Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Η Ρωσσία είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς, αλλά δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός που δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντά της



Δεδομένης της σύγκλισης των συμφερόντων τους στον συμβιβασμό αυτής της σύγκρουσης, οι μόνες μεταβλητές που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αυτό το σενάριο αφορούν τους υπολογισμούς της άρχουσας φιλελεύθερης-παγκοσμιοποιητικής ελίτ των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι ιδεολογικά καθοδηγούμενα γεράκια που διαμορφώνουν πολιτική με τρόπους που άλλοι δικαίως θεωρούν παράλογους.



Andrew Korybko

25 Μαΐου 2024


Το Reuters επικαλέστηκε τέσσερεις ανώνυμες πηγές για να αναφέρει ότι «ο Πούτιν θέλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου», η οποία συνέπεσε με τον Ρώσο ηγέτη να επιβεβαιώνει την ετοιμότητά του για συνομιλίες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Λευκορώσο ομόλογό του, αλλά προσθέτοντας ότι πρέπει να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα. 

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για την παραμονή του Ζελένσκι στην εξουσία μετά την λήξη της θητείας του, καθώς είπε ότι η πλευρά του δεν γνωρίζει ποιος έχει την νομιμότητα να διαπραγματευτεί την ειρήνη στο όνομα της Ουκρανίας.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις του προέδρου Πούτιν μπορεί να φαίνεται να προσδίδουν αξιοπιστία στο ρεπορτάζ του Reuters, αλλά αυτό είναι ένα απατηλό συμπέρασμα που καταρρίπτεται από την προηγούμενη επιμονή του ότι οποιαδήποτε παύση των εχθροπραξιών πρέπει να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Ρωσσίας. 

Η αναγνώριση των σημερινών εδαφικών κερδών της είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας, δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα ζητήματα αφορούν την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και το επιδεινούμενο δίλημμα ασφαλείας με το ΝΑΤΟ. 

Ωστόσο, αυτά είναι απίθανο να επιτευχθούν πλήρως, εξ ου και το ενδιαφέρον του για ρεαλιστικό συμβιβασμό.

Ακολουθούν μερικές προηγούμενες αναλύσεις σχετικά με αυτό το θέμα για τους αναγνώστες να αναθεωρήσουν την εξέλιξη της προσέγγισής του:














Τώρα θα συνοψιστούν για τη διευκόλυνση του αναγνώστη πριν τα τοποθετήσετε στο πλαίσιο.

Εν συντομία, η Ρωσσία προβλέπει ότι το σχέδιο συνθήκης της άνοιξης του 2022 θα αποτελέσει τη βάση για τυχόν επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με Ουκρανούς αξιωματούχους, εκτός από εκείνους που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στη λίστα καταζητούμενων του υπουργείου Εσωτερικών της, η οποία περιλαμβάνει τον Ζελένσκι και τον Ποροσένκο. 

Οι αναφερόμενες ρήτρες σχετικά με τα εδάφη που διεκδικούνται από την Ουκρανία θα πρέπει να τροποποιηθούν για να αναγνωρίσουν τον έλεγχο της Ρωσσίας σε αυτές τις περιοχές, κάτι που θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με μια κορεατική ανακωχή του είδους που πρότεινε ο πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ ναύαρχος Τζέημς Σταυρίδης πέρυσι.

Όσον αφορά την πτυχή της αποστρατιωτικοποίησης, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο εν μέρει μετατρέποντας το ελεγχόμενο από την Ουκρανία έδαφος ανατολικά του Δνείπερου σε ουδέτερη ζώνη, ενώ η αποναζιστικοποίηση μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει επ' αόριστον, δεδομένης της αδυναμίας της Ρωσσίας να επιβάλει αυτή την πολιτική στον αντίπαλό της αυτή τη στιγμή. 

Η Ουκρανία μπορεί να μην αποκαταστήσει την προηγούμενη συνταγματική ουδετερότητά της, καθώς οι «εγγυήσεις ασφαλείας» που έχει ήδη συνάψει με τις χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλειφθούν, αν και η επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι απίθανη.

Η απειλή μιας συμβατικής επέμβασης του ΝΑΤΟ είναι ο λόγος για τον οποίο οι μέγιστοι στόχοι της Ρωσίας είναι ανέφικτοι:






Θα μπορούσαν απλά να εισέλθουν στην Ουκρανία για να τη χωρίσουν ασύμμετρα κατά μήκος του Δνείπερου, εάν ληφθεί η απόφαση.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, είναι ότι η Ρωσσία θα μπορούσε να ερμηνεύσει οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας προέλαση του ΝΑΤΟ προς τον Δνείπερο ως ένδειξη πρόθεσης να τον διασχίσει με σκοπό την εισβολή στις πρόσφατα ενοποιημένες πρώην ουκρανικές περιοχές της χώρας. 

Σε αυτήν την περίπτωση, με το δίλημμα ασφαλείας τους να βγαίνει άνευ προηγουμένου εκτός ελέγχου χωρίς έναν ουδέτερο διαλογιστή όπως η Ινδία να μεταφέρει τις κόκκινες γραμμές της κάθε πλευράς στην άλλη, η Ρωσσία θα μπορούσε να καταφύγει σε τακτικά πυρηνικά όπλα σε αυτοάμυνα σύμφωνα με το δόγμα της για να εξουδετερώσει προληπτικά αυτή την απειλή.

Εκεί βρίσκεται ο λόγος για τον οποίο η Ρωσσία διεξάγει τέτοιες ασκήσεις αυτήν την στιγμή, προκειμένου να αποτρέψει το ΝΑΤΟ από το να το πράξει, αλλά τα ιδεολογικά καθοδηγούμενα γεράκια που είναι υπεύθυνα για τη διεξαγωγή του πολέμου δι' αντιπροσώπων της Δύσης στη Ρωσσία μέσω της Ουκρανίας δεν φαίνονται να ενοχλούνται στο ελάχιστο. 

Ο Εσθονός πρωθυπουργός ασκεί πιέσεις για να επισημοποιήσει την παρουσία των «εκπαιδευτών» του ΝΑΤΟ εκεί, ενώ οι ΗΠΑ επιτρέπουν τώρα πιο ανοιχτά στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσσίας, και οι δύο κλιμακώσεις που οδηγούν στο προαναφερθέν σενάριο.

Εν μέσω αυτών των κινήσεων, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επερχόμενες ελβετικές «ειρηνευτικές συνομιλίες», οι οποίες αναλύθηκαν παρακάτω:




Δύο νέες εξελίξεις, ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξουν τους προαναφερθέντες υπολογισμούς.

Το Reuters ανέφερε ότι ο Ζελένσκι σχεδιάζει να περιορίσει τη λεγόμενη «ειρηνευτική φόρμουλα» κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης για να περιλαμβάνει μόνο ασαφή συμφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων «για την επισιτιστική και πυρηνική ασφάλεια, καθώς και για ανθρωπιστικά ζητήματα όπως οι ανταλλαγές κρατουμένων». 

Ταυτόχρονα, η Κίνα και η Βραζιλία παρουσίασαν μια «κοινή πρόταση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας», η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να θέσει τη βάση για μια εντελώς νέα ειρηνευτική διαδικασία πάνω στην αναπόφευκτη αποτυχία της ελβετικής.

Η Ρωσσία δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες που φιλοξενούνται από την Δύση και επιδιώκουν μόνο να της επιβάλουν απαιτήσεις, ενώ οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να συμμετάσχει σε συνομιλίες που φιλοξενούνται από την Κίνα και θα μπορούσαν να δώσουν στον συστημικό αντίπαλό της μια απαράμιλλη διπλωματική νίκη σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης. 

Ως εκ τούτου, η λογική προτείνει απλώς την αναβίωση των συνομιλιών της άνοιξης του 2022 που φιλοξενούνται από την Τουρκία, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό για οποιονδήποτε λόγο, τότε η Ινδία θα ήταν ο κατάλληλος αντικαταστάτης λόγω της αριστοτεχνικά πολυ-ευθυγραμμισμένης μεταξύ Ρωσσίας και Δύσης.

Για να φτάσουμε εκεί, το δίλημμα ασφαλείας ΝΑΤΟ-Ρωσσίας δεν μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, το οποίο απαιτεί οποιαδήποτε συμβατική παρέμβαση από αυτό το μπλοκ να μην περάσει την κόκκινη γραμμή του αντιπάλου του να διασχίσει τον Δνείπερο και έτσι να τον ωθήσει να καταφύγει ενδεχομένως σε τακτικά πυρηνικά για προληπτική αυτοάμυνα. 

Υποθέτοντας ότι αυτό είναι διαχειρίσιμο, τότε η Ρωσσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους για το πάγωμα αυτής της σύγκρουσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να βασιστούν στο σχέδιο συνθήκης της άνοιξης του 2022 και στην προαναφερθείσα πρόταση μερικής αποστρατιωτικοποίησης.

Η νίκη της Ρωσσίας στον «αγώνα επιμελητείας» / «πόλεμο φθοράς» με το ΝΑΤΟ μαζί με την ανησυχία των ΗΠΑ να «στραφούν (πίσω) στην Ασία» για να περιορίσουν πιο δυναμικά την Κίνα το συντομότερο δυνατό θα μπορούσαν να συνδυαστούν για να την ενθαρρύνουν να συμβιβαστεί. 

Ομοίως, η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη της Ρωσσίας παρά το πιο τιμωρητικό καθεστώς κυρώσεων στον κόσμο και την ανάγκη να επιταχυνθεί ο μεγάλος στρατηγικός αναπροσανατολισμός της προς τον Παγκόσμιο Νότο θα μπορούσε να συνδυαστεί για να της δώσει κίνητρα να κάνει το ίδιο, αν και μόνο εάν διασφαλίζονται τα συμφέροντα εθνικής της ασφάλειας.

Με αυτούς τους παράγοντες κατά νου, οι μόνες μεταβλητές που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ τους για συμβιβασμό σε αυτή τη σύγκρουση αφορούν τους υπολογισμούς της κυβερνώσας φιλελεύθερης-παγκοσμιοποιητικής ελίτ των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι ιδεολογικά καθοδηγούμενα γεράκια που διαμορφώνουν πολιτική με τρόπους που άλλοι δικαίως θεωρούν παράλογους. 

Θα μπορούσαν να στοιχηματίσουν ότι αξίζει να διατάξουν μια συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία που θα διασχίσει τον Δνείπερο σε περίπτωση ρωσικής προόδου αντί να διαπραγματευτούν κρυφά τη διχοτόμηση αυτής της χώρας.

Όλα τα στοιχήματα θα ήταν ανοικτά σε αυτό το σενάριο, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένου του παράλογου ιστορικού τους, αλλά είναι επίσης πιθανό ότι οι ψυχραιμότεροι θα μπορούσαν να επικρατήσουν είτε για να ακυρώσουν αυτή την εισβολή είτε να βασιστούν στη διαμεσολάβηση ενός ουδέτερου μέρους όπως της Ινδίας για να διαχειριστούν ήρεμα την ασύμμετρη διαδικασία διχοτόμησης με τη Ρωσσία εκ των προτέρων. 

Ως εκ τούτου, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Ρωσσία έχει σηματοδοτήσει ότι είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί εφόσον ικανοποιούνται τα συμφέροντα εθνικής της ασφάλειας, αλλά μένει να δούμε αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να την ικανοποιήσουν στα μισά του δρόμου.


ΠΗΓΗ: Russia Is Open To Compromise But Won’t Agree To A Ceasefire That Doesn’t Meet Its Interests (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!