Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Πέντε άβολα ερωτήματα για το Ιράν μετά τη συντριβή ελικοπτέρου της Κυριακής.




Andrew Korybko
21 Μαΐου 2024



Αυτή η τραγωδία έφερε στο φως ορισμένα σοβαρά ερωτήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ιρανικές αρχές καθ' όλη την διάρκεια της έρευνας ή τουλάχιστον από τους αναπληρωτές τους στα μέσα ενημέρωσης κατά την διάρκεια των επερχόμενων εμφανίσεων στον Τύπο.

Η συντριβή του ελικοπτέρου της Κυριακής που στοίχισε τη ζωή του Ιρανού προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών, δύο άλλων VIP και του πληρώματος έχει αποτελέσει αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας από τότε που συνέβη, με ορισμένους μάλιστα να υπονοούν ότι το Αζερμπαϊτζάν ήταν συνένοχο σε αυτό το περιστατικό, αν και αυτή η γραμμή σκέψης απαξιώθηκε εδώ

Ανεξάρτητα από το τι η νέα έρευνα καθορίζει ότι ήταν η αιτία, εξακολουθούν να υπάρχουν πέντε άβολα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν στο Ιράν, τα οποία είναι τα εξής:

----------

1. Γιατί επέβαιναν δύο VIP στο ίδιο ελικόπτερο;

Η τυπική επιχειρησιακή ασφάλεια είναι οι VIP να ταξιδεύουν ξεχωριστά σε περίπτωση ατυχημάτων ή αποπειρών δολοφονίας, ωστόσο το Ιράν επέτρεψε στον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του να αναχωρήσουν με το ίδιο ελικόπτερο. 

Αυτό είναι ακόμη πιο εκπληκτικό, δεδομένου ότι αρκετοί από τους στρατιωτικούς VIP δολοφονήθηκαν πρόσφατα μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου από το Ισραήλ στην Δαμασκό

Κάποιος θα πίστευε ότι το Ιράν δεν θα έπαιρνε κανένα ρίσκο μετά από αυτό, αλλά μια τέτοια σκέψη ήταν σαφώς λανθασμένη αφού είδε τι μόλις συνέβη την Κυριακή.

2. Γιατί οι VIP ταξίδευαν με ελικόπτερα αμερικανικής κατασκευής;

Όλοι γνωρίζουν ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία, αλλά λίγοι θα πίστευαν ότι το Ιράν εξακολουθούσε να βασίζεται σε ελικόπτερα δεκαετιών αμερικανικής κατασκευής για τη μεταφορά των VIP του. 

Έχει ήδη σφραγίσει μια συμφωνία για ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα και ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη τον περασμένο χειμώνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της, οπότε δεν είναι σαφές γιατί δεν αγόρασε κανονικά ρωσικά ελικόπτερα, είτε τότε είτε λίγο νωρίτερα, και αντ' αυτού εξακολουθεί να βασίζεται σε αυτά τα παλιά αμερικανικά ελικόπτερα.

3. Γιατί δεν υπήρχε σήμα από το σημείο της συντριβής;

Ο τότε Ιρανός αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι υπήρξε επαφή με έναν από τους επιβάτες, αλλά για κάποιο λόγο οι αρχές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν γεωγραφικά το σημείο της συντριβής αργότερα. 

Επομένως, αυτό θα μπορούσε να ήταν απλώς ένα «ευγενές ψέμμα» για την διαχείριση των αντιλήψεων του κοινού εκείνη την εποχή. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπόρεσε να βρει σήμα αναμεταδότη κατά την διάρκεια της έρευνας, το οποίο εικάζει ότι είτε ήταν απενεργοποιημένο είτε ότι το παλιό ελικόπτερο απλά δεν είχε πια.

4. Γιατί το Ιράν χρειάστηκε ακόμη και τουρκική βοήθεια;

Με βάση τα παραπάνω, το Ιράν ζήτησε τουρκική βοήθεια στην αναζήτηση του ελικοπτέρου που συνετρίβη, ειδικά αεροσκαφών εξοπλισμένων με νυχτερινή όραση. 

Αυτή ήταν μια σοφή απόφαση, δεδομένου ότι ήταν ένα τουρκικό drone που τελικά εντόπισε το σημείο της συντριβής, αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί το Ιράν χρειάστηκε ακόμη και τη βοήθεια αυτής της χώρας. 

Φαίνεται ότι το Ιράν δεν διαθέτει αεροσκάφη εξοπλισμένα με νυχτερινή όραση, συμπεριλαμβανομένων των drones, συνολικά. 

Εάν συμβαίνει αυτό, τότε πρόκειται για ένα σοβαρό στρατιωτικό-τεχνικό έλλειμμα που πρέπει να διορθωθεί επειγόντως.

5. Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να φθάσουν στον τόπο συντριβής;

Το ελικόπτερο φέρεται να συνετρίβη γύρω στις 1:30 μ.μ. τοπική ώρα την Κυριακή, αλλά οι διασώστες δεν έφτασαν στο σημείο της συντριβής μέχρι περίπου 12 ώρες αργότερα, κάποια στιγμή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. 

Υπήρχε μεγάλη ομίχλη και η περιοχή είναι πολύ ορεινή και δασώδης, αλλά αυτό δείχνει ότι οι αρχές δεν μπορούν να φτάσουν αμέσως σε κανένα σημείο της χώρας, ακόμη και κατά την διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε γιατί διάφορες τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να λειτουργούν στο εσωτερικό του Ιράν.

----------

Αυτή η τραγωδία έφερε στο φως ορισμένα σοβαρά ερωτήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ιρανικές αρχές καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας ή τουλάχιστον από τα υποκατάστατά τους στα μέσα ενημέρωσης κατά την διάρκεια των επερχόμενων εμφανίσεων στον Τύπο. 

Μερικά από αυτά είναι συγκλονιστικά, όπως η χρήση αμερικανικών ελικοπτέρων δεκαετιών από το Ιράν για τη μεταφορά των VIP του, ενώ άλλα είναι λιγώτερο σκανδαλώδη, όπως ο χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει στο σημείο της συντριβής. 

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα υπάρξει κάποια σαφήνεια για την αντιμετώπιση των εικασιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!