Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Η Ουγγαρία κοιτάζει προς τα ανατολικά: Orban και Xi τερματίζουν την οικονομική συμφωνία μεταξύ Ουγγαρίας και Κίνας




Πριν από είκοσι χρόνια, δεν υπήρχε σχεδόν καμμία κινεζική επένδυση στην Ουγγαρία· Σήμερα, η Κίνα αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα όλων των επενδύσεων στην ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Viktor Orban. 

Η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Xi Jinping στη Βουδαπέστη σημαίνει μια στροφή προς τα ανατολικά: ο πρωθυπουργός Orban και ο Xi ανακοινώνουν σημαντικές οικονομικές συμφωνίες μεταξύ της Ουγγαρίας και της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων σιδηροδρομικών έργων.

10 Μαΐου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,6 λεπτά


Η σινοουγγρική σύνοδος κορυφής στη Βουδαπέστη ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία με την υπογραφή 18 συμφωνιών, σύμφωνα μετον ούγγρο υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Κίνας έχουν καταρτίσει κατάλογο έργων που πρέπει να υλοποιηθούν από κοινού, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επενδύσεων και εξελίξεων.


Σε ομιλία του που περιέγραψε την εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας Κίνας-Ουγγαρίας, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν περιέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και τι μέλλει γενέσθαι.





«Κυρίες και κύριοι, αν συγκρίνουμε τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με εκείνες πριν από 20 χρόνια, βλέπουμε ότι η αξία του εμπορίου μας κατά την τελευταία κινεζική προεδρική επίσκεψη ήταν 3 δισεκατομμύρια δολλάρια και τώρα είναι 12 δισεκατομμύρια δολλάρια, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο. 

Εκείνη την εποχή, υπήρχε μόνο μία αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. 

Σήμερα, επτά μεγάλες πόλεις είναι προσβάσιμες απευθείας από τη Βουδαπέστη. 

Τότε, οι δύο χώρες μιλούσαν για φιλική συνεργασία χωρίς καμμία υποχρέωση και σήμερα, στη δήλωσή μας που εκδόθηκε από κοινού με τον πρόεδρο, μιλάμε για στρατηγική εταιρική σχέση, όπως λένε, εταιρική σχέση συγχώνευσης».

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις συγκεκριμένες οικονομικές συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του αρχηγού του κράτους της Κίνας Xi. 

Επεσήμανε ότι μεγάλα κινεζικά εργοστάσια κατασκευάζονται κυρίως στην ανατολική Ουγγαρία, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων πωλείται στη δυτική Ευρώπη. 

Για να καταστούν οι μεταφορές όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον και ταχύτερες, απαιτούνται νέες επενδύσεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας μεγάλης σιδηροδρομικής γραμμής που θα προσανατολίζεται κυρίως προς τις εμπορευματικές μεταφορές και θα παρακάμπτει τη Βουδαπέστη. 

Ως εκ τούτου, ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι προετοιμασίες για την κατασκευή σιδηροδρομικού δακτυλίου παράκαμψης της Βουδαπέστης θα αναληφθούν στο πλαίσιο κοινής σινοουγγρικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας που θα παρέχει γρήγορη και βολική σύνδεση μεταξύ του αεροδρομίου και του κέντρου της Βουδαπέστης. 

Ο αριθμός των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Κίνας και Ουγγαρίας έχει αυξηθεί δραστικά: Επτά μεγάλες κινεζικές πόλεις είναι πλέον προσβάσιμες από τη Βουδαπέστη.

Συμφωνήθηκε επίσης να επεκταθεί το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία, έτσι ώστε τα οχήματα αυτά να μπορούν να φορτίζονται το συντομότερο δυνατό σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της χώρας.

Μαζί με τη Σερβία, την οποία ο Xi είχε επισκεφθεί προηγουμένως, και τους Κινέζους εταίρους, κατασκευάζεται η πιο σύγχρονη, μεγαλύτερη, ασφαλέστερη και ταχύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και διέλευσης της Ευρώπης μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας.

Προετοιμάζουν επίσης από κοινού μια επένδυση για την ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής. 

Η Ουγγαρία, η Σερβία και οι Κινέζοι εταίροι διερευνούν τη δυνατότητα κατασκευής αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας το συντομότερο δυνατό. 

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων επεκτείνονται επίσης, επιτρέποντας την εξαγωγή κερασιών και ζώων από την Ουγγαρία στην Κίνα.

Ο Szijjártó περιέγραψε την τελευταία ανακοίνωση ως μια ποιοτικά νέα διάσταση στις διμερείς σχέσεις. Ουγγαρία συμφώνησε με την Κίνα να αναπτύξει ένα πρόγραμμα συνεργασίας για ολόκληρη την πυρηνική βιομηχανία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο φθηνότερος, ασφαλέστερος και αποδοτικότερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εφαρμοστεί σωστά και από τις δύο χώρες.

"Αυτή είναι μια ιστορική επίσκεψη και τα αποτελέσματα αξίζουν μια ιστορική επίσκεψη", κατέληξε ο Szijjártó.

Ο Orban αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια αύξηση των κινεζικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια.

«Πριν από είκοσι χρόνια, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ουγγαρία μπορούσαν να αναζητηθούν μόνο με μεγεθυντικό φακό. Και σήμερα λέω ότι πέρυσι, τα τρία τέταρτα όλων των επενδύσεων από την Ουγγαρία προήλθαν από την Κίνα και σήμερα υπάρχουν 6,4 τρισεκατομμύρια φιορίνια (16,4 δισεκατομμύρια ευρώ) κινεζικών επενδύσεων στην Ουγγαρία», είπε.



ΠΗΓΗ: Ungarn orientiert sich nach Osten: Orbán und Xi kündigen Wirtschaftsabkommen zwischen Ungarn und China (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping επισκέπτεται την Ουγγαρία στη Σερβία και τη Γαλλία
Η Κίνα έκανε και πάλι μια δήλωση προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Ο πρόεδρος Xi Jinping επισκέφθηκε τη Γαλλία, τη Σερβία και τώρα την Ουγγαρία. Έφτασε στη Βουδαπέστη το βράδυ της 8ης Μαΐου και έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον Viktor Orban. Η επίσκεψη χρησιμεύει επίσης για να σηματοδοτήσει την 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Βουδαπέστης και Πεκίνου

5 σχόλια:

  1. Ο Κινέζος Πρόεδρος όχι απλώς φρόντισε στό πρόγραμμά του καί επισκέφθηκε τήν Βουδαπέστη ( αλλά νά προσέξουμε επειδή δέν μας τά λένε, δέν διανοήθηκε νά πατήσει στήν Αθήνα.... ), αλλά πήγε προετοιμασμένος νά υπογράψει ούτε μία, ούτε δύο, ούτε πέντε, αλλά 18 συμφωνίες εκτοξεύοντας τά επίπεδα οικονομικών συναλλαγών σέ 11ψήφια ποσά μέ τήν ευημερούσα Ουγγαρία του Βίκτορος Όρμπαν!
    Σ χ ό λ ι α ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πατήσει στην Αθήνα για να συναντήσει ποιους; Τσόκαρα;
      Δεν έχετε καταλάβει ακόμη ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτική τσουλαρία; Δεν βλέπετε επίπεδο σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση; Δηλαδή ποια αντιπολίτευση;

      Ο πολιτικός λόγος έχει καταντήσει επίπεδο Λεωφόρου Συγγρού σε καυγά μεταξύ εκδιδόμενων όλων των 1.304.567 και βάλε φύλων.

      Διαγραφή
    2. Πόσα;
      Πόσα φύλα είπες;

      Διαγραφή
    3. 1.304.567 και βάλε.
      🤣

      Διαγραφή
  2. Κι έπειτα, άμα θέλει φτηνή τσοκαρία, βρίσκει και στο TEMU. Έξτρα ταξίδι Ελλάδα, προς τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!