Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Επιστροφή στη φύση: Γιατί τα απλά παιχνίδια κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα


Η έρευνα δείχνει ότι τα απλά ξύλινα παιχνίδια βελτιώνουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων των παιδιών.
Φωτογραφία: iStock


Τι απέγινε αυτό το όμορφο και εκπαιδευτικά πολύτιμο παιχνίδι; 

Εξακολουθεί να υπάρχει. 

Εδώ είναι μερικά παιχνίδια που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου.




Από τον Walker Larson | 29 Απριλίου 2024

Σήμερα, μια βόλτα στο τμήμα παιχνιδιών ενός πολυκαταστήματος είναι γεμάτη με μερικές εκπλήξεις.

Φωτεινά χρώματα και φώτα αναβοσβήνουν καθώς κονσερβοποιημένα ηχητικά εφέ κουδουνίζουν στον αέρα. Όλα είναι υπερβολικά και διογκωμένα - και σε μεγάλο βαθμό εμπορικά σήματα. Τερατώδεις, δαιμονικές φιγούρες κρυφοκοιτάζουν έξω από τα ράφια του τμήματος αγοριών, ενώ το τμήμα κοριτσιών είναι γεμάτο με έφηβες κούκλες ντυμένες σαν στρίπερ ή πόρνες.

Και ο πιτσιρίκος Asher φρικάρει επειδή η μητέρα του δεν του επιτρέπει να αγοράσει την τελευταία φιγούρα δράσης από την ταινία του περασμένου καλοκαιριού (με αμφίβολο ηθικό χαρακτήρα). 

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα περισσότερα από αυτά που βλέπετε κατασκευάζονται στο εξωτερικό και είναι κατασκευασμένα από φθηνό πλαστικό ή άλλα προϊόντα πετρελαίου.

Τι απέγινε το ευφάνταστο και αισθητικό παιχνίδι με πραγματική εκπαιδευτική αξία; 

Τι απέγινε η ολιστικότητα και η ομορφιά των αντικειμένων που διαμόρφωσαν τις πρώτες εμπειρίες ενός παιδιού με τον κόσμο;

Ευτυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμα κι αν έχουν γίνει πιο σπάνια από ό, τι ήταν. 

Ακολουθεί μια λίστα με παιχνίδια που αποδεδειγμένα προωθούν τις κινητικές δεξιότητες, τη φαντασία, τη χαρά, την εφευρετικότητα και την αντιμετώπιση της πραγματικότητας.


Ξύλινα παιχνίδια

Ακόμα κι αν τα απλά ξύλινα τουβλάκια, τα τραίνα ή τα ζωάκια μας φαίνονται βαρετά σε σύγκριση με τα φανταχτερά ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα προτιμήσουμε τα δεύτερα.

Τα ξύλινα παιχνίδια προωθούν τη δημιουργικότητα. Φωτογραφία: iStock

Ο εκπαιδευτικός John Senior περιέγραψε το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης ως «γυμναστική», ένας όρος που αναφέρεται στην άμεση επαφή με τον φυσικό κόσμο που πρέπει να έχουν τα παιδιά.

«Ένας μαθητής μαθαίνει πώς κινείται και λειτουργεί το σώμα του και εξασκεί τη χρήση του σώματός του για να αναπτύξει το μυαλό του», γράφει ο Senior. Αυτή είναι μια απαραίτητη βάση για την υγιή ανάπτυξη της φαντασίας και αργότερα του νου.

Τα παιχνίδια για τα μικρά παιδιά ανήκουν στον τομέα της γυμναστικής και της εκπαίδευσης: πρέπει πρώτα απ' όλα να είναι διασκεδαστικά. 

Επιπλέον, θα πρέπει να προωθήσουν την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, συντονισμού και «αίσθησης» για τη φυσική πραγματικότητα, η οποία αποτελεί τη βάση για όλη την επακόλουθη μάθηση.

Τα παιχνίδια για λίγο μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει επίσης να διεγείρουν τη φαντασία και τη μνήμη, δίνοντάς τους όμορφες και ουσιαστικές εικόνες, για να το πω έτσι, ως εισροή για σκέψη και για υγιή νοημοσύνη.

Ο Senior λέει: «Η πρώτη ανάγκη είναι να φέρουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας σε "γυμνή" επαφή με τον κόσμο που δημιούργησε ο Θεός, όχι μόνο στο σχολείο, αλλά συνήθως σε όλη μας τη ζωή».

Για την προώθηση αυτής της επαφής με τον κόσμο, ο Senior προτείνει ένα σπίτι με «φυσικά υλικά, απλά και ελκυστικά, με αρμονικά ξύλινα έπιπλα και χειροποίητα αντικείμενα».

Η φιλοσοφία του Senior υποστηρίζεται από έρευνα του Κέντρου Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Κοννέκτικατ. 

Τα απλά ξύλινα παιχνίδια έχουν νόημα υπό το πρίσμα μιας παραδοσιακής κοσμοθεωρίας του ανθρώπου και της εκπαίδευσης, και ως εκ τούτου, αυτό κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα, όπως αποδεικνύεται.

Τα απλά ξύλινα παιχνίδια βελτιώνουν τις κοινωνικές, δημιουργικές και επιλυτικές δεξιότητες των παιδιών. 

Ο καθηγητής Jeffrey Trawick-Smith του Κέντρου Προσχολικής Εκπαίδευσης λέει: «Μερικά από τα παιχνίδια που φαίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στους ενήλικες δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυξιακά».

Στην ανάλυσή του για τους διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών, διαπίστωσε ότι τα απλά μπλοκ σκληρού ξύλου, τα ξύλινα οχήματα και οι οδικές πινακίδες, καθώς και τα παραδοσιακά παιχνίδια κατασκευής, είχαν την καλύτερη απόδοση στην προώθηση της θετικής συμπεριφοράς παιχνιδιού.

«Αυτά τα παιχνίδια διατηρούνται σχετικά ανοιχτά, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με διάφορους τρόπους», δήλωσε η Trawick-Smith. Αυτό διεγείρει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων.

Επιπλέον, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα διαπίστωσε ότι τα βιβλία και τα παραδοσιακά παιχνίδια, όπως παζλ ή δομικά στοιχεία, προωθούν τις επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών περισσότερο από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ένας λόγος για αυτό είναι ότι υπάρχει λιγώτερη αλληλεπίδραση μεταξύ γονέων και παιδιών με ηλεκτρονικά παιχνίδια, κάτι που είναι σημαντικό για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι τα ξύλινα παιχνίδια τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά από τα πλαστικά αντίστοιχά τους. 

Υπάρχουν απλά πολλά να ειπωθούν για να αγοράσετε τα παιδιά ή τα εγγόνια σας καλά παλιομοδίτικα δομικά στοιχεία, ζωάκια, παζλ και οχήματα από ξύλο.


Παιχνίδια Κατασκευών

Το Lincoln Logs είναι ένα από τα παλαιότερα παιχνίδια κατασκευών που υπάρχουν. 




Εφευρέθηκε γύρω στο 1916 από τον John Lloyd Wright, γιο του διάσημου αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright, βασισμένο σε ένα κατασκευαστικό έργο του πατέρα του. 



Τα απλά ξύλινα μπλοκ σε μορφή μπλοκ έχουν εγκοπές μέσω των οποίων μπορούν να τοποθετηθούν μαζί όπως επιθυμείτε για να σχηματίσουν ένα αντικείμενο που έχει βρει το παιδί. 



Λόγω της αισθητικής των ξύλινων καμπινών, θυμίζουν τις ξύλινες καμπίνες και την απλή ζωή των πρώτων αποίκων της Αμερικής.



Παρεμπιπτόντως, το δομημένο παιχνίδι μπλοκ όπως αυτό προάγει τη χωρική φαντασία και έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη μαθηματική απόδοση σε παιδιά ηλικίας έως 3 ετών.

Παρόμοια σύνολα κατασκευής είναι Magna-Tiles, Tinkertoys ή Kapla





Το πιο διάσημο παιχνίδι κατασκευής είναι, φυσικά, Lego. 


Ωστόσο, εάν θέλετε να αποφύγετε πλαστικά και ακριβά, υπερβολικά εμπορευματοποιημένα αντικείμενα, θα πρέπει να επιλέξετε το ξύλο ως υλικό.

Τα αυτοπαραγόμενα ξύλινα μπλοκ είναι επίσης μια δυνατότητα, η οποία είναι επίσης πολύ προσωπική και αγαπημένη.


Παιχνίδια με ιστορία

Η σύζυγός μου μου επεσήμανε ότι πρέπει να συμπεριλάβω χάρτινες κούκλες σε αυτήν τη λίστα παιχνιδιών. 

Αυτή και οι αδελφές και τα ξαδέρφια της πέρασαν αμέτρητες ώρες ως παιδιά παίζοντας με τη συνεχώς αυξανόμενη συλλογή ιστορικών χάρτινων κούκλων τους. 

Μου είπε ότι οι καλύτεροι καλλιτέχνες χάρτινης κούκλας ήταν ο Tom Tierney και η Kathy Lawrence, με το δικό τους μοναδικό στυλ.









Πολλά σετ χάρτινης κούκλας μπορούν να παραγγελθούν online για λίγα ευρώ ή μπορούν επίσης να εκτυπωθούν μόνοι σας. Πολλά από αυτά σε απολαυστικές ανατυπώσεις από τις αρχές του 20ου αιώνα, γνωστά και ως vintage style.















Λοιπόν, στην πραγματικότητα, δεν έχω καμμία προσωπική εμπειρία με χάρτινες κούκλες: για μένα, κανένα παιχνίδι δεν ήταν ενδιαφέρον αν δεν είχε να κάνει με οχήματα, περιπέτειες ή μάχες.

Δεν έβλεπα το νόημα να ξοδεύω το χρόνο μου αλλάζοντας ρούχα από κάποιο κομμάτι χαρτί. 

Αλλά τώρα έχω φτάσει να εκτιμώ την τέχνη και την ιστορική έρευνα που πηγαίνει στις χάρτινες κούκλες. Και αναμφίβολα, ένα παιδί μπορεί σίγουρα να συσχετιστεί μαζί τους, ακόμα κι αν δεν ξέρω ακριβώς τι είναι αυτό.

Από την πλευρά μου, προτιμούσα να χτίζω πόλεις, κάστρα, στόλους και στρατούς με τα ιστορικά σύνολα των Playmobil, κυρίως τα ρωμαϊκά, πειρατικά και ιπποτικά σύνολα.



Παρ' όλο που μερικά από αυτά τα σετ είναι δύσκολο να βρεθούν σήμερα, η εταιρεία της Φραγκονίας που εδρεύει κοντά στο Fürth εξακολουθεί να κατασκευάζει μια σειρά από ιστορικά παιχνίδια. 

Και παρ' όλο που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, είναι καλύτερης ποιότητας από τα περισσότερα παιχνίδια με βάση το πετρέλαιο. 

Παράγονται αποκλειστικά στην Ευρώπη.

Τα παιχνίδια που σχετίζονται με την ιστορία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τα παιδιά να μάθουν για το παρελθόν, ενώ παράλληλα διεγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.


Κλασσικά παιχνίδια εξωτερικού χώρου

Δεν είναι καθόλου ότι το "μικρό κόκκινο βαγόνι", γνωστό και ως χειράμαξα, έχει γίνει σύμβολο της παιδικής ηλικίας, ένα νοσταλγικό σύμβολο των μεγάλων καλοκαιρινών ημερών σε εξωτερικούς χώρους. 

Ένα ανθεκτικό κόκκινο αυτοκίνητο-παιχνίδι, όπως το κλασσικό από τον κατασκευαστή παιχνιδιών των ΗΠΑ Radio Flyer, είναι ένα ευέλικτο παιχνίδι.




Τα παιδιά μπορούν να πείσουν τον μπαμπά να τα σύρει σε αυτό, ή μπορούν να τραβήξουν το ένα το άλλο. 

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους ότι είναι πρωτοπόροι που διασχίζουν τις Μεγάλες Πεδιάδες ή τις χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν προμήθειες για ένα φρούριο στο δάσος.




Για ελαφρύτερα φορτία, είναι επίσης κατάλληλο ένα παλιομοδίτικο ανατρεπόμενο φορτηγό, κατά προτίμηση κατασκευασμένο από χάλυβα ή πολύ ανθεκτικό πλαστικό, όπως αυτά της εταιρείας Tonka.



Τα τρίκυκλα και τα ποδήλατα μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με ένα καλάθι. Η Radio Flyer κατασκευάζει ένα τρίκυκλο στο τυπικό κόκκινο χρώμα του για να ταιριάζει με το αυτοκίνητο. 






Άλλα κλασσικά παιχνίδια εξωτερικού χώρου περιλαμβάνουν σετ μπάντμιντον, κούνιες ελαστικών, σκηνές και ανεμόπτερα με λαστιχένια ζώνη.

Όλα αυτά τα παιχνίδια βγάζουν τα παιδιά έξω αντί να τα δελεάζουν μπροστά στις οθόνες.

Αυτή η επαφή με τη φύση είναι ζωτικής σημασίας για την ατομική και κοινωνική μας υγεία.

Ο δημοσιογράφος Richard Louv γράφει στο βιβλίο του "Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder":


«Τη στιγμή που ο δεσμός μεταξύ της νεολαίας και του φυσικού κόσμου σπάει, υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που συνδέει την ψυχική, σωματική και πνευματική μας υγεία με τη σύνδεσή μας με τη φύση».

Γι' αυτό και ένα από τα καλύτερα «παιχνίδια» είναι μια βόλτα στο δάσος, η οποία μπορεί να είναι γεμάτη μικρές περιπέτειες, όπως η ανακάλυψη φτερών, εντόμων, αμφιβίων, πετρών ή – στην περίπτωση των αγοριών – ενός ραβδιού που μετατρέπεται αμέσως σε σπαθί.


Παιχνίδια που δεν είναι παιχνίδια

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα δώρα που έλαβα ως παιδί ήταν μια εργαλειοθήκη από τους γονείς μου. 

Μέσα υπήρχαν πραγματικά εργαλεία, στο μέγεθος ενός παιδιού. Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ χαρούμενος που ήταν πραγματικά εργαλεία που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για μικρά κατασκευαστικά έργα.

Αυτό με έκανε να αισθάνομαι πιο ώριμος και υπεύθυνος, ενώ παράλληλα έμαθα πώς να χρησιμοποιώ σωστά ένα σφυρί, κατσαβίδι, μεζούρα, ακόμη και ένα πριόνι χειρός. Εξακολουθώ να έχω μερικά από αυτά τα εργαλεία.

Άλλες τέτοιες επιλογές περιλαμβάνουν εξοπλισμό κάμπινγκ, αεροβόλο τουφέκι, τόξο και βέλος, κιάλια, ηλεκτρική σκούπα, μουσικό όργανο, είδη ζωγραφικής, ραπτομηχανή και μαγειρικά σκεύη.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, τέτοια δώρα μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέροντα επειδή προέρχονται από τον κόσμο των ενηλίκων

Αυτό μπορεί να είναι πιο συναρπαστικό για το παιδί από το να προσθέσει απλώς ένα άλλο παιχνίδι στον κόσμο παιχνιδιού του. Θα μπορούσε να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από μια άλλη κούκλα ή σετ Lego.

Φυσικά, υπάρχουν παιδιά που δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμα για τέτοια δώρα ή που απλά προτιμούν το σετ Lego. Και αυτό είναι απολύτως εντάξει.

Φυσικά, πρέπει να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια. 



Αλλά μερικά υπεύθυνα παιδιά ανυπομονούν να δοκιμάσουν πράγματα από τον κόσμο των ενηλίκων. 

Θα εκτιμήσουν επίσης τέτοια δώρα ως ένδειξη εμπιστοσύνης και αγάπης από τους μεγαλυτέρους.



ΠΗΓΗ: 
Zurück zur Natur: Warum einfaches Spielzeug klügere Kinder macht (epochtimes.de)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!