Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Δόθηκε στην δημοσιότητα έκθεση αυτοψίας του πληροφοριοδότη της Boeing, καθώς η αστυνομία ολοκληρώνει την έρευνα.


Η μύτη ενός εμπορικού αεροσκάφους της Boeing φαίνεται στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας στις 14 Μαρτίου 2019. (Cameron Spencer/Getty Images)


Ο πρώην υπάλληλος της Boeing ενεπλάκη σε αγωγή που σχετίζεται με τα ζητήματα ποιότητας του κατασκευαστή αεροσκαφών.


17/5/2024
Ενημέρωση: 17/5/2024


Το Αστυνομικό Τμήμα του Τσάρλεστον, στην Νότια Καρολίνα, ολοκλήρωσε την έρευνά του για το θάνατο του πρώην υπαλλήλου της Boeing John Barnett, ο οποίος θα μπορούσε να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο σε μια δίκη που σχετίζεται με τα ζητήματα ποιότητας του κατασκευαστή αεροσκαφών.

Σε δήλωση που δόθηκε στους The Epoch Times, η αστυνομία του Τσάρλεστον δήλωσε ότι δεν εντόπισε στοιχεία που να έρχονται σε αντίθεση με τα αρχικά ευρήματα ότι ο κ. Barnett πέθανε από «ένα προφανές τραύμα από πυροβολισμό».

Η αστυνομία εστάλη το πρωί της 9ης Μαρτίου για να πραγματοποιήσει έλεγχο ευημερίας σε ξενοδοχείο Holiday Inn όπου διέμενε ο 62χρονος Barnett, ενώ προετοιμαζόταν για την υπόθεσή του εναντίον του γίγαντα της αεροδιαστημικής. 

Ανακαλύφθηκε να κάθεται μέσα σε ένα όχημα με ένα «τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι», με ένα σημειωματάριο που περιέχει κάτι που μοιάζει με «σημείωμα αυτοκτονίας» που βρίσκεται στο κάθισμα του συνοδηγού.



Μια σελίδα σημειωματάριου που βρέθηκε στο όχημα του John Barnett. (Αστυνομικό Τμήμα Τσάρλεστον)




«Δεν βρέθηκαν στοιχεία βίαιης εισόδου και δεν υπήρχαν ενδείξεις σωματικής πάλης μέσα στο όχημα», ανέφερε το αστυνομικό τμήμα. 

«Το μπρελόκ του οχήματος ανακαλύφθηκε στην τσέπη του παντελονιού του κ. Barnett».

Η αστυνομία εξέτασε επίσης το όχημα του κ. Barnett και βρήκε ένα πιστόλι Smith & Wesson, ένα βλήμα που «προκάλεσε το ελάττωμα στο headliner» και μια θήκη φυσιγγίων. 

Τα αντικείμενα αυτά αξιολογήθηκαν εγκληματολογικά από το Τμήμα Πυροβόλων Όπλων του Τμήματος Επιβολής του Νόμου της Νότιας Καρολίνας.

"Οι εξετάσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ανακτηθέν βλήμα εκτοξεύτηκε από το Smith & Wesson, το οποίο καταχωρήθηκε στον κ. Barnett", αναφέρει μια έκθεση της 16ης Μαΐου που κοινοποιήθηκε στους The Epoch Times από το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας του Τσάρλεστον. 

«Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, τεκμηριώθηκε η τροχιά της διαδρομής του τραύματος. Όλα τα ευρήματα ήταν συνεπή με αυτοτραυματισμένο τραύμα από πυροβολισμό».


Σύμφωνα με το γραφείο του ιατροδικαστή, οι κάμερες παρακολούθησης στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου έδειχναν συνεχώς το όχημα του κ. Barnett όλο το βράδυ της 8ης Μαρτίου έως το πρωί της 9ης Μαρτίου.

«Από τη στιγμή που το όχημα μπήκε στο χώρο στάθμευσης μέχρι η πυροσβεστική υπηρεσία του Τσάρλεστον να εισέλθει στο όχημα, δεν παρατηρήθηκαν άλλα άτομα να εισέρχονται ή να εξέρχονται από το όχημα του κ. Barnett», ανέφερε το γραφείο του ιατροδικαστή στην έκθεσή του.

«Μια ανασκόπηση των ιατρικών αρχείων και συνεντεύξεις με την οικογένεια, τους δικηγόρους και τους επαγγελματίες υγείας του κ. Barnett, αποκάλυψε ότι ο κ. Barnett ήταν υπό χρόνιο στρες στο πλαίσιο της αγωγής, υπέφερε από άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες και πενθούσε για τον θάνατο της συζύγου του», ανέφερε η έκθεση του ιατροδικαστή.




«Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Τσάρλεστον, οι δικηγόροι του ανέφεραν ότι ο κ. Barnett συζήτησε την αύξηση της δόσης του φαρμάκου κατά του άγχους», συνέχισε. 

Τα γραπτά που βρέθηκαν στο όχημα εξετάστηκαν από το αστυνομικό τμήμα του Τσάρλεστον και βρήκαν μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα του κ. Barnett στο σημειωματάριο. Τα γραπτά περιείχαν πληροφορίες γνωστές μόνο στην οικογένειά του».

«Η αιτία θανάτου προσδιορίστηκε να είναι: Τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι. Ο τρόπος θανάτου θεωρείται καλύτερα "αυτοκτονία"», κατέληξε η έκθεση του ιατροδικαστή.

Ο κ. Barnett, ο οποίος είχε εργαστεί για περισσότερα από 30 χρόνια στην Boeing πριν συνταξιοδοτηθεί το 2017, είχε γίνει σφοδρός επικριτής των πρακτικών ασφάλειας και ποιότητας παραγωγής της εταιρείας. 

Την στιγμή του θανάτου του, ήταν βασικός μάρτυρας σε μια αγωγή, στην οποία ισχυρίστηκε ότι ο γίγαντας της αεροδιαστημικής ανταπέδωσε εναντίον του επειδή εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

«Λυπούμαστε για τον θάνατο του κ. Barnett και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του», ανέφερε η Boeing σε δήλωση που μοιράστηκε με την εφημερίδα The Epoch Times.

Ο θάνατος του κ. Barnett, ο οποίος πραγματοποιούσε ελέγχους ασφαλείας και επέβλεπε την παραγωγή αεροσκαφών ενώ εργαζόταν με την Boeing ως διευθυντής ποιότητας, ήρθε εν μέσω έντονου δημόσιου ελέγχου που προκλήθηκε από ένα περιστατικό στις 5 Ιανουαρίου, όπου ένα πάνελ που κάλυπτε μια αχρησιμοποίητη πόρτα βγήκε από ένα 737 Max 9 της Alaska Airlines κατά τη διάρκεια της πτήσης.




Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, αυτή η τεχνική βλάβη στον αέρα συνέβη επειδή έλειπαν τα τέσσερα μπουλόνια που υποτίθεται ότι συγκρατούσαν το πάνελ στη θέση του. 

Το περιστατικό ώθησε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) να καθηλώσει στο έδαφος όλα τα 737 Max 9, να διατάξει «ενισχυμένες επιθεωρήσεις» στα αεροσκάφη και να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η εταιρεία απέτυχε να διασφαλίσει τα κατάλληλα πρότυπα ασφάλειας παραγωγής.


Ο κ. Barnett ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό της 5ης Ιανουαρίου μπορεί να μην ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. 

"Αυτό δεν είναι πρόβλημα του 737 - είναι ένα πρόβλημα της Boeing», δήλωσε στο TMZ τον Ιανουάριο, όταν ρωτήθηκε αν τα 737 θα μπορούσαν να είναι αξιόπιστα. 

"Γνωρίζω ότι η FAA μπαίνει και κάνει την δέουσα επιμέλεια και επιθεωρήσεις για να διασφαλίσει ότι η πόρτα που κλείνει στο 737 έχει εγκατασταθεί σωστά και οι σύνδεσμοι αποθηκεύονται σωστά".


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η Boeing θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη για τις συντριβές 737 MAX: Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποφασίσει μέχρι τις 7 Ιουλίου εάν θα ασκήσει δίωξη κατά της Boeing αφού η εταιρεία παραβίασε έναν διακανονισμό του 2021 με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.



Λουκέτο σε εργοστάσιο εταιρείας κολοσσού - Πόσοι μένουν στον δρόμο



Τέλος στις κλασσικές ζώνες ασφαλείας -Ποια είναι η τεχνολογία που τα αλλάζει όλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!