Σάββατο 20 Απριλίου 2024

POLITICO - Ορμπάν προς Βρυξέλλες: Ώρα νά ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΟΥΜΕ τήν « κ α κ ή » ηγεσία της Ε.Ε.!


«Νομίζω ότι η ελευθερία στην Ευρώπη, και ειδικά στις Βρυξέλλες, κινδυνεύει, όπως φάνηκε χθες», δήλωσε ο Βίκτωρ Ορμπάν, προκαλώντας χειροκροτήματα από το πλήθος. «Είτε το ονομάζουμε κομμουνισμό είτε όχι, ζούμε στα πρόθυρα [...] καταπίεσης στην Ευρώπη». 
| Simon Wohlfahrt/AFP via Getty Images



«Εάν η ηγεσία αποδειχθεί κακή, πρέπει να αντικατασταθεί. Είναι τόσο απλό», λέει ο Ούγγρος ηγέτης.


17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 2: 37 Μ.Μ. CET
Από τους CLAUDIA CHIAPPAΤΟΝ EDDY WAX


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν ζήτησε την Τετάρτη αλλαγή ηγεσίας στις Βρυξέλλες, καθώς επέκρινε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και την Ουκρανία.

«Η αίσθηση αυτών των ευρωπαϊκών εκλογών είναι να αλλάξει η ηγεσία», δήλωσε ο Ούγγρος ηγέτης κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης επιφανών δεξιών στις Βρυξέλλες. «Εάν η ηγεσία αποδειχθεί κακή, πρέπει να αντικατασταθεί. Είναι τόσο απλό».

Ο Ορμπάν προσπαθεί να γείρει την Ε.Ε. προς την κατεύθυνσή του μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν επί του παρόντος άνοδο της δεξιάς. Μια δεξιά στροφή θα μπορούσε να μετατοπίσει δραστικά τις πολιτικές της Ε.Ε. σε βασικά ζητήματα από το κλίμα έως τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Οι ωμές παρατηρήσεις του Ούγγρου ηγέτη έλαβαν χώρα στο Εθνικό Συνέδριο Συντηρητισμού, μια διήμερη συγκέντρωση δεξιών ηγετών που προκάλεσε σάλο στις Βρυξέλλες (*), όταν οι τοπικοί δήμοι προσπάθησαν να το σταματήσουν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Απευθυνόμενος σε μια αίθουσα εκατοντάδων ακαδημαϊκών, αξιωματούχων και δημοσιογράφων, ο Ορμπάν παρομοίασε την επέμβαση της αστυνομίας στο συνέδριο με την «καταπίεση» στην κομμουνιστική Ουγγαρία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

«Νομίζω ότι η ελευθερία στην Ευρώπη, και ειδικά στις Βρυξέλλες, κινδυνεύει, όπως φάνηκε χθες», δήλωσε ο Ορμπάν, προκαλώντας χειροκροτήματα από το πλήθος. «Είτε το ονομάζουμε κομμουνισμό είτε όχι, ζούμε στα πρόθυρα [...] καταπίεση στην Ευρώπη».

Ο Ορμπάν, που ποτέ δεν ντράπηκε να επιτεθεί στην Ε.Ε. παρά το γεγονός ότι είναι μέλος, επέκρινε έντονα τη μεταναστευτική πολιτική του μπλοκ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρόεδρο της διάσκεψης Yoram Hazony. Είπε ότι το να ζεις «σε μια χριστιανική κοινωνία» είναι «ένα καταπληκτικό πράγμα. Γιατί να τα παρατήσουμε;»

Ο Ορμπάν θεωρείται ευρέως ως ο στενότερος σύμμαχος της Ε.Ε. του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και δήλωσε ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τις μακροχρόνιες «οικονομικές σχέσεις» της Βουδαπέστης με τη Μόσχα, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας.

Ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ο Ορμπάν είπε ότι αυτός «δεν είναι ο πόλεμος των Ούγγρων».


«Αυτό που κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι κακό, δεν στοχεύει στην κατάπαυση του πυρός και δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά όλες τις συνέπειες της υποστήριξης μιας χώρας που βρίσκεται σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί», είπε.

Η Ουκρανία είναι τώρα απλώς ένας «προστάτης» της Δύσης, πρόσθεσε, καθώς χωρίς χρήματα και όπλα από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, η Ουκρανία «ως κράτος θα πάψει να υπάρχει», δήλωσε ο Ορμπάν.

Απηχώντας μια από τις αγαπημένες δικαιολογίες του Πούτιν για την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία, ο Ορμπάν δήλωσε ότι η σύγκρουση αφορά την πιθανή ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε αυτό.

«Θα κάνουν πάντα ό,τι μπορούν για να έχουν κάτι μεταξύ των ρωσικών συνόρων και των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ», είπε. 

«Πρέπει να υπάρχει νεκρή ζώνη».

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι συντηρητικοί όπως ο Nigel Farage του Ηνωμένου Βασιλείου και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki, ξεκίνησε την Τρίτη στο Claridge, έναν χώρο κοντά στην ευρωπαϊκή συνοικία. Αλλά η συγκέντρωση έγινε χαοτική όταν η τοπική αστυνομία εμφανίστηκε, με εντολή του τοπικού δημάρχου, για να κλείσει το τζάμπορι.

Οι διοργανωτές μπόρεσαν να συνεχίσουν το συνέδριο την Τρίτη, αν και η αστυνομία στάθηκε δίπλα στην πόρτα και εμπόδισε τους νεοαφιχθέντες να εισέλθουν.

Ένα βελγικό δικαστήριο τελικά ακύρωσε την εντολή του τοπικού δημάρχου και επέτρεψε στη διάσκεψη να προχωρήσει την Τετάρτη χωρίς παρέμβαση.





ΠΗΓΗ: 
Orbán to Brussels: Time to shake up ‘bad’ EU leadership – POLITICO


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


(*) 

Βρυξέλλες: Η αστυνομία ΔΙΑΛΥΕΙ εκδήλωση υψηλόβαθμων ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ πολιτικών!

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Βρυξέλλες: Η αστυνομία ΔΙΑΛΥΕΙ εκδήλωση υψηλόβαθμων ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ πολιτικών! (odysseiatv.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!