Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Θέλετε να αποφύγετε έντομα στο φαγητό; Μια εφαρμογή βοηθά.

Bild: Transition News/Midjourney


Τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ελβετία, μια επιλογή εντόμων έχει εγκριθεί για κατανάλωση εδώ και αρκετό καιρό. Εάν δεν θέλετε να έχετε παράσιτα στο φαγητό σας, μπορείτε να το ελέγξετε με μια εφαρμογή.


Από τις 25 Ιανουαρίου 2023, αρκετά έντομα έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση στην Ε.Ε.. 

Οι κατεψυγμένοι αλευροσκώληκες (alphitobius diaperinus) και οι γρύλοι (Acheta domesticus), των οποίων η παραγωγή και η κατανάλωση νομιμοποιούνται και ακόμη και πολλαπλασιάζονται (π.χ. σε σχολεία στην Ολλανδία), μπορούν να εισαχθούν σχεδόν σε κάθε πιθανό φαγητό που δεν το διανοήστε, από σάλτσες ντομάτας μέχρι ψωμιά και σοκολάτα.

Ταυτόχρονα, η αγροτική πολιτική αρκετών χωρών της Ε.Ε. (Ολλανδία, Γερμανία) γίνεται όλο και πιο αυστηρή, δήθεν λόγω της κλιματικής αλλαγής, της καλής μεταχείρισης των ζώων ή της προστασίας πολύτιμων τοπίων, ή της απελευθέρωσης καλλιεργήσιμης γης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών. 

Πάνω απ' όλα, η κτηνοτροφία και επομένως η κατανάλωση κρέατος επικρίνεται.

Εάν η γεωργία δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες για τον πληθυσμό στο μέλλον, οι νέοι κανονισμοί της Ε.Ε. που αναφέρονται παραπάνω θα αποδείξουν τη «χρησιμότητά» τους. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα έντομα αποτελούν πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης, όπως λένε, και η αναπαραγωγή τους είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον σε σύγκριση με την κτηνοτροφία. 

Και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό του ανθρώπινου σώματος, αλλά το σώμα μας δεν μπορεί να τις παράγει μόνο του.

Έτσι όλοι χρειαζόμαστε πρωτεΐνη

Στην παραδοσιακή ευρωπαϊκή διατροφή, αυτό καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από μια λογική, αλλά όχι πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας (λέξη-κλειδί ψητό την Κυριακή). 

Θα πρέπει να δαγκώσουμε τη σφαίρα – με τα σκουλήκια – στο μέλλον; Υπάρχουν λαοί που το κάνουν αυτό εδώ και πολύ καιρό. Αυτό θα ήταν πολιτική του τύπου: Θα πάρουμε το βόειο κρέας μακριά από εσάς, αλλά θα σας δώσω γρύλους.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται με αυτό και βρίσκουν την κατανάλωση εντόμων αηδιαστική και τα αποκαλούν παράσιτα. Μέχρι στιγμής, τα προϊόντα αυτά αποτελούν περιθωριακό φαινόμενο και η προσθήκη εντόμων στα τρόφιμα υπόκειται σε δήλωση στην Ε.Ε. και την Ελβετία.

Εάν δεν θέλετε να φάτε τέτοια τρόφιμα, μπορείτε τώρα να εξοικονομήσετε στον εαυτό σας το κουραστικό έργο της ανάγνωσης της λίστας των συστατικών και της αποκρυπτογράφησης των αντίστοιχων κωδικών. 

Μια εφαρμογή εξετάζει τα τρόφιμα για παράσιτα στο κατάστημα - δηλαδή εάν ο κατασκευαστής έχει προσθέσει έντομα με τη μορφή σκόνης, πάστας ή άλλων προσθέτων. 

Αυτή η εφαρμογή προσφέρει αρκετά υψηλά ποσοστά επιτυχίας επειδή μπορεί να διαβάσει τις λίστες συστατικών και δεν βασίζεται στον κώδικα προϊόντος EAN που αποθηκεύεται σε επίσημη βάση δεδομένων.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά

Η εφαρμογή, η οποία είναι καλή και φιλική προς το χρήστη από μόνη της, δεν βρίσκει αρκετά τις πληροφορίες σε κάθε πακέτο. 

Σε καταστήματα με ανοικτές πωλήσεις και σε εστιατόρια και κυλικεία, η αντίστοιχη υποχρέωση δήλωσης είναι επίσης ελλιπής. 

Δυστυχώς, η προστασία των καταναλωτών δίνει επίσης πολύ λίγη προσοχή στο θέμα.

Σχόλιο του TransitionNews:

Με την ειδική ανίχνευση τέτοιων προσθέτων, τα οποία είναι ανεπιθύμητα για πολλούς, μπορείτε να αναπτύξετε ένα αισθητήριο όπου περιέχονται και όπου δεν όχι, εάν επιθυμείτε να μην καταναλώσετε  αυτά τα προϊόντα.

Ωστόσο, είναι αναμενόμενο ότι η προπαγάνδα, με συγχωρείτε: η διαφήμιση και η συστηματική ενημέρωση του κοινού, θα ξεκινήσει κυρίως από τα παιδιά. 

Θα έρθει, άρα γε, μια στιγμή που μια μητέρα που έχει έναν γρύλο στα μαλλιά της, αντί να ουρλιάξει και να το αφαιρέσει, θα το πιάσει και θα το βάλει στο στόμα της;

Η αγορά πρέπει να το διορθώσει. 

Εάν τα προϊόντα παραμείνουν στο ράφι, τότε η επιχείρηση μετάβασης της διατροφής μας από το βόειο κρέας, το χοιρινό και το κοτόπουλο σε πρωτεΐνες με βάση τα έντομα θα έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Πηγή:


InsectInspect App - 8 Μαΐου 2024


ΠΗΓΗ: Ungeziefer im Essen? Eine App hilft - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει και η ακόλουθη εφαρμογή που είναι δωρεάν.
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.maba.insektenscanner

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!