Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Σύμβουλος επιχειρήσεων συμβουλεύει πολίτες και επιχειρήσεις να ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ την Γερμανία.


Περισσότεροι από 635.000 Γερμανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως νέοι και άτομα υψηλής ειδίκευσης. 
Συμβολική εικόνα. Φωτογραφία: iStock

Το μέλλον της Γερμανίας φαίνεται ζοφερό, σύμφωνα με τη διατριβή του συμβούλου διαχείρισης και συγγραφέα Daniel Stelter σε σχόλιο επισκεπτών για την "Handelsblatt". 

Όσοι μπορούν, συμβουλεύονται είτε να μεταναστεύσουν είτε τουλάχιστον να επενδύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, όπου οι πιθανότητες αποδόσεων είναι υψηλότερες.

Από τον Patrick Langendorf 



"Το μέλλον για τους Γερμανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις βρίσκεται στο εξωτερικό" - αυτή είναι η διατριβή του συμβούλου διαχείρισης και συγγραφέα Daniel Stelter, την οποία παρουσιάζει σε ένα σχόλιο επισκεπτών για την "Handelsblatt" την Τρίτη 7 Μαΐου .

Ο Stelter επιβεβαιώνει μια ζοφερή πρόγνωση για τη Γερμανία: μια γηράσκουσα κοινωνία, πολύ μικρή αύξηση της παραγωγικότητας, μια εντελώς ξεπερασμένη υποδομή, υψηλές τιμές ενέργειας και υπερβολική γραφειοκρατία - για τον Stelter, όλα αυτά είναι σημάδια ότι η Γερμανία θα παραμείνει «μια οικονομία με χαμηλή ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καταλήγει σε παρόμοιο συμπέρασμα. 

Στην τρέχουσα «Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική» (WEO) του Απριλίου 2024, αξιολογεί την κατάσταση ακόμη πιο αρνητικά από ό, τι στην τελευταία έκθεση του Ιανουαρίου 2024.


Πρόβλεψη χειρότερη τον Απρίλιο από ό,τι τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα μπορούσε να αυξηθεί μόνο κατά 0,2% φέτος. 

Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει αύξηση της οικονομικής παραγωγής κατά 0,5% για το 2024 και τώρα έχει αναθεωρήσει αυτή την πρόβλεψη προς τα κάτω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. 

Σύμφωνα με αυτή τη νέα πρόβλεψη, η Γερμανία παραμένει στον πάτο των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Γερμανία, ως εξαγωγικό έθνος, υποφέρει περισσότερο από το συνολικά αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο από άλλες χώρες. 

Επιπλέον, η βιομηχανία παλεύει με τις υψηλές τιμές ενέργειας. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, και οι δύο παράγοντες οδηγούν σε ασθενή αύξηση της οικονομικής παραγωγής σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Ο ΟΟΣΑ αναμένει χαμηλή οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία το 2024 - πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον τερματικό σταθμό Tollerort στο λιμάνι του Αμβούργου. 
Φωτογραφία: Christian Charisius/dpa


Αντίθετα, το ΔΝΤ αξιολογεί την παγκόσμια οικονομική παραγωγή σχεδόν εξίσου - η τρέχουσα πρόβλεψη είναι 0,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό, τι τον Απρίλιο του 2024. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανθεκτικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και αρκετών μεγάλων αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών εξακολουθεί να υπερβαίνει τις προσδοκίες των εμπειρογνωμόνων. 

Τα δημόσια οικονομικά σε πολλές χώρες έχουν επίσης αποδειχθεί πιο σταθερά από ό,τι αναμενόταν.


Καλύτερα να επενδύσετε στο εξωτερικό

Ο σύμβουλος διαχείρισης Daniel Stelter επισημαίνει ότι ήδη από το 2018, οι εμπειρογνώμονες του IfW Cecília Hornok, Stefan Kooths και Nils Jannsen υπολόγισαν στις «Συνεισφορές του Κιέλου στην οικονομική πολιτική» ότι είναι πιο ελκυστικό για τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο εξωτερικό. 

Οι συγγραφείς αναφέρουν το γεγονός ότι μπορούν να επιτευχθούν καλύτερες αποδόσεις στο εξωτερικό ως λόγο για αυτό. «Η επιδείνωση των συνθηκών τοποθεσίας σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να έχει αυξήσει το πλεονέκτημα απόδοσης των ξένων επενδύσεων», υποψιάζεται ο επισκέπτης συγγραφέας της Handelsblatt Stelter.

Τον Απρίλιο του 2023, το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) δημοσίευσε μια έρευνα που υποστηρίζει τη διατριβή του Stelter. 

Σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, το DIHK είχε ερευνήσει 2.200 εταιρείες από διάφορους βιομηχανικούς τομείς και μεγέθη εταιρειών εκείνη την εποχή. 

Από την άποψη των εταιρειών στη Γερμανία, οι συνθήκες τοποθεσίας επιδεινώνονται αισθητά, σύμφωνα με το αποτέλεσμα. 

Το 32% των επενδύσεων εκτός Γερμανίας έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση κόστους. 

Σύμφωνα με το DIHK, αυτό σημαίνει ότι περισσότερες γερμανικές εταιρείες εγκαταλείπουν την εγχώρια αγορά τους για λόγους κόστους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή σε 15 χρόνια. 

Πριν από δέκα χρόνια, μόνο το 20% των ξένων επενδύσεων έγιναν για λόγους εξοικονόμησης κόστους.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν τις υψηλές τιμές ενέργειας και το γραφειοκρατικό κόστος, καθώς και τη φορολογική επιβάρυνση ως τον λόγο που επικαλούνται τα διεθνή πρότυπα. 

Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ΗΠΑ και η Κίνα ειδικότερα προσελκύουν εταιρείες με ελκυστικές επιδοτήσεις. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του DIHK, Martin Wansleben, μίλησε για ένα «προειδοποιητικό σήμα» όσον αφορά το αποτέλεσμα της έρευνας εκείνη την εποχή.



Οι υψηλές τιμές ενέργειας, το γραφειοκρατικό κόστος και οι φορολογικές επιβαρύνσεις οδηγούν τις γερμανικές εταιρείες στο εξωτερικό. 
Συμβολική εικόνα. Φωτογραφία: iStock


Αλλά δεν είναι μόνο οι εταιρείες που κοιτάζουν στο εξωτερικό. 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, 635.000 Γερμανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας στο Βισμπάντεν. 

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για νέους και μορφωμένους ανθρώπους άνω του μέσου όρου», γράφει ο Daniel Stelter στην «Handelsblatt».

Μια μακροχρόνια μελέτη από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Πληθυσμιακής Έρευνας (BiB) με τίτλο "German Migration and Remigration Panel Study" αποδεικνύει τη διατριβή του Stelter. 

Για παράδειγμα, το 58% των μεταναστών μετακινούνται στο εξωτερικό κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. 

Για λίγο λιγώτερο από το 30%, οι επαγγελματικοί λόγοι του συντρόφου έπαιξαν ρόλο.

Είναι κυρίως άτομα υψηλής ειδίκευσης που οδηγούνται στο εξωτερικό, σημειώνει περαιτέρω η μελέτη. 

Παρ' όλα αυτά, ο Jean Décieux, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δεν θέλει να μιλήσει για «διαρροή εγκεφάλων», δηλαδή ότι η Γερμανία χάνει κορυφαία στελέχη από τις επιχειρήσεις και την επιστήμη σε άλλες χώρες: επειδή η πλειοψηφία των ανθρώπων σχεδιάζει ήδη να επιστρέψει μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πριν μεταναστεύσει - και φέρνουν μαζί τους νέες εμπειρίες. Αυτό ονομάζεται "κυκλοφορία του εγκεφάλου". 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου, είναι κυρίως άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών που γυρίζουν την πλάτη τους στη Γερμανία

Οι άνω των 50 ετών αποτελούσαν μόνο ένα μικρό μέρος.


Οι φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών έλκονται στο εξωτερικό

Ωστόσο, το γεγονός ότι υπήρξε περισσότερη μετανάστευση στη Γερμανία από ό, τι μετανάστευση τα τελευταία χρόνια δεν είναι λόγος να καθίσουμε πίσω. 

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι μετακόμισαν στη Γερμανία το 2022. 

Αλλά ένα μεγάλο ποσοστό ειδικευμένων μεταναστών δεν θέλουν να παραμείνουν μόνιμα στη Γερμανία. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αντιπροσωπευτικής έρευνας από την πύλη εργασίας "Jobvalley", η οποία αναφέρθηκε από το "Wirtschaftswoche" τον Μάρτιο. 

Για παράδειγμα, το 24% των φοιτητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο θα έβλεπαν καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας στο εξωτερικό. 

Οι φοιτητές αναφέρουν ως λόγους τα υψηλότερα εισοδήματα, τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση και, όλο και περισσότερο, ένα πιο ελεύθερο περιβάλλον για την έρευνα και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Για τον Stelter, οι εκκλήσεις στον «πατριωτισμό της τοποθεσίας», όπως μόλις έκανε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Robert Habeck (Πράσινοι) τον Μάρτιο έναντι της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας, δεν έχουν καμία χρησιμότητα. 

Αφού η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήθελε να αλλάξει από τον γερμανικό προμηθευτή Adidas στον αμερικανικό κατασκευαστή Nike, ο Χάμπεκ δήλωσε: «Δύσκολα μπορώ να φανταστώ τη γερμανική φανέλα χωρίς τις τρεις ρίγες. 

Η Adidas και το μαύρο-κόκκινο-χρυσό ανήκαν πάντα μαζί για μένα. 

Ένα κομμάτι γερμανικής ταυτότητας. Θα ήθελα να δω λίγο περισσότερο πατριωτισμό».

Ο Stelter δηλώνει: «Οι προϋποθέσεις που επέτρεψαν στη Γερμανία να γίνει ένα παγκόσμιο ηγετικό βιομηχανικό έθνος δεν πληρούνται πλέον».

Ο Stelter συνεχίζει γράφοντας στο άρθρο του στην «Handelsblatt» ότι ο «πολιτικά επιθυμητός και καθοδηγούμενος μετασχηματισμός» είναι σήμερα ευκολότερος με τη διάλυση των «παλαιών μελλοντικών βιομηχανιών» όπως οι κινητήρες καύσης, η χημική βιομηχανία και οι πυρηνικοί σταθμοί παρά με την ανάπτυξη νέων μελλοντικών βιομηχανιών. 

«Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι οι πολιτικοί βλέπουν τους εαυτούς τους ως διαμορφωτές αντί για εγγυητές καλών συνθηκών πλαισίου», γράφει ο Stelter.


Η ανάπτυξη και η πρόοδος πραγματοποιούνται αλλού

Η οικονομική ανάπτυξη και πρόοδος στον 21ο αιώνα λαμβάνουν χώρα σε άλλες περιοχές του κόσμου. 

Μόνο η δημογραφική ανάπτυξη της Γερμανίας και της Ευρώπης θα καταστήσει την περιοχή μας λιγώτερο σημαντική, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Stelter.

Είναι επομένως κατανοητό ότι οι εταιρείες και οι μετανάστες θα προσπαθήσουν να συμμετάσχουν στην καλύτερη ανάπτυξη σε άλλες περιοχές: μεταναστεύοντας, επενδύοντας στο εξωτερικό ή επενδύοντας τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, όπου, σύμφωνα με τον Stelter, οι υψηλότερες αποδόσεις προσελκύουν.


«Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ελκυστική η διαμονή και η επένδυση στη Γερμανία», γράφει ο Stelter στην Handelsblatt. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό. 

Αντιθέτως, αναμένεται ότι θα γίνει επίκληση περαιτέρω αυστηροποίησης του φόρου κατά την έξοδο από την χώρα για τις εταιρείες και τους ιδιώτες κατόχους εταιρικών μετοχών. 

Αυτό θα είχε ως στόχο να καταστήσει δυσκολότερη τη μετανάστευση. 

Ωστόσο, ο Stelter δεν το βλέπει αυτό ως μια πολλά υποσχόμενη πορεία. «Αντίθετα, αυτός ο τρόπος σκέψης αυξάνει το κίνητρο να φύγουμε όσο είναι ακόμα δυνατό».




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Σιωπηλή κατάρρευση: ξαφνικά οι εταιρείες επανεξετάζουν μαζικά τις επενδύσεις τους στη Γερμανία. Και όλο και περισσότερες καμινάδες σιωπούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!