Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Επίθεση με ρουκέτα της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό γήπεδο ποδοσφαίρου: Τουλάχιστον 11 ΝΕΚΡΟΙ, το ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΕΙΛΕΙ να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Εικόνα: Πορεία των υποστηρικτών της Χεζμπολάχ, στιγμιότυπο οθόνης YouTube


Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παιδιών και εφήβων ηλικίας μεταξύ 10 και 20 ετών. Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, μερικοί από αυτούς σε θανάσιμο κίνδυνο.


Η επίθεση στην πόλη Majdal Shams των Δρούζων σηματοδοτεί το πιο θανατηφόρο περιστατικό εναντίον ισραηλινού στόχου από τότε που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ τον Οκτώβριο του 2023. 

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο. 

Ωστόσο, η ριζοσπαστική ισλαμική Χεζμπολάχ απέρριψε τις κατηγορίες και αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση. Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι ήταν θύματα ενός ισραηλινού πυραύλου αναχαίτισης από τον Σιδερένιο Θόλο.





Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατς δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είχε «περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές» και το Ισραήλ αντιμετώπιζε έναν «πόλεμο σε όλο το μήκος της γραμμής». Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. 

Από την έναρξη των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ εμπλέκονται σε σχεδόν καθημερινές μάχες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.




Η κλιμάκωση ακολουθεί μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο το Σάββατο, στην οποία η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τρεις από τους μαχητές της σκοτώθηκαν. 

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την επίθεση σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στη συνοριακή πόλη Κφαρ Κίλα. Από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες τον Οκτώβριο του 2023, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο έχουν σκοτώσει περισσότερους από 450 ανθρώπους, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και περίπου 90 πολίτες.




Τα Υψίπεδα του Γκολάν κατακτήθηκαν από το Ισραήλ το 1967 και προσαρτήθηκαν το 1981, κάτι που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. 

Η περιοχή κατοικείται κυρίως από Σύριους Δρούζους, πολλοί από τους οποίους έχουν ισραηλινή υπηκοότητα.


ΠΗΓΗ: Raketenangriff der Hisbollah auf israelisches Fußballfeld: Mindestens 11 Tote, Israel droht mit Ausweitung der Militäroperationen (report24.news)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!