Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Ολλανδία: Σχεδιάζεται το «αυστηρότερο καθεστώς ασύλου όλων των εποχών» – Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει κρίσιμη δοκιμασία


Μελλοντικοί εταίροι του συνασπισμού: Από αριστερά: Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz του δεξιού φιλελεύθερου VVD, Caroline van der Plas του δεξιού λαϊκιστικού αγροτικού κόμματος BBB και Pieter Omtzigt του νέου δεξιού συντηρητικού NSC.
Φωτογραφία: Koen Van Weel/ANP/dpa

Στην Ολλανδία, ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός γύρω από τον δεξιό εξτρεμιστή Geert Wilders θέλει να ενισχύσει δραστικά την πολιτική ασύλου. 

Οι πρόσφυγες που εισήλθαν παράτυπα στην χώρα πρόκειται να απελαθούν στο Βέλγιο ή την Γερμανία. 

Ως εκ τούτου, η δέσμη μέτρων της Ε.Ε. για το άσυλο τίθεται ήδη υπό αμφισβήτηση.

Από τον Reinhard Werner 23 Μαΐου2024


Η συμφωνία των κομμάτων PVV, VVD, NSC και BBB για μια συμφωνία συνασπισμού για τις Κάτω Χώρες είναι μιας εβδομάδας. 

Ο ηγέτης της πιο δημοφιλούς δύναμης, Geert Wilders, περιέγραψε τη συμμαχία με τα κεντροδεξιά κόμματα και το κίνημα των πολιτών και των αγροτών ως «όχι έναν γάμο αγάπης, αλλά έναν γάμο ευκαιρίας»

Ωστόσο, ο ίδιος ήταν σε θέση να υλοποιήσει τον σημαντικότερο στόχο του, δηλαδή να επιβάλει το «αυστηρότερο καθεστώς ασύλου όλων των εποχών» στην Ολλανδία.


Ο Wilders ελπίζει ότι ο νέος νόμος για το άσυλο θα είναι νομικά δεσμευτικός

Το πακέτο επί του οποίου συμφώνησαν τα μέρη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έναν «νόμο για την κρίση ασύλου». 

Αυτό θα περιοριστεί σε δύο χρόνια και θα διασφαλίσει ότι οι αιτήσεις ασύλου δεν εξετάζονται εξαρχής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Ο Wilders είπε στο "Een Vandaag" ότι γνώριζε ότι αυτός ο νόμος χρειαζόταν μια έγκυρη αιτιολόγηση για να σταθεί στο δικαστήριο.

Ωστόσο, εάν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η ύπαρξή του, το μέτρο θα «έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα». 

Δεν υπάρχει προηγούμενο για έναν τέτοιο νόμο ακόμα. 

Αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. 

Ο Wilders δεν δίνει πιο λεπτομερή λόγο, ακόμη και όταν ερωτάται. 

Ωστόσο, επισημαίνει ότι ούτε οι κεντρώες δυνάμεις του συνασπισμού έχουν εκφράσει ανησυχίες:

«Ο Pieter Omtzigt έχει επίσης βάλει την υπογραφή του κάτω από αυτό. Αν δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατό, δεν θα το είχαμε γράψει έτσι».



Οι Κάτω Χώρες μόλις πρόσφατα θέσπισαν νόμο περί διανομής

Αυτό που αντιτίθεται στην εγκυρότητα του κανονισμού είναι, μεταξύ άλλων, η καθιερωμένη πρακτική των ολλανδικών δικαστηρίων. 

Στο παρελθόν, είχαν χορηγήσει στους αιτούντες άσυλο αξίωση αποζημίωσης εάν η διαδικασία διαρκούσε πολύ. Έκτοτε, μια περίοδος 15 μηνών θεωρήθηκε εύλογη.

Ο Wilders το βλέπει αυτό ως υπολογίσιμο κίνδυνο – και ελπίζει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα μειωθεί σημαντικά:

«Γιατί να έρθεις στην Ολλανδία αν δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση για 15 μήνες, δεν μπορείς να αφήσεις την οικογένεια να έρθει σε σένα, δεν μπορείς να πάρεις ένα διαμέρισμα, να ζήσεις σε ένα λιτό σπίτι;

Αυτό απλώς δεν θα είναι ελκυστικό. 

Ελπίζω ότι σχεδόν κανείς δεν θα έρθει σε αυτούς τους 15 μήνες.

Γιατί να έρθεις στην Ολλανδία όταν μπορείς να τα πάρεις όλα αυτά στη Γερμανία και σε άλλες χώρες και όχι πλέον σε αυτή τη χώρα;»

Υπάρχει κριτική για το έργο από τις τάξεις των επαγγελματιών. 

Στους δήμους, γίνεται αναφορά σε νόμο για την κατανομή των προσφύγων, ο οποίος είχε δρομολογηθεί υπό το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο μετά από μακρές διαπραγματεύσεις.



Οι δήμοι φοβούνται ότι θα επιστρέψουν στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής

Η δημοτικός σύμβουλος Froukje de Jonge από το Almere δεν είναι ευχαριστημένη με τον νέο κανονισμό, ο οποίος υποθέτει ότι αυτός ο νόμος δεν είναι πλέον απαραίτητος. 

Ήλπιζε σε ανακούφιση για δήμους σαν τον δικό της. 

Ορισμένοι δήμοι έχουν ήδη συνεργαστεί για να αντιμετωπίσουν από κοινού προκλήσεις όπως η παιδική μέριμνα:

«Ως πόλη, έχουμε κάνει βήματα μπροστά και τελικά είπαμε ότι θα είναι η σειρά άλλων δήμων. Αυτός ο νόμος διανομής ήταν ευλογία για εμάς. Και θα μας λείψει τώρα».

Η De Jonge φοβάται ότι οι δήμοι θα ανταμειφθούν τώρα αποτελεσματικά για να κοιτάξουν από την άλλη πλευρά.

Στην πραγματικότητα, υπήρχε συναίνεση για την αποφυγή σκηνών όπως τα προηγούμενα χρόνια. 

Εκείνη την εποχή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σε κεντρικές δομές φιλοξενίας, όπως το Ter Apel, έπρεπε μερικές φορές να κοιμούνται στην ύπαιθρο.

Τώρα αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις από ποτέ. 

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και η δημοτική αρχή του Ter Apel. 

Ένα άλλο στοιχείο της σχεδιαζόμενης δέσμης μέτρων για το άσυλο είναι να καταστεί δυσκολότερη η πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην κοινωνική στέγαση.


Νέα πρακτική των Κάτω Χωρών μόνο εν μέρει συμβατή με τη δέσμη μέτρων της Ε.Ε.

Ωστόσο, προκειμένου να ανακουφίσει τα υπερπλήρη κέντρα ασύλου, η νέα κυβέρνηση προβλέπει επίσης την «πιο σκληρή πορεία απέλασης», η οποία περιλαμβάνει τον τερματισμό της διαμονής «ακόμη και με βία». 

Επιπλέον, οι παράτυποι μετανάστες που συναντώνται κατά τους συνοριακούς ελέγχους πρέπει να «αποστέλλονται αμέσως πίσω στην Γερμανία και το Βέλγιο».

Επιπλέον, οι μετανάστες - με περίπου 38.000 το προηγούμενο έτος, η Ολλανδία βρίσκεται στην ευρωπαϊκή μεσαία γραμμή - θα γίνουν πιο δύσκολο να παραμείνουν με περαιτέρω μέτρα. 

Για παράδειγμα, η κοινωνική βοήθεια για τους αιτούντες άσυλο πρέπει να παρέχεται μόνο υπό δύσκολες συνθήκες, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για την οικογενειακή επανένωση. 

Οι Κάτω Χώρες θέλουν επίσης να ταξινομήσουν όχι μόνο τα κράτη, αλλά και τις υποπεριοχές ως ασφαλείς περιοχές προέλευσης.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να είναι ασαφές σε ποιο βαθμό τα σχεδιαζόμενα μέτρα των Κάτω Χωρών είναι συμβατά με το πακέτο ασύλου της Ε.Ε., το οποίο μόλις καταρτίστηκε. 

Η αναστολή της διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου σε σχέση με μια υποτιθέμενη κατάσταση κρίσης καλύπτεται από τη δέσμη μέτρων. 

Η Κύπρος κάνει ήδη χρήση αυτής της δυνατότητας.


Η συνεκτίμηση των απαιτήσεων της Ε.Ε. ενοχλεί τους ψηφοφόρους του Wilders

Ωστόσο, η μονομερής εξαίρεση από τα κράτη μέλη δεν είναι δυνατή από άλλους τομείς της δέσμης. 

Εδώ, οι Ολλανδοί θα πρέπει πρώτα να επιδιώξουν συναίνεση με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.. 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αρχικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 64% των ψηφοφόρων του PVV δεν είναι ικανοποιημένοι με τον σχεδιαζόμενο νέο νόμο για το άσυλο - επειδή δεν προχωρά αρκετά για αυτούς. 

Το 68% από αυτούς λένε το ίδιο για το διετές μορατόριουμ στην επεξεργασία των αιτήσεων.

Ο Raphael Bossong, εμπειρογνώμονας για την Ευρώπη στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, δήλωσε στην Die Welt ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο δοκιμάζει τα όριά του. 

Κάποιος προσπαθεί να «γυρίσει πολλές μικρές βίδες για να γίνει όσο το δυνατόν λιγώτερο ελκυστικό για τους αιτούντες άσυλο».

Ο στόχος είναι η αποτροπή – και στη συνέχεια είναι θέμα διατήρησης ενός φαύλου κύκλου περιοριστικής πολιτικής ασύλου. 

Με κάθε κράτος που αυστηροποιεί την πρακτική του σε αυτό το θέμα, η πίεση σε όσους εξακολουθούν να απέχουν από αυτό αυξάνεται.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ολλανδός δικηγόρος αντιμετωπίζει δίωξη για ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χτυπά τη μαζική μετανάστευση

2 σχόλια:

  1. Μεταξύ μας, κοιτώντας τήν φωτογραφία μοιάζει μέ πολύ μεγάλη καί ανόμοια σαλάτα....
    Ειδικά η Τουρκάλα είναι σκέτη παραφωνία!
    Αλλά πόσοι κατάλαβαν ότι η κομψή κυρία μέ τά μακρυά μαλλιά καί τά βαθυκόκκινα ρούχα είναι Τουρκάλα πολιτικός που ....σταδιοδρομεί μέ επιτυχία στήν Ολλανδική πολιτική ζωή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανέκαθεν φιλότουρκοι οι Ολλανδοί και κατά συνέπεια μισέλληνες. Τους έχουμε ζήσει.

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!