Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ενώ η Αμερική στηρίζει την Ουκρανία, πρώην Αφγανοί στρατιώτες εκπαιδευμένοι από τις δυνάμεις των ΗΠΑ έρχονται σε βοήθεια της Ρωσσίας - και αυτό είναι μέσω της πρεσβείας τους στο Ιράν


Εικόνα: Wikimedia Commons (Afghanistan Media Operations Center Photo by Petty Officer 2nd Class Jacob Dillon)


Κατά ειρωνικό τρόπο, ένας αυξανόμενος αριθμός στρατιωτών που κάποτε εκπαιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν εναντίον των Ταλιμπάν μαζί με τις δυνάμεις των ΗΠΑ συνεργάζονται τώρα με τη Ρωσσία για να νικήσουν την Ουκρανία - όχι μέσω της ομάδας Wagner, αλλά απλώς μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ιράν.

Ο Ahmad Ehsan (ψευδώνυμο) είναι ένας από τους περισσότερους από δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς διερμηνείς και άλλους που πολέμησαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων και έμειναν πίσω για να κυνηγηθούν από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα τον Αύγουστο του 2021. 

Με τον φόβο βασανιστηρίων ή θανάτου, αν βρεθεί, ο Ehsan χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο και μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων για να επικοινωνήσει με τον συγγραφέα.

Πριν από την απόσυρση των ΗΠΑ από την χώρα, είπε ότι περίπου 20.000 έως 30.000 αφγανικές ειδικές δυνάμεις πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών. 

Αν και δεν είναι σαφές πόσα μέλη των Αφγανών κομάντος κατέφυγαν στο Ιράν μετά την πτώση της Καμπούλ, το 2022, ο όμιλος Wagner αναγνωρίστηκε ευρέως ως ηγέτης των προσπαθειών στρατολόγησης των εξαιρετικά ειδικευμένων στρατιωτών για την υποστήριξη της εισβολής της Ρωσσίας στην Ουκρανία. 

Πιο πρόσφατες ειδήσεις δείχνουν ότι η ομάδα μισθοφόρων έχει μετονομαστεί σε Αφρικανικό Σώμα - ή το ρωσικό «Εκστρατευτικό Σώμα».


Αυτό δεν έχει σταματήσει τη ροή των Αφγανών στρατιωτών από το Ιράν στην Ρωσσία. 

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Ehsan, είναι πιο διαδεδομένη. 

Αν και εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, ισχυρίζεται ότι οι πρώην Αφγανοί διοικητές συνεργάζονται άμεσα με διπλωμάτες στη ρωσική πρεσβεία στο Ιράν

Έχοντας υπηρετήσει υπό τις διαταγές τους κατά καιρούς, αυτοί οι προηγούμενοι στρατιωτικοί ηγέτες είναι υπεύθυνοι για την εύρεση και την προσέγγιση πρώην Αφγανών στρατιωτών εντός της χώρας, οι οποίοι κάποτε εκπαιδεύτηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Αν και εξακολουθεί να κρύβεται από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο Ehsan έδωσε το έντυπο που δόθηκε σε πρώην μέλη των Αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας (ANSF). 

Γραμμένο στην περσική γλώσσα, το έντυπο ζητά το όνομα, τον βαθμό, τη διάρκεια της υπηρεσίας, την τελευταία ευθύνη και το καθήκον, την ημερομηνία εισόδου στο Ιράν, τον τόπο γέννησης, το όνομα της περιοχής, την θρησκεία, την εθνικότητα, τον εθνικό αριθμό εγγραφής, τον αριθμό διαβατηρίου και πολλά άλλα.

«Συμπληρώνουν αυτά τα συμβόλαια και αποστέλλονται απευθείας στη ρωσική πρεσβεία στο Ιράν για επεξεργασία», δήλωσε ο Ehsan, εξηγώντας: «Θα εκκενώσουν αυτούς τους ανθρώπους στη Ρωσσία και είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτούς τους στρατιώτες στον πόλεμο της Ουκρανίας». 

Τα συμπληρωμένα έντυπα συλλέγονται συχνά από πρώην Αφγανούς διοικητές μέσω WhatsApp και άλλων υπηρεσιών ιδιωτικών μηνυμάτων. 

Οι αιτήσεις των κομάντος, των ANSF και άλλων στοιχείων ασφαλείας παραδίδονται στη συνέχεια στη ρωσική πρεσβεία στην Τεχεράνη.



Κάποτε συνεργάτης, τώρα ένα πρόβλημα

Πηγές λένε στον Ehsan ότι η ρωσική κυβέρνηση υπόσχεται χρήματα και υπηκοότητα στους πρώην στρατιώτες σε αντάλλαγμα, παρέχοντας τις μεγαλύτερες ανταμοιβές σε πρώην Αφγανούς κομάντος που εκπαιδεύτηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί από αυτούς που αποδέχονται την προσφορά είτε χρειάζονται τα χρήματα είτε ενεργούν από κακία, σύμφωνα με τον Ehsan. 

«Για εκείνους που κάποτε πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών, αλλά τώρα αισθάνονται προδομένοι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ [για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν], είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για τα ρωσικά συμφέροντα», εξήγησε. 

Επιβεβαίωσε ότι τώρα είναι εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 24 Απριλίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε πάνω από 61 δισεκατομμύρια δολλάρια ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας για να βοηθήσει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσσίας. 

Το πακέτο περιλαμβάνει δυνατότητες αεράμυνας, βλήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα όπλα για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε ότι έχει στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Ρωσσία μπορεί να ζητά από τους Ταλιμπάν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση της κρύπτης όπλων τους και πολλά άλλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, οχημάτων, πυρομαχικών, όπλων, εξοπλισμού επικοινωνίας και άλλου εξοπλισμού, έμεινε πίσω στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ.

Κάποιος μπορεί μόνο να υποθέσει εάν η Ρωσσία χρησιμοποιεί αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στον αγώνα της κατά της Ουκρανίας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι χρησιμοποιούν έναν άγνωστο αριθμό πρώην Αφγανών στρατιωτών που είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο. 

Είτε ο ένας είτε και οι δύο ισχυρισμοί είναι αληθινοί, το γεγονός είναι ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ήταν μια παταγώδης αποτυχία. 

Εκτός από το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, για ορισμένα μέλη της υπηρεσίας όπως ο Connor Izunya (ψευδώνυμο), ήταν χάσιμο 20 ετών για όσους συμμετείχαν στον μακρύτερο πόλεμο της Αμερικής.

Ο Izunya μίλησε στο The Gateway Pundit υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενος αντίποινα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

Με πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας στον στρατό και τρεις αποστολές στο Αφγανιστάν, και ενώ υπηρετούσε στις Ειδικές Δυνάμεις, ο λοχίας πρώτης τάξης βοήθησε στην εκπαίδευση στρατιωτών της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Αφγανικού Εθνικού Στρατού (ANA). 

Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι οι ίδιοι στρατιώτες που ζητούνται στο Ιράν για τον πόλεμο της Ρωσσίας κατά της Ουκρανίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπενθυμίζει μια συμφωνία που υπέγραψαν οι Αφγανοί ειδικοί χειριστές για να μην εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην μάχη στο μέλλον, αλλά διερωτάται πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτό στην Ουκρανία, ειδικά εάν τα στρατεύματα των ΗΠΑ συμμετείχαν ποτέ σε μάχη εναντίον της Ρωσσίας.

Από την μία πλευρά, ο Izunya επικρότησε το θάρρος των Αφγανών στρατιωτών με τους οποίους συνεργάστηκε, αποκαλώντας το «κάτι με το οποίο γεννιούνται». 

Για τον ίδιο, «χρειάζεται ένα ιδιαίτερο είδος θάρρους για να αγωνιστείς για κάτι [όπως η δημοκρατία] που δεν υπάρχει, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσες να σκοτωθείς στη μάχη γι' αυτό». Πρόσθεσε ότι «είναι απεριόριστο και χωρίς σύνορα» και κάτι θεωρεί «μια ενσάρκωση της πολεμικής φυλής».

Αλλά από την άλλη πλευρά, κατανοεί την προδοσία που αισθάνονται οι Αφγανοί στρατιώτες και διερμηνείς καθώς οι ΗΠΑ απέσυραν όλες τις δυνάμεις από την περιοχή. 

«Πολλοί είχαν υποσχεθεί να μετεγκατασταθούν στην Αμερική, αλλά δεκάδες χιλιάδες δεν ήταν», είπε. «Πολλοί ήταν καλοί άνθρωποι και άξιζαν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά τους είπαν ψέμματα».

Κατά την γνώμη του Izunya, «η Αμερική υπερυποσχέθηκε και δεν κράτησε την υπόσχεσή της». 

Δεν εκπλήσσεται που ψάχνουν για ευκαιρίες στο Ιράν ή την Ρωσία. 

«Μια επιστροφή στο Αφγανιστάν θα οδηγούσε σε θάνατο [στα χέρια των Ταλιμπάν], οπότε γιατί να μην χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες που έχουν μάθει για τη μάχη για να βγάλουν τα προς το ζην;» ρώτησε. 

«Γιατί να μην είναι επίσης εκδικητικοί, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο τους χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ;» 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να κατηγορηθεί για οποιαδήποτε περιφρόνηση μπορεί να νοιώθουν προς τα αμερικανικά συμφέροντα, πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ: While America Props Up Ukraine, Former Afghan Soldiers Trained by U.S. Forces Are Coming to the Aid of Russia—And It’s Through Their Embassy in Iran | The Gateway Pundit | by J.M. Phelps


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!