Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Έφαγε πόρτα: Η Κίνα ταπεινώνει τον Μπλίνκεν, αλλά ο Μπλίνκεν συνεχίζει να ικετεύει







Του Gordon G. Chang
30 Απριλίου 2024

«Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από αγένεια. Εκτός από μια υπολογισμένη προσβολή της αξιοπρέπειας των Ηνωμένων Πολιτειών, η κίνηση δείχνει ότι ο Xi Jinping καθιστά σαφές ότι οι αποδεκτοί κανόνες της διπλωματίας δεν θα γίνονται πλέον σεβαστοί από την Κίνα». — Charles Burton, πρώην Καναδός διπλωμάτης που υπηρέτησε στο Πεκίνο, στο Ινστιτούτο Gatestone, 27 Απριλίου 2024.
Ο Μπλίνκεν βρισκόταν στην Κίνα για να συζητήσει τον αυξανόμενο κατάλογο διαφωνιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν κατάφερε τίποτε άλλο από το να καταγράψει τις καταγγελίες της Αμερικής σε θέματα όπως η υποστήριξη του Πεκίνου στη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία και η άδικη μεταχείριση των αμερικανικών εταιρειών. 

Σε κάθε σημαντικό ζήτημα, οι ΗΠΑ και η Κίνα παίρνουν διαφορετικές πλευρές, και οι Κινέζοι σαφώς εμμένουν. 

Ο Μπλίνκεν περιορίστηκε στην επαιτεία.

Η Αμερική καταφεύγει στο αφήγημα «ο διάλογος είναι πρόοδος». Επί της ουσίας, επομένως, ο Μπλίνκεν στο Πεκίνο συνέχισε να μιλά για συνομιλίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα σημαντικό θέμα, ειδικά όταν πρόκειται για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν μια συμφωνία με την Κίνα για το θέμα αυτό.

Οι Burton και Weichert επισημαίνουν ότι η Κίνα δεν τιμά ποτέ τις συμφωνίες, επομένως οποιαδήποτε συμφωνία με το Πεκίνο είναι παρόμοια με μια μονομερή υπόσχεση.

Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανταλλάξει τους περιορισμούς της με ανούσιες υποσχέσεις από τους κομμουνιστές της Κίνας.

«Η Κίνα είναι βαθιά αφοσιωμένη στην οπλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και θα μετρούσε το τυχερό κομμουνιστικό αστέρι της εάν οι Αμερικανοί βασικά αποθαρρυνθούν με ένα τέτοιο πρωτόκολλο», πρόσθεσε ο Weichert, επίσης συγγραφέας του Biohacked: China's Race to Control Life.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε πάει στην Κίνα.


Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανταλλάξει τους περιορισμούς της με ανούσιες υποσχέσεις από τους κομμουνιστές της Κίνας. Φωτογραφία: Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping χαιρετά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Πεκίνο στις 26 Απριλίου 2024. (Φωτογραφία από τον Mark Schiefelbein/Pool/AFP μέσω Getty Images)

Δεν είναι σαφές εάν Κινέζος αξιωματούχος βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Πεκίνου για να αποχαιρετήσει τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καθώς ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα την Παρασκευή, αλλά η αποστολή ήταν σε κάθε περίπτωση χαμηλών τόνων και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προσέβαλε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Αμερικής στο τέλος της ταραγμένης παραμονής του.

Επίσης, η Κίνα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν έστρωσε το κόκκινο χαλί για την άφιξή του στη Σαγκάη την Τετάρτη. 

Μόνο ένας χαμηλόβαθμος αξιωματούχος ήταν διαθέσιμος για να χαιρετήσει τον Μπλίνκεν καθώς κατέβαινε από το αεροπλάνο.


«Η κινεζική κυβέρνηση αψήφησε τα διεθνή πρωτόκολλα στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών στη Σαγκάη και την αναχώρηση από το Πεκίνο», δήλωσε στο Gatestone ο Charles Burton του think tank Sinopsis με έδρα την Πράγα. «Ήταν ασήμαντο».

«Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από μία προσβολή», δήλωσε ο Burton, πρώην Καναδός διπλωμάτης που υπηρέτησε στο Πεκίνο. 

«Εκτός από μια υπολογισμένη προσβολή της αξιοπρέπειας των Ηνωμένων Πολιτειών, η κίνηση δείχνει ότι ο Σι Τζινπίνγκ καθιστά σαφές ότι οι αποδεκτοί κανόνες της διπλωματίας δεν θα γίνονται πλέον σεβαστοί από την Κίνα».

Ως αποτέλεσμα, η Αμερική καταφεύγει στο αφήγημα «ο διάλογος είναι πρόοδος». «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την αξία -στην πραγματικότητα, την αναγκαιότητα- της άμεσης δέσμευσης, της διαρκούς δέσμευσης, του να μιλάμε ο ένας στον άλλο, να εκθέτουμε τις διαφορές μας που είναι πραγματικές, να επιδιώκουμε να τις ξεπεράσουμε, καθώς και να αναζητούμε τρόπους για να οικοδομήσουμε τη συνεργασία όπου μπορούμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν στον Τσεν Τζινίνγκ, γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης. πριν από τις συνομιλίες του στην κινεζική πρωτεύουσα.

Μετά το τέλος των άκαρπων συνεδριάσεων στο Πεκίνο -ο Μπλίνκεν συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι- το μόνο που μπορούσε να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών είναι να αναδείξει νέα ζητήματα διαλόγου. 

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι νωρίτερα σήμερα, συμφωνήσαμε να διεξαγάγουμε τις πρώτες συνομιλίες ΗΠΑ-ΛΔΚ για την τεχνητή νοημοσύνη που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 26 Απριλίου, καθώς ολοκλήρωνε το ταξείδι του στην Κίνα. 

«Θα μοιραστούμε τις αντίστοιχες απόψεις μας σχετικά με τους κινδύνους και τις ανησυχίες για την ασφάλεια γύρω από την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και τον καλύτερο τρόπο διαχείρισής τους».

Τα σχόλια του Μπλίνκεν επανέλαβαν εκείνα του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του στις 15 Νοεμβρίου με τον Σι Τζινπίνγκ στο Γούντσαϊντ της Καλιφόρνια. Επί της ουσίας, επομένως, ο Μπλίνκεν στο Πεκίνο συνέχισε να μιλά για συνομιλίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα σημαντικό θέμα, ειδικά όταν πρόκειται για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν μια συμφωνία με την Κίνα για το θέμα αυτό.

«Η τελευταία χαοτική επίδειξη από την κυβέρνηση Μπάιντεν έρχεται με τη μορφή του υπουργού Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν ενώπιον του ισόβιου κυβερνήτη της Κίνας Xi Jinping για ένα νέο σύνολο πρωτοκόλλων που διέπουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ Αμερικής και Κίνας, τα δύο έθνη συμβάλλουν περισσότερο τόσο στην πρόοδο της AI όσο και στην οπλοποίησή της. 

Ο Brandon Weichert, αναλυτής εθνικής ασφάλειας στο The National Interest, δήλωσε στο Gatestone. Αν και η δημιουργία τέτοιων πρωτοκόλλων μπορεί να ακούγεται σαν καλή ιδέα, φαίνεται σαν κακή ιδέα για την Ουάσιγκτον να συμφωνήσει μονομερώς να περιορίσει τις δικές της δραστηριότητες.

«Μονομερώς»; Οι Burton και Weichert επισημαίνουν ότι η Κίνα δεν τιμά ποτέ τις συμφωνίες, επομένως οποιαδήποτε συμφωνία με το Πεκίνο είναι παρόμοια με μια μονομερή υπόσχεση.

«Η Κίνα είναι βαθιά αφοσιωμένη στην οπλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και θα μετρούσε το τυχερό κομμουνιστικό αστέρι της εάν οι Αμερικανοί βασικά αποθαρρυνθούν με ένα τέτοιο πρωτόκολλο», πρόσθεσε ο Weichert, επίσης συγγραφέας του Biohacked: China's Race to Control Life.

Προτείνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν το χρόνο τους για να κάνουν τον κόσμο να περιορίσει το εμπόριο τεχνολογίας με την Κίνα «αντί να παρακαλούν τον Xi Jinping για έλεος».

Στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, η κυβέρνηση Μπάιντεν, προς τιμήν της, περιορίζει τις πωλήσεις τσιπ και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ και εξαναγκάζει τη συνεργασία άλλων, κυρίως από την Ολλανδία, την πατρίδα του κατασκευαστή εξοπλισμού ASML.

Παρ' όλα αυτά, ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει περισσότερα: η Κίνα μπόρεσε να αγοράσει τσιπ στη μαύρη αγορά. 

Για παράδειγμα, το Reuters ανέφερε αυτό το μήνα ότι δέκα κινεζικές οντότητες ήταν σε θέση, παρά τους κανόνες των ΗΠΑ, να αποκτήσουν τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia μέσω μεταπωλητών.

Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανταλλάξει τους περιορισμούς της με ανούσιες υποσχέσεις από τους κομμουνιστές της Κίνας.

Ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να υπογράψει συμφωνίες με το καθεστώς της Κίνας επειδή πιστεύει ότι είναι απλώς ένας «ανταγωνιστής», αρνούμενος να το χαρακτηρίσει αντίπαλο και σίγουρα δεν χρησιμοποιεί τον όρο που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιφυλάσσει για την Αμερική: εχθρός. Αυτός και οι προκάτοχοί του δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν ότι το Κόμμα, όπως διακηρύσσει ανοιχτά, επιδιώκει την καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εχθρός; Τον Μάϊο του 2019, η People's Daily, το αυτοαποκαλούμενο «φερέφωνο» του κόμματος και ως εκ τούτου η πιο έγκυρη έκδοση στην Κίνα, δημοσίευσε ένα άρθρο-ορόσημο που κήρυξε έναν «λαϊκό πόλεμο» στην Αμερική.

Αυτή η φράση έχει ιδιαίτερη σημασία. «Ένας λαϊκός πόλεμος είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος και η στρατηγική και η τακτική του απαιτούν τη συνολική κινητοποίηση πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών, διπλωματικών, στρατιωτικών και άλλων πόρων εξουσίας, την ολοκληρωμένη χρήση πολλαπλών μορφών αγώνα και μεθόδων μάχης», δήλωνε μια στήλη που μεταδόθηκε τον Απρίλιο του 2023 από την PLA Daily, έναν επίσημο ειδησεογραφικό ιστότοπο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ως εκ τούτου, τα μέτρα του Μπάιντεν, όπως και εκείνα των προέδρων πριν από αυτόν, ήταν ανεπαρκή.

Η Αμερική εξακολουθεί να πάσχει από αδυναμία να εκτιμήσει την εχθρότητα και την κακοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Ο Μπλίνκεν έφυγε από την Κίνα μιλώντας για το πώς ήταν προς το συμφέρον της Αμερικής να ευημερήσει η Κίνα. 

Το καθεστώς της Κίνας, ωστόσο, τροφοδοτούμενο με αμερικανικές επενδύσεις και εμπόριο, διεξάγει «απεριόριστο πόλεμο» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και δεκαετίες. 

Ο απεριόριστος πόλεμος του Πεκίνου περιλαμβάνει τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών κάθε χρόνο με φαιντανύλη, το ισοδύναμο ενός αεροπορικού δυστυχήματος κάθε μέρα και περισσότερους θανάτους Αμερικανών από ό, τι στους πολέμους του Βιετνάμ, του Αφγανιστάν και του Ιράκ μαζί.

Τώρα, ο Σι πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι. 

Από τη στιγμή που ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στη Σαγκάη μέχρι τη στιγμή που έφυγε, ο ηγέτης της Κίνας έκανε τα πάντα για να ταπεινώσει τον υπουργό Εξωτερικών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, επέδειξε ανεξάντλητη υπομονή για ταπείνωση.

Δυστυχώς, η αποδοχή της σκληρής μεταχείρισης έχει συνέπειες, επειδή η πραότητα οδηγεί τους Κινέζους να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν, καθιστώντας τους ακόμη πιο αλαζονικούς και επιθετικούς. Ο Μπάιντεν δεν το έχει καταλάβει ακόμα.

Ο Σι συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν την Παρασκευή, αλλά ο ηγέτης της Κίνας άφησε τις κάμερες να καταγράψουν την περιφρόνησή του για τον επισκέπτη του. 

Δευτερόλεπτα πριν ο υπουργός Εξωτερικών περπατήσει στα μισά του δωματίου για να σφίξει τα χέρια, ο Σι ρώτησε έναν βοηθό: «Πότε θα φύγει;».😂😂😂




«Όχι αρκετά σύντομα», θα έπρεπε να είχε απαντήσει ο Μπλίνκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε πάει στην Κίνα.

-
Ο Gordon G. Chang είναι ο συγγραφέας του The Coming Collapse of China and China Is Going to War, διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Gatestone και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του.










ΠΗΓΗ: 
China Humiliated Blinken But Blinken Kept Begging :: Gatestone Institute


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!