Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ο αγώνας κατά της Tesla είναι επίσης ένας αγώνας κατά της ευημερίας στην Ανατολική Γερμανία.



Ο Elon Musk έφερε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο Βρανδεμβούργο με το εργοστάσιο-μεγαθήριο του - κάτι που είναι σπάνιο στην Ανατολική Γερμανία. 

Οι μαχητικές αριστερές ομάδες που αγωνίζονται ενάντια στο εργοστάσιο αγωνίζονται επίσης ενάντια στην ευημερία των Ανατολικογερμανών.

παλιός


Αφού η ριζοσπαστική αριστερή οργάνωση "disrupt now" κάλεσε σε ένα Σαββατοκύριακο δράσης εναντίον του εργοστασίου της Tesla στο Grünheide, εκατοντάδες άνθρωποι εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου το Σάββατο και έστησαν οδοφράγματα. 

Η ομάδα διακηρύσσει ότι αγωνίζεται ενάντια στον καπιταλισμό και τη «νεοαποικιοκρατία», αλλά στην πραγματικότητα κάνει ένα πράγμα πάνω απ' όλα: βλάπτει τον λαό του Βρανδεμβούργου, για τον οποίο ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Elon Musk και το εργοστάσιό του έχουν κάνει δυνατή μια καλή, προσοδοφόρα δουλειά και ευημερία.

Με την κατασκευή του γιγάντιου εργοστασίου στις 12 Νοεμβρίου 2019, ανακοινώθηκαν έως και 12.000 νέες θέσεις εργασίας στο Βρανδεμβούργο - και όχι στον τομέα των χαμηλών μισθών

Ενώ ο ακαθάριστος μέσος μισθός στην Ανατολική Γερμανία το 2020 ήταν μόλις 2.850 ευρώ, η Tesla ανακοίνωσε την ίδια χρονιά ότι ακόμη και ένας ανειδίκευτος εργάτης στο εργοστάσιο θα πήγαινε σπίτι με 2.700 ευρώ μεικτά το μήνα

Η έκταση της επιρροής της Tesla στην γενική ευημερία στο Βρανδεμβούργο φαίνεται επίσης από την οικονομική ανάπτυξη του κρατιδίου. 

Ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυξήθηκε κατά 6% στο Βρανδεμβούργο.

Για το Βρανδεμβούργο και την ανατολική Γερμανία, η Tesla είναι ένα γύρισμα της τύχης. 

Επειδή η Tesla φέρνει στο Βρανδεμβούργο αυτό που κατά τα άλλα δύσκολα είναι διαθέσιμο στο κρατίδιο και σε όλη την ανατολική Γερμανία: παραγωγή προσανατολισμένη στις εξαγωγές. 

Στην (πρώην) χώρα αυτοκινήτων της Γερμανίας, τα μεγάλα εργοστάσια αυτοκινήτων βρίσκονται συνήθως στη Δυτική Γερμανία, αλλά τώρα ένας Αμερικανός φέρνει ένα μεγάλο εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Ανατολική Γερμανία - στις πύλες της πρωτεύουσας. 

Και για να καταλάβετε τη διάσταση αυτού, αρκεί να κοιτάξετε συγκρίσιμα εργοστάσια στην Ανατολική Γερμανία – γιατί εκεί είναι ένα από τα μεγάλα εργοστάσια αν έχετε πάνω από χίλιους υπαλλήλους. 

Αντίθετα, περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στο κεντρικό εργοστάσιο της Volkswagen στο Wolfsburg.


Ο φόβος της ευημερίας

Αν και η Tesla είναι μια ευλογία για την ανατολική Γερμανία, υπήρξαν αντίθετοι άνεμοι από την αρχή

Μια πρωτοβουλία πολιτών εναντίον του εργοστασίου ιδρύθηκε γρήγορα και οι οργανώσεις NABU και Green League υπέβαλαν επίσης αγωγή κατά της εκκαθάρισης του πευκοδάσους, το οποίο ήταν έτοιμο για συγκομιδή κατά τη στιγμή της εκκαθάρισης.

Πολλοί πολίτες απορρίπτουν το εργοστάσιο – τότε και τώρα. 

Σε μια έρευνα πολιτών φέτος, το 65% των κατοίκων του Grünheide που ερωτήθηκαν ψήφισαν κατά της επέκτασης του εργοστασίου. 

Αν και αυτή η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική, ενόψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών στις 9 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η πιθανότητα τα σχέδια της Tesla να θαφτούν στην τελική ψηφοφορία στις 16 Μαΐου είναι πολύ υψηλή. 

Η Tesla αντέδρασε λίγο μετά τη διαφωνία του πληθυσμού και μείωσε τα σχέδιά της για επέκταση του εργοστασίου.

Από τότε που καθαρίστηκε το δάσος, τα επιχειρήματα εναντίον της Tesla περιστράφηκαν κυρίως γύρω από το νερό. 

Το εργοστάσιο βρίσκεται σε μια περιοχή προστασίας νερού του χαμηλότερου επιπέδου. 

Κατ' αρχήν, η βιομηχανία επιτρέπεται σε αυτούς τους τομείς. 

Η Tesla πρέπει να συμμορφώνεται μόνο με υψηλότερους κανονισμούς ασφαλείας.

Αλλά εκεί είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το επόμενο πρόβλημα: η ίδια η κατανάλωση νερού της Tesla. 

Ωστόσο, η ανησυχία ότι η Tesla καταναλώνει πάρα πολύ νερό και ότι αυτό θα οδηγήσει σε έλλειψη νερού στην περιοχή είναι αβάσιμη. 

Αντί για τα εγκεκριμένα 1.800.000 κυβικά μέτρα νερού, η Tesla χρησιμοποιεί μόνο 500.000 κυβικά μέτρα ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί στο 4% της συνολικής κατανάλωσης νερού της περιοχής.


Ο Musk κρατά έναν καθρέφτη στην Γερμανία

Αυτό που συμβαίνει στο Grünheide δείχνει ότι η Γερμανία είναι απολύτως ανίκανη να σκεφτεί υπέρ της ευημερίας. 

Καταστροφικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν τον εποικισμό της βιομηχανίας – ακόμη και αν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, είναι πραγματικά φιλική προς το κλίμα λόγω της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Η απόφαση του Elon Musk να χτίσει το εργοστάσιο στη Γερμανία είναι στην πραγματικότητα ένα δώρο. 

Για οικονομικούς λόγους, ο ιδρυτής της Tesla θα μπορούσε να κατασκευάσει το μεγαθήριο σε μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης - αυτό θα ήταν πολύ φθηνότερο και λιγώτερο περίπλοκο γι' αυτόν.

Ωστόσο, επέλεξε τη Γερμανία ούτως ή άλλως, ενώ άλλες βιομηχανικές εταιρείες φεύγουν

Η περίπτωση της Intel δείχνει πόσο δύσκολο είναι για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να προσελκύσει εταιρείες παρά τη γραφειοκρατία, την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, τον πληθωρισμό και τις αμέτρητες απαιτήσεις. 

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έπρεπε να επιδοτήσει το εργοστάσιο στο Μαγδεμβούργο με 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει 3,3 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις ανά θέση εργασίας. 

Αλλά χωρίς την επιδότηση, η Intel δεν θα είχε εγκατασταθεί ποτέ στη Γερμανία, και δικαιολογημένα.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!