Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Τελετή έναρξης: Η Ολυμπιακή Επιτροπή αντιδρά με ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ





Η παγκόσμια κατακραυγή για τμήματα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων οδηγεί σε μια τραγελαφική αντίδραση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.


Γίνονται προσπάθειες για την καταπολέμηση των τραγελαφικών εικόνων και οι εικόνες που προορίζονταν πραγματικά για το κοινό διαγράφονται.



8 Ιουλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 3,7 λεπτά





Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται: Μετά από έντονη κριτική για τμήματα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αντέδρασε. 

Αυστηρές προειδοποιήσεις για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στάλθηκαν στους επικριτές με ευρεία εμβέλεια. 

Αυτό πιθανότατα είχε σκοπό να αποτρέψει ή τουλάχιστον να περιορίσει τη διάδοση των παράξενα γκροτέσκων εικόνων, οι οποίες έχουν επικριθεί από τις θρησκευτικές αρχές καθώς και από τις άθεες φεμινίστριες.



"Προστασία πνευματικών δικαιωμάτων"

Η τελετή, η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερεις ώρες, ήταν διανθισμένη με κάθε είδους αποκρυφιστικά σύμβολα και μια δυσνόητη «LGBT» σκηνοθεσία του Μυστικού Δείπνου, ανέφερε ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι - ανέφερε το TKP. Η τελετή έναρξης εξελίχθηκε σε μία gay drag παράσταση.

Η κριτική δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί παγκοσμίως. Ήταν μια «ασεβής αναπαράσταση» του Χριστιανισμού, ο οποίος είχε «καταντήσει χωρίς δόντια», έγραψε ο Elon Musk. 

Η Karin Kneissl, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, έγραψε στο κανάλι της στο Telegram:



Ο Elon Musk παίρνει τον λόγο, αλλά όχι η Καθολική Εκκλησία στην Ευρώπη. Ούτε και οι Προτεστάντες, οι οποίοι βασίζονται πολύ στις κυρίαρχες τάσεις.

Ο Βιεννέζος καρδινάλιος Christoph Schönborn, εξέχων υποστηρικτής των ΛΟΑΤ, σιωπά όπως χιλιάδες καθολικοί αξιωματούχοι σε όλη την Ευρώπη – μια «ηθική εικόνα», ένας καθρέφτης της κοινωνίας, θα μπορούσε κανείς να πει.

Εν μέσω της φρίκης του πολέμου, οι επίσκοποι του Λιβάνου βρίσκουν το χρόνο να πάρουν θέση. Βλέπε τη συνημμένη επιστολή του Μαρωνίτη επισκόπου.

Πολλοί Λιβανέζοι φίλοι με τους οποίους είμαι σε επαφή είναι ενοχλημένοι από το "douce France" τους, το οποίο θεωρούν μέρος της κληρονομιάς τους.

Όταν ξεκίνησα να γράφω το Ρέκβιεμ για την Ευρώπη στο Λίβανο πριν από δύο χρόνια, η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν ήδη άσχημη, αλλά μπορεί να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.



Συνόψισε ότι η σκηνή στην Ευρώπη είχε επικριθεί από λίγους, αλλά χειροκροτήθηκε από πολλούς. Μια νηφάλια ανάλυση - ακόμα κι αν είναι πιθανό να είναι οδυνηρή για τους επικριτές.


Και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, την επομένη της τελετής, η κριτική συνάντησε σημαντικά εμπόδια.


Ορισμένες από αυτές τις αναρτήσεις υποβλήθηκαν γρήγορα σε παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, γεγονός που οδήγησε στην αφαίρεσή τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ορισμένοι λογαριασμοί με εκατομμύρια οπαδούς έχουν μπλοκαριστεί, τουλάχιστον προσωρινά.


Η ΔΟΕ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έβγαλε το βίντεο της τελετής στο YouTube από το διαδίκτυο. Πιθανώς για να μην είναι σε θέση να επισημάνει και να επικρίνει μεμονωμένες σκηνές της τελετής.


Αυτή η διαδικασία πυροδότησε αμέσως μια περαιτέρω συζήτηση. Εξάλλου, πρόκειται για εικόνες ενός παγκόσμιου γεγονότος που προοριζόταν για το κοινό. Οι καθαροί ακτιβιστές του Reclaim the Net έγραψαν:

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει υιοθετήσει μια όλο και πιο επιθετική στάση στην προστασία του υλικού της που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
Αυτή η προστατευτική συμπεριφορά επεκτείνεται επίσης στην καταστολή της μη εξουσιοδοτημένης κοινής χρήσης βίντεο κλιπ και εικόνων, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται για κριτική ή σχόλια σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι μια τέτοια αυστηρή επιβολή όχι μόνο περιορίζει την ορθή χρήση, αλλά και καταστέλλει τον δημόσιο διάλογο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Elon Musk απάντησε στη λογοκρισία λέγοντας: «Αυτή είναι μια υπερβολική εφαρμογή του DMCA. Ο νόμος επιτρέπει την περιορισμένη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σε ειδικές περιπτώσεις».

Ο νόμος Digital Millennium Copyright Act (DMCA) του 1998, ο οποίος αποσκοπεί στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή, έχει δεχθεί πυρά για τη διαδικασία «ειδοποίησης και αφαίρεσης». 
Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να ζητήσουν την ταχεία αφαίρεση περιεχομένου που ισχυρίζονται ότι παραβιάζει τα δικαιώματά τους, χωρίς την ανάγκη απόδειξης πριν από τη λήψη οποιασδήποτε ενέργειας. 
Ενώ προορίζεται για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, χρησιμοποιείται συχνά για την καταστολή νόμιμων χρήσεων όπως η κριτική και ο σχολιασμός, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές σε δράσεις που αναλαμβάνονται από οργανισμούς όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). 
Σε αυτό το σύστημα που ευνοεί τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, δεν υπάρχουν κυρώσεις για ψευδείς ισχυρισμούς, οδηγώντας σε πιθανή κατάχρηση. 
Ένα τέτοιο σύστημα εμποδίζει την ελευθερία του λόγου και μπορεί να οδηγήσει σε λιγώτερο ενημερωμένο δημόσιο διάλογο σχετικά με σημαντικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, υπογραμμίζοντας ένα κρίσιμο ελάττωμα στη δομή του DMCA.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!