Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Θα αποχωρήσει η Ολλανδία από την Ε.Ε.;



20 Μαΐου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,5 λεπτά


Στις Κάτω Χώρες, μια αλλαγή κατεύθυνσης είναι στον ορίζοντα που θα μπορούσε επίσης να κλονίσει την Ε.Ε.. Στο τέλος, το ερώτημα είναι πιθανό να είναι εάν θα είναι η επόμενη χώρα μετά τους Βρετανούς που θα εγκαταλείψει την Ε.Ε..

Ο Geert Wilders, ο δεξιός λαϊκιστής από την Ολλανδία, βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής του. 

Είναι μέλος του κοινοβουλίου από το 1998 και τώρα το κόμμα του έχει αναλάβει την εξουσία στη χώρα της Ε.Ε. σε έναν τετρακομματικό συνασπισμό - ποιός θα γίνει πρωθυπουργός είναι ακόμα ανοιχτός. 

Αλλά ο Wilders ανακοινώνει μια απότομη πολιτική διόρθωση πορείας. Ένα κρίσιμο ερώτημα: Έρχεται τώρα το «NEXIT»;

Ε.Ε. χωρίς την Ολλανδία;

Ο  Viktor Orban, ο κύριος αντίπαλος των Βρυξελλών (τουλάχιστον δημόσια), δεν θέλει να οδηγήσει την Ουγγαρία έξω από την Ε.Ε., λέει, αλλά θέλει να «καταλάβει τις Βρυξέλλες». 

Ο Wilders έγινε δημοφιλής με την μεταναστευτική πολιτική του. 

Ως αντιπολίτευση, εξέφρασε εξαιρετικά αιχμηρούς τόνους κατά του Ισλάμ – γι' αυτό και υποστηρίζει επίσης σθεναρά τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, για παράδειγμα. Η πολιτική του ήταν απλή. Τώρα πρέπει να την εφαρμόσει. 

Ο Wilders θέλει να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση ή τουλάχιστον να «την επιβραδύνει σημαντικά», και ανακοινώνει έναν «νόμο για την κρίση ασύλου»: συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών ελέγχων: οι παράτυποι μετανάστες που συναντώνται στους ελέγχους των χερσαίων συνόρων θα αποστέλλονται αμέσως πίσω στην Γερμανία και το Βέλγιο.

Ένας πρόσφατα ψηφισμένος νόμος που χωρίζει τους μετανάστες μεταξύ των ολλανδικών δήμων πρόκειται να καταργηθεί και το «απεριόριστο καθεστώς πρόσφυγα» πρόκειται να καταργηθεί. 

Εν ολίγοις: Η «αυστηρότερη πολιτική ασύλου όλων των εποχών» και τέλος σε ορισμένους κλιματικούς νόμους: Αντί για αυτοκινητόδρομο 100 χλμ/ώρα, θα υπάρχουν και πάλι 130 χλμ/ώρα και η υποχρέωση χρήσης αντλίας θερμότητας θα αρθεί ξανά.

Θα είναι δύσκολο για την Ε.Ε.. 

Ο Wilders θέλει να διαπραγματευτεί μια εξαίρεση από τους κανόνες ασύλου της Ε.Ε.. 

Οι Δανοί προχωρούν ήδη με παρόμοιο τρόπο, και αν η επόμενη χώρα καταφέρει να το κάνει, η εξουσία των Βρυξελλών θα υπονομευθεί περαιτέρω - και η μεταναστευτική πίεση στηn Γερμανία θα αυξηθεί. 

Μια έξοδος από τα συμβόλαια, όπως θέλει ο Wilders, είναι νομικά αδύνατη. 

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Eric Mamer: «Δεν μπορείτε να βγείτε από τη νομοθεσία της Ε.Ε.. (…) Εργαζόμαστε με βάση τις ισχύουσες συνθήκες και τη νομοθεσία». 

Μόλις τον Δεκέμβριο ο Mark Rutte συμφώνησε με τον νέο νόμο της Ε.Ε. για το άσυλο.

Η πλατφόρμα Tichys Insight αποκαλύπτει επίσης την προφανή σκέψη:

Τελικά, ωστόσο, το όλο θέμα θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ερώτημα εάν η Ολλανδία θέλει να παραμείνει στην Ε.Ε. ή πιστεύει ότι τα μειονεκτήματα τώρα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων. 

Γνωρίζουμε από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit την αποστροφή των γιγάντων της Ε.Ε. στην λεγόμενη «επιλεκτική επιλογή». 

Έτσι, αυτή η (πεισματάρα) κανάτα πηγαίνει στο πηγάδι μέχρι να σπάσει. 

Aπό την άλλη πλευρά, ο Wilders θα έχει όλο και λιγώτερα να χάσει, αλλά η Ε.Ε., θα χάσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στο μπλοκ των κρατών. 

Ο Wilders, ωστόσο, έχει τα αυξανόμενα προβλήματα στην Ε.Ε. και την Ολλανδία ως ούριο άνεμο.

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα για τις Βρυξέλλες αυξάνονται – και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές.


Η εικόνα "Geert Wilders PVV" από τον Roel Wijnants έχει άδεια CC BY-NC 2.0.


ΠΗΓΗ: Treten die Niederlande aus der EU aus? (tkp.at)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!