Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

ΑΥΣΤΡΙΑ: Γιατρός χάνει τη θέση του – λόγω ήπιας κριτικής του φύλου



Πείσμα και μισαλλοδοξία στο όνομα του «ανοίγματος και της ανοχής»


Δεν μπορείτε πλέον να σκεφτείτε έναν παραλογισμό που δεν ξεπερνιέται από την πραγματικότητα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα προέρχεται από την Αυστρία. 

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Graz απέλυσε έναν γιατρό από το Turnau - λόγω ενός επικριτικού e-mail. Το θέμα της επιστολής: ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα.

Ιδιαίτερα πικάντικο: Ο γιατρός, Norbert Kroissenbrunner, ισχυρίζεται ότι δεν είναι καν αντίπαλος του φύλου. 

Προφανώς, ζούμε σε εποχές στις οποίες μια τέτοια «αποκήρυξη» είναι απαραίτητη - αυτή η λέξη χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την «ανάκληση» των αιρετικών στον Μεσαίωνα, με την οποία έπρεπε να αποκηρύξουν την «εσφαλμένη πίστη» τους.

Σε συνέντευξή του στην «Kronen-Zeitung», ο πατέρας τριών κοριτσιών και αφεντικό οκτώ εργαζομένων υπερασπίζεται τον εαυτό του: «Ως έμμεσα θιγόμενο άτομο, είμαι επομένως αρκετά εξοικειωμένος με τις δομικές αδικίες που σχετίζονται με το φύλο».

Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο Kroissenbrunner παραπονέθηκε μόνο για την «αυθαίρετη επιβολή των κανόνων ορθογραφίας» από το πανεπιστήμιο. (!!!!!!)


«Οι αστερίσκοι των φύλων και το εσωτερικό Ι δεν είναι τίποτε περισσότερο από χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να αποσπάσουν την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα», είπε. Τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης τα περιγράφουν απλώς ως "βουητό".

Συγκεκριμένα, το ακόλουθο απόσπασμα κειμένου από ένα e-mail που είχε λάβει είχε κάνει τον Kroissenbrunner να χάσει την υπομονή του: «Δεδομένου ότι (ένας/μία) φοιτητής/τρια εκπαιδεύτηκε πρόσφατα στη διδακτική σας πρακτική, σας προσκαλούμε να σχολιάσετε τις εμπειρίες σας», του έγραψε το πανεπιστήμιο.

Ο Kroissenbrunner απάντησε ότι το πανεπιστήμιο θα ήταν ευτυχές να του στείλει μια έρευνα εάν τηρούσε τους ισχύοντες κανόνες γραμματικής. Εξάλλου, το Συμβούλιο Γερμανικής Ορθογραφίας απαιτεί τα ουδέτερα ως προς το φύλο κείμενα να είναι ευανάγνωστα, λέει ο Kroissenbrunner.

Η ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα του προκαλεί νεύρα, ισχυρίζεται ο γιατρός - και αναφέρεται σε υπερβολές όπως "γυναίκα πυροσβέστρια" (Feuerfrau) ή "καπετάνισσα" (Kapitänin).

Αυτή η κριτική σε ένα εσωτερικό e-mail, το οποίο στα μάτια μου ήταν εντελώς ακίνδυνο, ήταν αρκετός λόγος για το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Graz να απολύσει τον Kroissenbrunner.

Ο λόγος: Με βάση το περιεχόμενο του e-mail, πρέπει να υποτεθεί ότι ο γιατρός "δεν αντιπροσωπεύει τις ίδιες αξίες με το Med Uni Graz ως επικεφαλής της διδακτικής πρακτικής".

Ο Kroissenbrunner απομακρύνθηκε από τη διδακτική του θέση λόγω ενός email. Δεν είναι πλέον δυνατή η εγγραφή «φοιτητών για μαθητεία», αναφέρει.

Όταν ρωτήθηκε από την «Kronen-Zeitung», το πανεπιστήμιο είπε: «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην εποικοδομητική επικοινωνία με σεβασμό που αντικατοπτρίζει τις αρχές μας για διαφάνεια και ανοχή».




Τι παραλογισμός! Επειδή η υποτιθέμενη διαφάνεια και ανοχή προφανώς μετατρέπεται σε αντίθετη όταν κάποιος επικρίνει ακόμη με την παραμικρή κριτική των κοκκινοπράσινων δογμάτων, τα οποία προφανώς υιοθετήθηκαν από το πανεπιστήμιο σε αναμονή υπακοής στο πνεύμα της εποχής.

Ο Kroissenbrunner λυπάται που η σχέση εργασίας του έληξε έτσι, γράφει η πύλη "Blick.ch": "Στο πλαίσιο μιας συζήτησης, ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν πιθανώς να είχαν διευκρινιστεί".

Αλλά το να μπορέσετε να μιλήσετε προτού σας πετάξουν έξω; Για τη διοίκηση του πανεπιστημίου, αυτό προφανώς δεν είναι συμβατό με τη διαφάνεια και την ανοχή.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει πόσο έχουμε μείνει πίσω από τον Διαφωτισμό. Το υποτιθέμενο άνοιγμα και η ανοχή του Πανεπιστημίου του Graz αποδεικνύεται ότι είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά. 

Η κριτική των κοκκινοπράσινων δογμάτων δεν θα γίνει ανεκτή και όποιος τολμήσει να το πράξει θα τιμωρηθεί ανελέητα.

Είναι καιρός να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια σε αυτόν τον ιδεολογικό πατερναλισμό και να υπερασπιστούμε την πραγματική ελευθερία έκφρασης.

Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, απειλούμαστε με υποτροπή σε μεσαιωνικές συνθήκες* στις οποίες οι διαφωνούντες διώκονται και φιμώνονται.

Δυστυχώς, έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη «πρόοδο» σε αυτόν τον δρόμο της επιστροφής.

(*) Με αυτή τη σύγκριση, στην πραγματικότητα αδικώ τον Μεσαίωνα – δεδομένου ότι δεν ήταν τόσο σκοτεινός όσο συχνά απεικονίζεται. 

Η ακμή των καύσεων των μαγισσών δεν ήταν στον υποτιθέμενο τόσο σκοτεινό Μεσαίωνα, αλλά στην πρώιμη σύγχρονη περίοδο, η οποία εκτεινόταν από τον 15ο έως τα τέλη του 18ου αιώνα. 

Ο Μεσαίωνας ήταν μια εποχή σημαντικών πολιτιστικών, επιστημονικών και αρχιτεκτονικών εξελίξεων. 

Ήταν η εποχή των μεγάλων καθεδρικών ναών, η ίδρυση πανεπιστημίων και η εμφάνιση του σχολαστικισμού. 

Πολλά από τα αρνητικά στερεότυπα για τον Μεσαίωνα προέρχονται από μεταγενέστερες εποχές και είναι πολύ υπερβολικά. 

Στην πραγματικότητα, ο Μεσαίωνας έθεσε τα θεμέλια για πολλές εξελίξεις που συνεχίστηκαν στην Αναγέννηση και την πρώιμη σύγχρονη περίοδο. 

Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε αυτήν την εποχή με διαφοροποιημένο τρόπο και επίσης να αναγνωρίσουμε τις θετικές πτυχές της.


Ενημέρωση ** Το πανεπιστήμιο έχει έκτοτε υποχωρήσει. Ο Kroissenbrunner επιτρέπεται να διδάσκει ξανά. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να δημοσιοποιούνται τέτοιες υποθέσεις – και να μην παραμένουμε αδιάφοροι.


ΠΗΓΗ: Arzt verliert Lehrpraxis – wegen sanfter Kritik am Gendern - reitschuster.de


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!