Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

ΠΑΡΑΝΟΙΑ! - Το Βρανδεμβούργο θέτει τις κατεστραμμένες ανεμογεννήτριες υπό την προστασία μνημείων και τις ανακηρύσσει ως ... ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ!!!!!!!!!!


Στο Schünow, οι λεπίδες του ανεμόμυλου δεν γυρίζουν εδώ και πολύ καιρό (οϊμέ!!!!). 

Δύο από τις παλαιότερες ανεμογεννήτριες του Βρανδεμβούργου τώρα «σκουριάζουν». 

Αλλά αντί να τις (ξαπο)στείλουν στο διαλυτήριο, το Γραφείο Κρατικών Μνημείων τα έχει θέσει τώρα υπό προστασία μνημείων!!!!!!!!!

παλιός 
Christopher Martens


Δύο ανεμογεννήτριες από το 1992 στην περιοχή Zossen του Schünow είναι πλέον επίσημα διατηρητέα κτίρια. 

Αυτό καθιστά τις ανεμογεννήτριες πρώτες στο είδος τους στο Βρανδεμβούργο. 

Αυτό συναντά αντίσταση από ορισμένους κατοίκους. 

Οι ανεμογεννήτριες ύψους 38 μέτρων με διάμετρο ρότορα 33 μέτρων ήταν κάποτε μέρος του πρώτου αιολικού πάρκου στο Βρανδεμβούργο και συμβόλιζαν την αρχή της ενεργειακής μετάβασης στο κρατίδιο. 

Εκείνη την εποχή, το 1992, η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε μόλις το 0,1% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. 

Περισσότερα από 30 χρόνια αργότερα, οι ανεμογεννήτριες έχουν φτάσει στο τέλος της τυπικής διάρκειας ζωής τους. 

Οι γεννήτριες και οι άτρακτοι είναι ελαττωματικές, λείπουν ανταλλακτικά, αναφέρει η Bild. Η συντήρηση είναι επίσης πολύ δαπανηρή. Το εργοστάσιο δεν μπορεί πλέον να παράγει ηλεκτρική ενέργεια τόσο αποτελεσματικά όσο οι σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Μετά τη λήξη της επιδότησης EEG το 2005, οι φορείς εκμετάλλευσης των εργοστασίων Schünow αντιμετώπισαν μια επιλογή: παροπλισμό, συνέχιση της λειτουργίας με νέα σύμβαση, εκσυγχρονισμό ή πώληση. 

Ο σύλλογος "WindKraftArche" επέλεξε μια διαφορετική επιλογή: την προστασία των μνημείων. 

Με επιτυχία: Το Γραφείο Κρατικών Μνημείων του Βρανδεμβούργου εγκρίνει την αίτηση.

«Δεν θέλουμε απλώς να θέσουμε τα παλιοσίδερα υπό προστασία μνημείων», εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου Lars Busse στην RBB: «Υποθέτουμε ότι θα επαναφέρουμε ένα εργοστάσιο στο δίκτυο φέτος». 

Η ένωση έχει συνεργαστεί με εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας και επιθεωρητές για την επισκευή και λειτουργία των ανεμογεννητριών. Το αν αυτό το σχέδιο θα λειτουργήσει μένει να το δούμε.

Σύμφωνα με τον Busse, οι ανεμογεννήτριες θα είναι σε θέση να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για πάνω από 50 χρόνια και θα χρησιμεύσουν επίσης ως «τόπος μάθησης» στο μέλλον. 

Σε συνεργασία με ένα πρόγραμμα σπουδών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ένωση θέλει να κάνει τις ανεμογεννήτριες προσβάσιμες στους φοιτητές.

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι στο Schünow τον ενθουσιασμό για τις παλιές ανεμογεννήτριες. 

Αρχικά, η επικεφαλής του χωριού, Regina Pankrath, σκέφτηκε ότι η προστασία του μνημείου ήταν ένα «κακόγουστο αστείο» και το είδε απλώς ως μια προσπάθεια των χειριστών να εξοικονομήσουν τεράστιο κόστος αποσυναρμολόγησης. 

Απειλεί με νομικές ενέργειες κατά της απόφασης.

Μερικοί κάτοικοι επίσης δεν βλέπουν τις ανεμογεννήτριες ως μνημείο. «Αυτό δεν είναι μνημείο για μένα. Αυτά είναι σκουπίδια!» λέει ένας κάτοικος της περιοχής στο RBB. 

«Για μένα, τα μνημεία είναι αρχαία εργαλεία ή κτίρια που έχουν πραγματικά μερικούς αιώνες πάνω τους, αλλά όχι αυτό. Έχουμε χιλιάδες από αυτές».

Ο νόμος περί προστασίας μνημείων του Βρανδεμβούργου (BbgDSchG) ορίζει τα μνημεία ως «αντικείμενα, πλειοψηφίες αντικειμένων ή τμημάτων πραγμάτων στη διατήρηση των οποίων υπάρχει δημόσιο συμφέρον λόγω της ιστορικής, επιστημονικής, τεχνικής, καλλιτεχνικής, πολεοδομικής ή εθνογραφικής σημασίας τους».



ΠΗΓΗ: 
Brandenburg stellt kaputte Windräder unter Denkmalschutz - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ















1 σχόλιο:

  1. Αφού κατέστρεψαν το φυσικό τοπίο οδηγώντας σε ερημοποίηση μεγάλες εκτάσεις γης και επειδή δεν τους συμφέρει να αναλάβουν το κόστος να τις ξηλώσουν αναγκάστηκαν να ανακηρύξουν τις ανεμογεννήτριες διατηρητέα μνημεία της καταστροφής του περιβάλλοντος. Αυτές είναι οι υποτίθεται "πράσινες" μορφές παραγωγής ενέργειας, αυτές χωρίς ίχνος δέντρου και με βαρέα μέταλλα όπως κοβάλτιο, νικέλιο κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!