Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ Τ' ΑΜΑΖΕΥΤΑ - Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ζητούν συγγνώμη από τους Χριστιανούς για την παρωδία του Μυστικού Δείπνου


Ένα σώου φωτός λαμβάνει χώρα καθώς οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι στον Πύργο του Άϊφελ φωταγωγούνται κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Paris 2024 στην Place du Trocadero στο Παρίσι της Γαλλίας, στις 26 Ιουλίου 2024. (Hector Vivas/Getty Images)



«Αν (!;!;!;!;!;) κάποιοι έχουν προσβληθεί, λυπούμαστε πραγματικά», δήλωσε εκπρόσωπος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.



Από τον Jack Phillips
7/28/2024
Ενημέρωση: 7/29/2024



Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ζήτησαν συγγνώμη από χριστιανικές και καθολικές ομάδες στις 28 Ιουλίου για μια παρωδία του πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Ο Μυστικός Δείπνος» που ήταν μέρος της τελετής έναρξης της περασμένης εβδομάδας.

Το απόσπασμα στις 26 Ιουλίου αντέγραψε τη βιβλική σκηνή του Ιησού Χριστού και των 12 Αποστόλων που μοιράζονται το τελευταίο γεύμα πριν από τη Σταύρωσή Του, αλλά περιελάμβανε drag queens, ένα τρανσέξουαλ άτομο και έναν γυμνό τραγουδιστή.

«Σαφώς (!!!), δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να δείξουμε ασέβεια σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα. 





[Η τελετή έναρξης] προσπάθησε να γιορτάσει την ανοχή της κοινότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Παρισιού 2024 Anne Descamps σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Ιουλίου, απαντώντας στις αντιδράσεις που ξέσπασαν μετά την παράσταση.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η φιλοδοξία επιτεύχθηκε», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. «Αν οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί, λυπούμαστε πραγματικά».


Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε σε μεταγενέστερη δήλωσή της ότι «έλαβε υπόψη και χαιρετίζει τη διευκρίνιση που δόθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού 2024 σχετικά με την Τελετή Έναρξης».

«Στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, η Οργανωτική Επιτροπή δήλωσε ότι δεν υπήρχε ποτέ καμμία πρόθεση να δείξει ασέβεια προς οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα ή πίστη. 





Επανέλαβαν ότι η πρόθεσή τους με την Τελετή Έναρξης ήταν πάντα να γιορτάσουν την κοινότητα και την ανοχή», συνέχισε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η πρόθεση δεν ήταν να προσβάλουν κανέναν και ότι «λυπήθηκαν».



Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής, Thomas Jolly, προσπάθησε να αποστασιοποιήσει τη σκηνή του από τυχόν παραλληλισμούς του «Μυστικού Δείπνου» μετά την τελετή, λέγοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είχε σκοπό να γιορτάσει την «ποικιλλομορφία» και «να συμπεριλάβει όλους».

Η συγγνώμη ακολούθησε αφού χιλιάδες άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την τελετή, με πολλούς να χρησιμοποιούν ένα hashtag που σχετίζεται με μποϊκοτάζ για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.









Εν τω μεταξύ, η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία δήλωσε ότι αποδοκιμάζει μια τελετή που «περιελάμβανε σκηνές χλευασμού και κοροϊδίας του Χριστιανισμού». 

Ο αρχιεπίσκοπος Charles Scicluna, ο πιο υψηλόβαθμος καθολικός αξιωματούχος στη Μάλτα και αξιωματούχος του ισχυρού δογματικού γραφείου του Βατικανού, δήλωσε ότι το γραφείο του διαμαρτυρήθηκε στον πρεσβευτή της Γαλλίας στη Μάλτα.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και τη μεγάλη απογοήτευσή μου για την προσβολή προς εμάς τους Xριστιανούς κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης... όταν μια ομάδα drag artists παρωδούσε τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού», έγραψε ο αρχιεπίσκοπος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ιταλός Αρχιεπίσκοπος Vincenzo Paglia, επικεφαλής της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή του Βατικανού, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η κοροϊδία του Μυστικού Δείπνου» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού «αποκαλύπτει ένα βαθύ ερώτημα».




Απαντώντας σε άλλη μία γκάφα στην τελετή, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσαν ότι «ζητούν βαθιά συγγνώμη» για την παρουσίαση των αθλητών της Νότιας Κορέας ως Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης στο Παρίσι.

Καθώς οι αθλητές της Νότιας Κορέας κυμάτιζαν τη σημαία του έθνους τους σε μια βάρκα που επέπλεε στον ποταμό Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου, ανακοινώθηκαν τόσο στα γαλλικά όσο και στα αγγλικά ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, επίσης γνωστή ως Βόρεια Κορέα, μια χώρα που τεχνικά εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα, που ονομάζεται επίσης Δημοκρατία της Κορέας.




«Ζητούμε βαθιά συγγνώμη για το λάθος που συνέβη κατά την παρουσίαση της κορεατικής ομάδας κατά τη διάρκεια της μετάδοσης της τελετής έναρξης», ανέφερε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης "X" στα κορεατικά, σύμφωνα με μετάφραση.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Mark Adams δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το λάθος ήταν «σαφώς βαθιά λυπηρό».

«Έγινε ένα επιχειρησιακό λάθος», δήλωσε ο Adams απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 27 Ιουλίου. 

«Μπορούμε μόνο να ζητήσουμε συγγνώμη, σε μια βραδιά με τόσα πολλά κινούμενα μέρη, που έγινε αυτό το λάθος».




Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. θά μπορούσε ό 'σκηνοθέτης' νά σκεφτεί έστω νά προβάλει σκηνή κοροϊδεύοντας τό ισλάμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τήν συγγνώμη τους νά τήν βάλουν εκεί πού... δέν πιάνει ή μελάνη.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!