρσεϊ. «Θα διασφαλίσουμε ότι αυτό θα σταματήσει από την πρώτη μέρα. Θα το γράψω με εκτελεστικό διάταγμα».


16 Μαΐου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 8,7 λεπτά



Ο Trump συνοψίζει σωστά ποια είναι η κατάσταση της αιολικής ενέργειας. Τα μειονεκτήματα της αιολικής ενέργειας μπορούν να βρεθούν σε μια μελέτη του Wallace Manheimer που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sustainable Development το 2022.


Η κατασκευή της υποδομής που απαιτείται για εναλλακτικά ενεργειακά συστήματα (π.χ. ηλιακή, αιολική και γεωθερμική) απαιτεί περισσότερο από τέσσερεις φορές την ποσότητα υλικών (π.χ. χάλυβας, γυαλί, χαλκός, τσιμέντο / σκυρόδεμα, αλουμίνιο, σίδηρος, μόλυβδος, πλαστικό και πυρίτιο) από τα συμβατικά ενεργειακά συστήματα (άνθρακας, φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια). 

Σε σύγκριση με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή φυσικού αερίου, η γη που απαιτείται για συστήματα ηλιακής και αιολικής ενέργειας είναι περίπου 33 και 179 φορές υψηλότερη, αντίστοιχα. Αυτό το υψηλό κόστος υλικών και χώρου αυξάνει το ενεργειακό κόστος.

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους, οι ηλιακές και ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά, με τα τελευταία επίσης θανατηφόρα για τις νυχτερίδες, και έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες.

Ζητήματα αξιοπιστίας που προκαλούνται από την υπερβολική εξάρτηση από την αιολική και ηλιακή ενέργεια έχουν προκύψει σε πολλές περιοχές του κόσμου. 

Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, έχει στραφεί στην ηλιακή ενέργεια, έκλεισε όλους εκτός από έναν από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, και μείωσε την χρήση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο ελάχιστο. 

Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στην πολιτεία κατά τη διάρκεια καύσωνα το καλοκαίρι του 2020.

Ομοίως, το Τέξας επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, μόνο για να αποτύχει παταγωδώς κατά τη διάρκεια μιας χειμερινής καταιγίδας τον Φεβρουάριο του 2021. 

Οι παγωμένες ανεμογεννήτριες και οι χιονισμένοι ηλιακοί συλλέκτες άφησαν μεγάλα τμήματα του Τέξας χωρίς ρεύμα για μεγάλες χρονικές περιόδους, με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολλαρίων. 

Τον επόμενο Ιούλιο, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έπρεπε να αντισταθμίσουν την αποτυχία των αιολικών και ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κατά την διάρκεια ενός καύσωνα.

Τον χειμώνα του 2020-21, η Γερμανία είχε παρόμοια εμπειρία με το Τέξας, όταν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έπεσαν θύματα των επιπτώσεων του κρύου και του χιονιού. 

Από τότε που η χώρα μεταπήδησε στην αιολική και ηλιακή ενέργεια γύρω στο έτος 2000, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία έχει υπερτριπλασιαστεί.

Εν ολίγοις, τα συστήματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας δεν είναι ούτε φθηνά, ούτε αξιόπιστα, ούτε φιλικά προς το περιβάλλον.



Ονομαστική ισχύς έναντι μέσης ισχύος

Καταρχάς, πρόκειται για το ζήτημα του τι μπορεί να αναμένεται όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό από ανεμογεννήτριες. 

Οι περισσότερες αναφορές από φίλους της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια δείχνουν την ενέργεια "πινακίδας" για ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς. 

Αυτή είναι η μέγιστη ισχύς που παράγει η συσκευή όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. 

Αλλά οι συνθήκες σπάνια είναι κατάλληλες. 

Η ονομαστική ισχύς δεν είναι σημαντική, αλλά η μέση ισχύς.

Μια ανεμογεννήτρια μπορεί να παράγει 2 μεγαβάτ (MW) εάν ο άνεμος φυσάει με τη σωστή ταχύτητα από τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ίσως μόνο 500 κιλοβάτ (kW) κατά μέσο όρο σε όλες τις συνθήκες. 


Στους περισσότερους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, είτε πρόκειται για σταθμούς άνθρακα, φυσικού αερίου ή πυρηνικής ενέργειας, από την άλλη πλευρά, η μέση παραγωγή είναι σχεδόν ίση με τη μέγιστη παραγωγή.

Τι μπορεί να επιτευχθεί με την αιολική ενέργεια; 

Μόνο περίπου το 1% - 2% της ηλιακής ενέργειας που χτυπά τη γη μετατρέπεται σε αιολική ενέργεια. 

Αν υποθέσουμε ένα γενναιόδωρο 2% και λάβουμε υπόψη το όριο Betz [Betz] για τη μέγιστη απόδοση της μετατροπής της αιολικής ενέργειας σε μηχανική ενέργεια 60%, υποθέτουμε απόδοση 50%. 

Επομένως, ένα αιολικό πάρκο μέσης ισχύος 1 GW θα κάλυπτε τουλάχιστον 500 km2.

Σε αντίθεση με ένα ηλιακό αγρόκτημα, αυτή η γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάποιους άλλους σκοπούς, αλλά όχι πολλούς. 

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βοσκότοπος, ίσως και για καλλιέργειες που δεν απαιτούν μεγάλη ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά είναι ακατάλληλη για ανθρώπινη εγκατάσταση. 

Αν και αυτό είναι επίσης μάλλον αμφισβητήσιμο, επειδή μικρά θραύσματα από τα πτερύγια μολύνουν το έδαφος με την πάροδο του χρόνου.

Ο θόρυβος θα ήταν τεράστιος και τον χειμώνα, στις κρύες περιοχές της χώρας, μεγάλα κομμάτια πάγου βάρους εκατοντάδων κιλών θα έπεφταν από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, σκοτώνοντας όποιον χτυπιόταν από αυτά.

Σύμφωνα με την Manheimer, το κόστος μιας τουρμπίνας είναι συνήθως ~ $ 2 / watt ονομαστική ισχύς ή ~ $ 8 / watt μέση ισχύς. 

Υποθέτοντας ότι οι ανεμογεννήτριες ισχύος 4 MW έχουν ύψος περίπου 170 m, ένας μέσος σταθμός παραγωγής ενέργειας 1 GW απαιτεί ~ 1000 ανεμογεννήτριες με κόστος ~ 8 δισεκατομμύρια δολλάρια. 

Αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος εγκατάστασης, το οποίο επίσης δεν είναι ακριβώς χαμηλό. 

Και πόσο κοστίζουν 500 km2 συνεχόμενης γης στην Ευρώπη;



Η ανάγκη για εφεδρική ισχύ

Γίνεται λόγος για επανάσταση στην τεχνολογία μπαταριών όσον αφορά την παροχή εφεδρικής ισχύος, αλλά αυτό φαίνεται τραβηγμένο. 

Η μπαταρία ιόντων λιθίου του αυτοκινήτου Tesla αποθηκεύει περίπου 100 κιλοβατώρες. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, περίπου 484 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώθηκαν στη Γερμανία το 2022, που αντιστοιχεί σε μέση παραγωγή περίπου 55 GW. 

Εάν τα πάντα άλλαζαν σε ηλιακή και αιολική ενέργεια - σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» - θα χρειάζονταν 1,32 δισεκατομμύρια kWh αποθηκευτικής ικανότητας ανά ημέρα ηρεμίας ανέμου τον χειμώνα σε ομίχλη (χωρίς ηλιακή ενέργεια) ή περίπου 13,2 εκατομμύρια μπαταρίες Tesla.

Μια μπαταρία Tesla κοστίζει σήμερα περίπου 10,00 ευρώ. Ακόμη και με μια αγορά εκατομμυρίων δολλαρίων, το κόστος είναι απίθανο να είναι μικρότερο από 5000 ευρώ, οπότε μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια σε κόστος για την εφεδρική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ωστόσο, είχαμε τέτοιες καιρικές συνθήκες για αρκετές ημέρες τον περασμένο χειμώνα, επομένως θα έπρεπε να ληφθούν προφυλάξεις για 5 έως 7 ημέρες, γεγονός που αυξάνει το κόστος σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια. 

Και δεδομένου ότι τα σημεία θέρμανσης και θέρμανσης γενικά απαιτούν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά τον χειμώνα, το κόστος για εφεδρική χωρητικότητα ανέρχεται ακόμη και σε τρισεκατομμύρια ευρώ.



Ασφάλεια

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της ασφάλειας της αποθήκευσης τόσης χημικής και ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μέρος, ειδικά με μια μπαταρία όπως η μπαταρία ιόντων λιθίου της Tesla, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί κίνδυνο πυρκαγιάς ακόμη και αν η μπαταρία δεν παρέχει ενέργεια.

Ο κίνδυνος που σχετίζεται με την αποθήκευση σε μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι μοναδικός. 

Οι μπαταρίες είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς, ακόμη και αν δεν παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια. 

Και μπορούν να σβήσουν μόνο με πλήρη στέρηση οξυγόνου, κάτι που είναι αδύνατο με τις τεράστιες μπαταρίες που απαιτούνται. Επομένως, τα μέτρα πυροπροστασίας θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκα και θα καταλάμβαναν επίσης τεράστιο χώρο.



Το κόστος της παρεχόμενης ενέργειας

Συχνά υποστηρίζεται ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια γίνονται φθηνότερες, συχνά πολύ φθηνότερες από την ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή πυρηνική ενέργεια. 

Αν και δεν υπάρχει κόστος καυσίμων εδώ, το κόστος υλικών και εργασίας είναι τεράστιο σε σύγκριση με το κόστος της συμβατικής ενέργειας. 

Επιπλέον, υπάρχει το τεράστιο κόστος των εφεδρικών συστημάτων.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν τεράστια επιστημονικά, τεχνικά, οικονομικά και οικολογικά εμπόδια που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεραστούν στην πραγματικότητα [Sellenberger 2020, Mills 2019].

Παρά τους ισχυρισμούς ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι φθηνές, τίθεται το ερώτημα πώς συγκρίνεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία και την Γαλλία. 


Αυτή η ερώτηση είναι απλή και αδιαμφισβήτητη. 

Δεδομένου ότι ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης είναι η μείωση των εκπομπών CO 2 στην ατμόσφαιρα, τίθεται το ερώτημα πόσο καλά θα αποδώσουν η Γερμανία και η Γαλλία. Αυτή η ερώτηση είναι επίσης απλή και αδιαμφισβήτητη.

Το σχήμα 9 δείχνει ένα διάγραμμα της τιμής μιας κιλοβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία, την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε λεπτά του ευρώ από το 1980 έως περίπου το 2020 [Επιδοτούμενη αιολική ενέργεια, Manheimer 2018 και άλλες πηγές].

Το γράφημα δείχνει επίσης τις κατά κεφαλήν εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα σε τόνους ετησίως [Σωρευτικές επιπτώσεις, Manheimer 2018 και άλλες πηγές].




Εικόνα 9. Παρουσιάζεται το κόστος μιας κιλοβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας σε λεπτά του ευρώ στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ (στερεό) και οι εκπομπές CO 2 στην ατμόσφαιρα σε τόνους κατά κεφαλήν ετησίως

Το διάγραμμα δείχνει ότι η γερμανική ενεργειακή μετάβαση έχει αποτύχει και από τις δύο απόψεις, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μετά από ~ 20 χρόνια. 

Δεν μείωσε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά την έκανε πολύ πιο ακριβή. Δεν έχει μειώσει την κατά κεφαλήν εκπομπή CO2 στην ατμόσφαιρα στην Γερμανία σε σύγκριση με την Γαλλία ή ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Το τέλος του κύκλου ζωής

Υπάρχει πρόσθετο κόστος και περιβαλλοντικές ζημίες από την ηλιακή και αιολική ενέργεια που δεν έχουν εμφανιστεί σχεδόν καθόλου μέχρι στιγμής. 

Η διάρκεια ζωής των ηλιακών κυψελών και των ανεμογεννητριών είναι μόνο περίπου 25 χρόνια. 

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες και ανεμογεννήτριες είναι παλαιότερης ηλικίας από αυτήν την χρονική περίοδο, έχουμε μόνο μια ιδέα του προβλήματος που πλησιάζει γρήγορα.

Υπάρχει διπλό πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες. 

Δεδομένου ότι τα πτερύγια του ρότορα είναι κατασκευασμένα από υαλοβάμβακα και διαρκούν μόνο περίπου 10 χρόνια, έχουμε ήδη αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. 

Αυτά τα φτερά είναι τεράστια και η αποστολή και η διάθεσή τους είναι πολύ δαπανηρή, αλλά ένας χώρος υγειονομικής ταφής είναι μια λογική επιλογή εάν είναι αρκετά μεγάλος. 

Μόλις θαφτούν, βλάπτουν ελάχιστα ή καθόλου το τοπικό περιβάλλον. 

Υπάρχουν μόνο λίγοι χώροι υγειονομικής ταφής που μπορούν να φιλοξενήσουν αυτές τις λεπίδες. 

Το ένα βρίσκεται κοντά στο Casper του Wyoming. 

Η εικόνα στην κορυφή του άρθρου δείχνει μια φωτογραφία μέρους αυτού του χώρου υγειονομικής ταφής με θραύσματα πτερυγίων ανεμογεννητριών στον τελικό τόπο ανάπαυσής τους. 

Το μικρό αντικείμενο πάνω δεξιά είναι μια μπουλντόζα που οδηγείται από έναν εργαζόμενο σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Η δυσκολία διάθεσης των φτερών ωχριά σε σύγκριση με την διάθεση των πύργων, η οποία διαρκεί περίπου 25 χρόνια. 

Κατά κανόνα, οι εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν το κόστος του παροπλισμού στην αρχή. 

Σύμφωνα με την Manheimer, το κόστος είναι 100.000 δολλάρια, το οποίο ακούγεται απίστευτα φθηνό για την αποσυναρμολόγηση ενός χαλύβδινου πύργου σε ύψος 170 μέτρων. Στην πραγματικότητα, οι Washington Times εκτιμούν ότι μια καλύτερη εκτίμηση κόστους είναι 500.000 δολλάρια.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν απλά να αδιαφορήσετε και να το αφήσετε σε κάποιον άλλο να το φροντίσει. 

Ίσως οι φορείς εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας πιστεύουν ότι η σωστή αποσυναρμολόγηση των γερασμένων ανεμογεννητριών «δεν είναι δικό τους θέμα». Είναι πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να σώσουν τον κόσμο.

Ενόψει των τεράστιων απαιτήσεων χώρου και υλικών, οι ηλιακοί και αιολικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι ήδη πολύ επιβλαβείς για το περιβάλλον στο σύνολό του όταν δημιουργούνται. 

Όταν πεθαίνουν, είναι ακόμα πιο επιβλαβείς. 

Τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σχηματίσουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας.




ΠΗΓΗ: 
Windenergie schädlicher und teurer als Energie aus Kohlenwasserstoffen (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!