Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βαθιές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής: H Faeser σχεδιάζει νέο νόμο για την καταπολέμηση της «ψηφιακής βίας»



Το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών της Nancy Faeser (SPD) παρουσίασε ένα νέο έγγραφο στρατηγικής την Τετάρτη. 

Το ΥΠΕΣ σχεδιάζει δραστικά μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν βαθιά την ελευθερία της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου κατά της «ψηφιακής βίας»


Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Κοινότητας (BMI) παρουσίασε ένα νέο έγγραφο στρατηγικής με τίτλο «Μαζί για τη δημοκρατία και κατά του εξτρεμισμού» την Τετάρτη. 

Σε αυτό, το υπουργείο προειδοποιεί επειγόντως για κινδύνους για τη δημοκρατία στην Γερμανία. 

Ο δεξιός εξτρεμισμός βρίσκεται ιδιαίτερα στο επίκεντρο. Είναι η μεγαλύτερη απειλή στην Γερμανία, αναφέρει η εφημερίδα. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης η καταπολέμηση του «μίσους και της παραπληροφόρησης» στο διαδίκτυο. 

Ειδικότερα, το «διαδικτυακό μίσος και η ψηφιακή βία» μπορούν να οδηγήσουν σε βία εκτός διαδικτύου.


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο σχεδιάζει μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν βαθιά την ελευθερία έκφρασης και την ιδιωτική ζωή των πολιτών. 

Ένας νέος νόμος κατά της «ψηφιακής βίας» θα πρέπει να είναι σε θέση να αποσαφηνίσει την ταυτότητα των δημιουργών «παράνομου περιεχομένου». 

Για τον σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται όχι μόνο το όνομα και η διεύθυνση, αλλά και ευαίσθητα δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και χρόνοι σύνδεσης.

Το έγγραφο αναφέρει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να κατοχυρώσει μια διαδικασία ιδιωτικής πληροφόρησης με νόμο κατά της ψηφιακής βίας, ο οποίος θα διευκολύνει την αποσαφήνιση της ταυτότητας του συντάκτη παράνομου περιεχομένου και έτσι θα επιτρέψει την πρακτική αστική δίωξη παράνομου περιεχομένου».

Σε αντίθεση με πριν, η διαδικασία πληροφοριών είναι η συλλογή όχι μόνο δεδομένων αποθέματος, αλλά και δεδομένων χρήσης. 

Για να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα στον πάροχο υπηρεσιών δεν διαγράφονται πριν από δικαστική απόφαση σχετικά με την παροχή πληροφοριών, το δικαστήριο θα πρέπει επίσης να μπορεί να «διατάξει προσωρινή αποθήκευση δεδομένων».

Το υπουργείο σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τα μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνίας κατά του «μίσους στο διαδίκτυο και της παραπληροφόρησης». 

Αυτό περιλαμβάνει μέτρα παροχής συμβουλών, εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. 

Και συνεχίζει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών και τις ανταλλαγές με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να ανταποκριθεί σε νέους προβληματικούς τομείς και να είναι σε θέση να αποτρέψει εξελίξεις που είναι ήδη αναγνωρίσιμες».

Το υπουργείο σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τις εξουσίες των αρχών ασφαλείας στον ψηφιακό χώρο. 

Για τον σκοπό αυτό, πρόκειται να επανεισαχθεί, μεταξύ άλλων, η διατήρηση δεδομένων.

«Θα σχεδιάσουμε τους κανονισμούς για τη διατήρηση δεδομένων με τέτοιο τρόπο ώστε τα δεδομένα να μπορούν να αποθηκευτούν με νομικά ασφαλή τρόπο κατά περίπτωση και με δικαστική εντολή. Για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, θέλουμε επίσης να βελτιώσουμε τις δυνατότητες ανάλυσης πληροφορικής των υπηρεσιών πληροφοριών», συνεχίζει το έγγραφο.

Προκειμένου να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός, το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται επίσης σε μια λεγόμενη «στρατηγική ποικιλλομορφίας» για την ομοσπονδιακή διοίκηση. 

Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών στον δημόσιο τομέα. 

Για τον σκοπό αυτό πρόκειται να δρομολογηθεί ένας ομοσπονδιακός νόμος συμμετοχής. 

Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να ανοίξει ευρείες δυνατότητες παρέμβασης των αρχών. 

Τα μέτρα αυτά είναι πιθανό να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης.



ΠΗΓΗ: Tiefe Eingriffe in die Privatsphäre: Faeser plant neues Gesetz im Kampf gegen „digitale Gewalt“ - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!