Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Υπόθεση Julian Assange: Μία ΕΚΤΕΛΕΣΗ σέ ....αργή κίνηση!



Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που επιτρέπει στον Julian Assange να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσεώς του, τον αφήνει να μαραζώνει με επισφαλή υγεία σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. 

Και αυτό είναι το ζητούμενο.



«Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει» - από τον κ. Fish


Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου να χορηγήσει στον Julian Assange το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποδειχθεί πύρρειος νίκη. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Julian θα αποφύγει την έκδοση. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι το δικαστήριο αποφάνθηκε, όπως θα έπρεπε, ότι είναι ένας δημοσιογράφος του οποίου το μόνο «έγκλημα» ήταν η παροχή αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου και ψέμματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο κοινό. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα απελευθερωθεί από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας HMS Belmarsh όπου, όπως δήλωσε ο Nils Melzer, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, αφού επισκέφθηκε τον Julian εκεί, δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε «εκτέλεση σε αργή κίνηση».

Αυτό δεν σημαίνει ότι η δημοσιογραφία κινδυνεύει λιγώτερο. Οι συντάκτες και οι εκδότες πέντε διεθνών μέσων ενημέρωσης – The New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais και DER SPIEGEL – τα οποία δημοσίευσαν ιστορίες βασισμένες σε έγγραφα που κυκλοφόρησαν από το WikiLeaks, ζήτησαν να αποσυρθούν οι κατηγορίες των ΗΠΑ και να απελευθερωθεί ο Julian. 

Κανένα από αυτά τα στελέχη των μέσων ενημέρωσης δεν κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. 

Δεν απορρίπτει το γελοίο τέχνασμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εκδώσει έναν Αυστραλό πολίτη του οποίου η δημοσίευση δεν εδρεύει στις ΗΠΑ και να του απαγγείλει κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. 

Συνεχίζει τη μακρά ντικενσιανή φάρσα που χλευάζει τις πιο βασικές έννοιες της δίκαιης διαδικασίας.

Η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προσέφερε επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι ο Julian θα λάβει την ίδια προστασία βάσει της Πρώτης Τροπολογίας που παρέχεται σε έναν πολίτη των ΗΠΑ, εάν δικαστεί. 

Η διαδικασία προσφυγής είναι ένα ακόμη νομικό εμπόδιο στη δίωξη ενός δημοσιογράφου που όχι μόνο θα έπρεπε να είναι ελεύθερος, αλλά να τιμάται ως ο πιο θαρραλέος της γενιάς μας.

Ναι. 

Μπορεί να ασκήσει έφεση. 

Αλλά αυτό σημαίνει έναν ακόμη χρόνο, ίσως και περισσότερο, σε σκληρές συνθήκες φυλάκισης, καθώς η σωματική και ψυχολογική υγεία του επιδεινώνεται. 

Έχει περάσει πάνω από πέντε χρόνια στο HMS Belmarsh, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες!!!!.... 

Πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού επειδή οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας αρνήθηκαν να εγγυηθούν, ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, παρ' όλο που συμφώνησε να επιστρέψει στην Σουηδία για να βοηθήσει μια προκαταρκτική έρευνα που τελικά εγκαταλείφθηκε.

Το δικαστικό λιντσάρισμα του Julian δεν αφορούσε ποτέ τη δικαιοσύνη. 

Η πληθώρα των νομικών παρατυπιών, συμπεριλαμβανομένης της ηχογράφησης των συναντήσεών του με δικηγόρους από την ισπανική εταιρεία ασφαλείας UC Global στην πρεσβεία για λογαριασμό της CIA, από μόνη της θα έπρεπε να είχε οδηγήσει την υπόθεση να απορριφθεί εκτός δικαστηρίου, καθώς εξαλείφει το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τον Julian με 17 κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και μία κατηγορία κατάχρησης υπολογιστή, για φερόμενη συνωμοσία για την κατοχή και στηn συνέχεια τη δημοσίευση πληροφοριών εθνικής άμυνας. Εάν κριθεί ένοχος για όλες αυτές τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών στις ΗΠΑ.

Το αίτημα έκδοσης βασίζεται στην δημοσίευση από το WikiLeaks του 2010 των αρχείων καταγραφής πολέμου του Ιράκ και του Αφγανιστάν - εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα, που διέρρευσαν στον ιστότοπο από την Chelsea Manning, τότε αναλύτρια πληροφοριών του στρατού, τα οποία αποκάλυψαν πολλά εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εικόνων βίντεο από τον πυροβολισμό δύο δημοσιογράφων του Reuters και 10 άλλων άοπλων πολιτών στο βίντεο Collateral Murder, τα βασανιστήρια ρουτίνας ιρακινών κρατουμένων, την συγκάλυψη χιλιάδων θανάτων αμάχων και την δολοφονία σχεδόν 700 αμάχων που είχαν πλησιάσει πολύ κοντά στα σημεία ελέγχου των ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο, οι δικηγόροι του Julian υπέβαλαν εννέα ξεχωριστούς λόγους για πιθανή έφεση.

Μια διήμερη ακρόαση τον Μάρτιο, στην οποία παρευρέθηκα, ήταν η τελευταία ευκαιρία του Julian να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσης που έλαβε το 2022 η τότε υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Priti Patel, και κατά πολλών από τις αποφάσεις του περιφερειακού δικαστή Baraitser το 2021.

Οι δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, η Dame Victoria Sharp και ο δικαστής Jeremy Johnson, τον Μάρτιο απέρριψαν τους περισσότερους λόγους έφεσης του Julian. 

Αυτές περιελάμβαναν τον ισχυρισμό των δικηγόρων του ότι η συνθήκη έκδοσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ απαγορεύει την έκδοση για πολιτικά αδικήματα, ότι η αίτηση έκδοσης υποβλήθηκε με σκοπό τη δίωξή του για τα πολιτικά του φρονήματα. 

Η έκδοση αυτή θα ισοδυναμούσε με αναδρομική εφαρμογή του νόμου –διότι δεν μπορούσε να προβλεφθεί ότι ένας νόμος περί κατασκοπείας ενός αιώνα θα χρησιμοποιούνταν εναντίον αλλοδαπού εκδότη· και ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια. 

Οι δικαστές αρνήθηκαν επίσης να ακούσουν νέα στοιχεία, ότι η CIA σχεδίαζε να απαγάγει και να δολοφονήσει τον Julian, καταλήγοντας στο συμπέρασμα - τόσο διεστραμμένα όσο και λανθασμένα - ότι η CIA εξέτασε αυτές τις επιλογές μόνο επειδή πίστευαν ότι ο Julian σχεδίαζε να διαφύγει στην Ρωσσία.

Ωστόσο, οι δύο δικαστές αποφάσισαν τήν Δευτέρα, ότι είναι «αμφισβητήσιμο» ότι ένα δικαστήριο των ΗΠΑ ενδέχεται να μην χορηγήσει προστασία στον Julian βάσει της Πρώτης Τροπολογίας, παραβιάζοντας τα δικαιώματά του στην ελευθερία του λόγου, όπως κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δικαστές ζήτησαν τον Μάρτιο από τις ΗΠΑ να παράσχουν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι ο Julian θα προστατευόταν βάσει της Πρώτης Τροπολογίας και ότι θα εξαιρούνταν από την ετυμηγορία για τη θανατική ποινή. 

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν το δικαστήριο ότι ο Julian δεν θα υποβληθεί στη θανατική ποινή, κάτι που οι δικηγόροι του Julian τελικά αποδέχτηκαν. 

Αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ήταν σε θέση να παράσχει διαβεβαίωση, ότι ο Julian θα μπορούσε να υπερασπιστεί την Πρώτη Τροπολογία σε δικαστήριο των ΗΠΑ. 

Μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, εξήγησαν οι δικηγόροι τους.

Ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Gordon Kromberg, ο οποίος διώκει τον Julian, υποστήριξε ότι μόνο οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν εγγυημένα δικαιώματα σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία στα δικαστήρια των ΗΠΑ. 

Ο Kromberg δήλωσε ότι αυτό που δημοσίευσε ο Julian «δεν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον» και ότι οι ΗΠΑ δεν επεδίωκαν την έκδοσή του για πολιτικούς λόγους.

Η ελευθερία του λόγου αποτελεί βασικό ζήτημα. 

Εάν ο Julian λάβει δικαιώματα σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία σε δικαστήριο των ΗΠΑ, θα είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια ποινική υπόθεση εναντίον του, καθώς άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των New York Times και The Guardian, δημοσίευσαν το υλικό που κυκλοφόρησε.

Το αίτημα έκδοσης βασίζεται στον ισχυρισμό ότι ο Julian δεν είναι δημοσιογράφος και δεν προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία.

Οι δικηγόροι του Julian και εκείνοι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν προθεσμία μέχρι τις 24 Μαΐου για να υποβάλουν σχέδιο διατάγματος, το οποίο θα καθορίσει πότε θα εκδικαστεί η έφεση.

Ο Julian διέπραξε την μεγαλύτερη αμαρτία της αυτοκρατορίας – την εξέθεσε ως εγκληματική επιχείρηση. 

Τεκμηρίωσε τα ψέμματά της, την συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αναίτια δολοφονία αθώων πολιτών, την αχαλίνωτη διαφθορά και τα εγκλήματα πολέμου. 

Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί, Συντηρητικοί ή Εργατικοί, Τραμπ ή Μπάιντεν – δεν έχει σημασία. 

Εκείνοι που διαχειρίζονται την αυτοκρατορία χρησιμοποιούν το ίδιο βρώμικο playbook.

Η δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων δεν αποτελεί έγκλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αν ο Julian εκδοθεί και καταδικαστεί, θα γίνει.

Ο Julian έχει επισφαλή σωματική και ψυχολογική υγεία. 

Η σωματική και ψυχολογική του επιδείνωση είχε ως αποτέλεσμα ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ψευδαισθήσεις και κατάθλιψη

Παίρνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα και το αντιψυχωσικό quetiapine. 

Έχει παρατηρηθεί να βηματίζει το κελί του μέχρι να καταρρεύσει, να γρονθοκοπεί τον εαυτό του στο πρόσωπο και να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο. 

Έχει περάσει εβδομάδες στην ιατρική πτέρυγα του Belmarsh, με το παρατσούκλι "πτέρυγα της κόλασης". 

Οι αρχές της φυλακής βρήκαν «μισή λεπίδα ξυραφιού» κρυμμένη κάτω από τις κάλτσες του. 

Έχει καλέσει επανειλημμένα την τηλεφωνική γραμμή αυτοκτονίας που διαχειρίζονται οι Σαμαρείτες επειδή σκέφτεται να αυτοκτονήσει «εκατοντάδες φορές την ημέρα».

Αυτοί οι εκτελεστές σε αργή κίνηση δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το έργο τους. 

Ο Toussaint L'Ouverture, ο οποίος ηγήθηκε του κινήματος ανεξαρτησίας της Αϊτής, της μόνης επιτυχημένης εξέγερσης σκλάβων στην ανθρώπινη Ιστορία, καταστράφηκε φυσικά με τον ίδιο τρόπο. 

Κλειδώθηκε από τους Γάλλους σε ένα μη θερμαινόμενο και στενόχωρο κελλί φυλακής και αφέθηκε να πεθάνει από εξάντληση, υποσιτισμό, αποπληξία, πνευμονία και πιθανώς φυματίωση.


Η παρατεταμένη φυλάκιση, την οποία διαιωνίζει η αποδοχή αυτής της έφεσης, είναι το θέμα. 

Τα 12 χρόνια κράτησης του Julian - επτά στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και πάνω από πέντε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh - συνοδεύτηκαν από έλλειψη ηλιακού φωτός και άσκησης, καθώς και αδυσώπητες απειλές, πίεση, παρατεταμένη απομόνωση, άγχος και συνεχές στρες.

Ο στόχος είναι να τον καταστρέψουν.

Πρέπει να ελευθερώσουμε τον Julian. 

Πρέπει να τον κρατήσουμε μακριά από τα χέρια της κυβέρνησης των ΗΠΑ. 

Δεδομένων όλων όσων έκανε για εμάς, του χρωστάμε έναν αδυσώπητο αγώνα.

Αν δεν υπάρχει ελευθερία λόγου για τον Julian, δεν θα υπάρχει ελευθερία λόγου για εμάς.

ΠΗΓΗ: The Slow-Motion Execution of Julian Assange Continues (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΠΟΥΛΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δικαστική επιτυχία: Ο Assange μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!