Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

ΑΚΟΥΜΕ ; Η Ιταλία Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Ι τά φωτοβολταϊκά, γιά νά ΔΙΑΣΩΣΕΙ τήν αγροτική γή ! ( Ενώ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ τί κάνουμε; )

 


Η κυβέρνηση της Ιταλίας με επείγουσα νομοθετική διάταξη, απαγόρευσε την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών, με πλαίσια τοποθετημένα στη γη και την επέκταση παρομοίων ήδη εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών σε ζώνες, που είναι ορισμένες ως αγροτικές στα πολεοδομικά σχέδια.


Εξαιρούνται προγράμματα ενταγμένα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή προγράμματα που χαρακτηρίζονται ως αγροφωτοβολταϊκά και κάποιες άλλες κατηγορίες όπως φωτοβολταϊκά σε σπηλιές, ορυχεία, σε περιοχές που χρησιμοποιούνται από τους κρατικούς σιδηροδρόμους, εγκαταστάσεις στο πλάι αυτοκινητοδρόμων και σε εσωτερικές ζώνες βιομηχανικών μονάδων.

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις στο πρόβλημα εγκατάλειψης της αγροτικής γης που αφορά πρωτίστως την ελαιοκομία, αφού αυτή συχνά αναπτύσσεται σε μη αρδευόμενες, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές που εύκολα εγκαταλείπονται, ειδικά όταν πρόκειται για μικρούς κλήρους.

Μελέτες διαπιστώνουν πως αυτή η τάση εγκατέλειψης προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το 2050 σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Η προσπάθεια διατήρησης της παραγωγής σε αγροτικές εκτάσεις αφορά επίσης τη διατροφική επάρκεια και με αυτή τη ρύθμιση στην Ιταλία προσπαθούν να βάλουν φραγμό στην αλλαγή χρήσης αγροτικών εκτάσεων.

Στην Ελλάδα έχει ακολουθηθεί η ενδιάμεση οδός από την πολιτεία, μας αναφέρει ο Αλέξανδρος Γεωργίου, εκπρόσωπος της HAG Energy, απαγορεύοντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών μεγαλύτερων του 1 MW σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, επιτρέποντας την εγκατάσταση σε εκτάσεις μέσης και χαμηλής παραγωγικότητας.

Αυτή η επιλογή εξασφαλίζει στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας απο φωτοβολταϊκά συστήματα τις απαραίτητες εκτάσεις για την εγκατάσταση των σταθμών και συνάμα προστατεύει τις πολύτιμες για τους αγρότες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. 

Η λύση αυτή που υιοθετήθηκε από την πολιτεία έχει βοηθήσει στην άμβλυνση των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταΙκών σταθμών και  την ίδια στιγμή έχει συγκρατήσει το κόστος ενοικίασης γής και κατασκευής των φωτοβολταϊκών σταθμών σε βιώσιμα επίπεδα.

Φαίνεται πως οι γαίες χαμηλής και μέσης παραγωγικότητας της χώρας επαρκούν για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ τόσο για το 2030 όσο και για το 2050, χωρίς να επιβαρυνθούν οι γαίες υψηλής παραγωγικότητας που στηρίζουν άλλους πυλώνες της οικονομίας όπως η γεωργία.

https://pointmedia.gr/i-italia-apagoreyei-ta-fotovoltaika-gia-na-diasosei-tin-agrotiki-gi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!