Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Εστίαση στήν οικογένεια: Οι Γερμανοί βασίζονται στίς Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ε Σ ΑΞΙΕΣ !


Οι Γερμανοί προτιμούν την κλασσική οικογένεια με πατέρα, μητέρα και παιδί. 
Τι απαιτεί η γερμανική πολιτική;

Φωτογραφία: iStock


Από την Lydia Rober
19Μαΐου 2024
Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί ότι η οικογένεια είναι πολύ σημαντική και προτιμά το κλασσικό μοντέλλο πατέρα-μητέρας-παιδιού. 

Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά λόγω οικονομικών και κοινωνικών εμποδίων.

Ενώ υπάρχουν ιδέες όπως η αντικατάσταση της λέξης «μητέρα» με τη λέξη «άτομο που γεννά», η προώθηση των «οικογενειών ουράνιου τόξου» και, αντίθετα, η τοποθέτηση των συμβατικών οικογενειακών πατέρων στη γωνία των «ηλικιωμένων λευκών cis ανδρών», οι Γερμανοί βλέπουν την κλασσική οικογένεια ως διαρκή αξία.

Τουλάχιστον αυτό πιστεύει η πρόσφατα δημοσιευμένη INSA Family Study 2024, η οποία εξέτασε τις τρέχουσες στάσεις των ανθρώπων απέναντι στην αξία της οικογένειας στη Γερμανία.


Η σημασία της οικογένειας

Το ινστιτούτο ερευνών γνώμης INSA συνόψισε το αποτέλεσμα ως εξής: «Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη συντριπτική πλειοψηφία – οι νέοι αναζητούν υποστήριξη στην οικογένεια, αλλά αντιμετωπίζουν το μέλλον μόνοι και καταθλιπτικοί (...)».

Επιπλέον, υπάρχει σπατάλη ευκαιριών στην δημογραφική αλλαγή, καθώς το 41% των άτεκνων θέλουν παιδιά, αλλά δεν συνειδητοποιούν την επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά. 

«Κακή έκθεση για τον υπουργό Οικογένειας Paus και την οικογενειακή πολιτική της κυβέρνησης», σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών γνώμης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συντριπτική πλειοψηφία του 87% των 2.000 ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικογένεια είναι πολύ ή μάλλον σημαντική. 

Για τους ανθρώπους με τα δικά τους παιδιά, το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμη και στο 95%.


Οι οικογένειες ως σταθεροποιητής ευτυχίας

Το 76% των ερωτηθέντων λένε ότι η οικογένεια έχει θετική επίδραση στην ευτυχία τους. 

Οι άνθρωποι με παιδιά το επιβεβαιώνουν στο 87%. 

Σε καταστάσεις κρίσης, το 60% στρέφεται πρώτα στην οικογένειά του, ακολουθούμενο από φίλους με 38%.

Μόνο το 16% στρέφεται σε κρατικά συμβουλευτικά κέντρα

Όχι μόνο το κράτος, αλλά και η εκκλησία φαίνεται να έχει υποστεί μια κραυγαλέα απώλεια σημασίας ως σημείο επαφής σε περιόδους κρίσης με 6%.



Πατέρας-μητέρα-παιδιά ως επιθυμητό μοντέλλο

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά μια κλασσική οικογενειακή δομή: το 86% των ερωτηθέντων προτιμά το κλασσικό οικογενειακό μοντέλλο του πατέρα, της μητέρας και των παιδιών. 

Μόνο 5% δεν βρίσκουν αυτήν την δομή επιθυμητή.

Στο δελτίο τύπου του σχετικά με τη μελέτη, το INSA δηλώνει ότι υπάρχει μια σταθερή αξία, σε αντίθεση με όλες τις πολιτικές συζητήσεις και τις συζητήσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το άνοιγμα της κοινωνίας στην ποικιλλομορφία των οικογενειακών μορφών.

Στο 49%, οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η Γερμανία δεν είναι φιλική προς τα παιδιά. 

Το 56% είναι της άποψης ότι η οικογένεια δεν λαμβάνει αρκετή αναγνώριση στη γερμανική πολιτική.



Επιθυμία να έχουν παιδιά και γονεϊκότητα

Το 58% των ερωτηθέντων στη μελέτη έχουν δικά τους παιδιά. 

Η διαφορά μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή: Στην Ανατολή, το 66% έχει παιδιά, ενώ στη Δύση είναι 56%.

Τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα (πάνω από 4.000 ευρώ το μήνα) είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά (69%) από εκείνα με χαμηλότερα εισοδήματα (λιγώτερο από 1.000 ευρώ, 32%).

Σύμφωνα με την INSA, ένας ανησυχητικός αριθμός 41% των άτεκνων ερωτηθέντων θα ήθελαν να έχουν παιδιά, αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να πραγματοποιήσουν αυτή την επιθυμία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ηλικιακές ομάδες 18 έως 29 ετών (48%) και 30 έως 39 ετών (46%).

Το θέμα δεν είναι νέο, ούτε η πιθανότητα ότι η ατεκνία δεν είναι εθελοντική: Σε μια έρευνα το 2011, οι λόγοι για την ατεκνία στη Γερμανία είχαν ήδη αντιμετωπιστεί.

Ακόμα και τότε, το 58% των ερωτηθέντων σε μια μελέτη του Ιδρύματος BAT για μελλοντικές μελέτες πίστευε ότι πολλοί Γερμανοί δεν ξεκίνησαν μια οικογένεια επειδή τα παιδιά κοστίζουν (πάρα πολλά) χρήματα. 

Ενώ μόνο το 21% πίστευε ότι τα παιδιά δεν ήταν ένας ικανοποιητικός σκοπός στην ζωή, σχεδόν οι μισοί (46%) δήλωσαν ότι οι κρατικές ή κοινωνικές συνθήκες ήταν ανύπαρκτες.

Ακριβώς όπως πολλοί είπαν ότι φοβούνται ένα αβέβαιο μέλλον για τα παιδιά τους.



Οι νέοι υποφέρουν όλο και περισσότερο από κατάθλιψη


Μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών, το 55% έχει ή είχε ήδη κατάθλιψη.

Στο 27%, περισσότεροι από ένας στους τέσσερεις αισθάνονται μοναξιά στην κοινωνία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν παιδιά (32%), ενώ οι γονείς είναι λιγώτερο πιθανό να είναι μόνοι (24%). 

Οι νέοι κάτω των 30 ετών είναι οι πιο μοναχικοί στο 39%, ενώ η γενιά άνω των 60 ετών είναι η λιγώτερο μοναχική στο 20%.

Παράγοντες όπως τα lockdown του κορωνοϊού, το 'home office' και επίσης η αυξανόμενη μετατόπιση των δομών σχέσεων στον χώρο των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να ασκούν αυξανόμενη πίεση στη νέα γενιά, ταξινομεί το INSA, σημειώνοντας «ότι η «Στρατηγική της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης κατά της μοναξιάς» από το φθινόπωρο του 2023 προφανώς δεν φτάνει στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Αυτό δείχνει επίσης μια ευρεία δυσαρέσκεια με τη φιλικότητα προς την οικογένεια και την οικογενειακή πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία στερείται εκτίμησης και αναγνώρισης, αλλά και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.


ΠΗΓΗ: Familie im Fokus: Deutsche setzen auf traditionelle Werte (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!