Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Μυστηριώδες και απίστευτα ισχυρό σύστημα AI εμφανίζεται για λίγο στο διαδίκτυο



Ένα μυστηριώδες, εκπληκτικά ισχυρό chatbot φαίνεται να κυκλοφόρησε για λίγο στον κόσμο - πριν κρυφτεί ξανά.

Δεν είναι γνωστό τι είναι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ή από πού προήλθε. Αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι είναι από τα πιο ισχυρά συστήματα στον κόσμο.

Το σύστημα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο LMSYS Org, έναν ιστότοπο που συγκρίνει τα συστήματα AI και τα κατατάσσει. Οι χρήστες είδαν ότι το εργαλείο, που ονομάζεται gpt2-chatbot, ήταν σύντομα διαθέσιμο για χρήση.


Η είδηση εξαπλώθηκε γρήγορα για το νέο σύστημα, το οποίο οι χρήστες είπαν ότι ήταν τόσο ισχυρό όσο το GPT-4 της OpenAI, το οποίο είναι από τα πιο ισχυρά διαθέσιμα στον κόσμο. 

Μερικοί μάλιστα διαπίστωσαν ότι είχε καλύτερη απόδοση από όλα τα άλλα μοντέλλα σε ορισμένες συγκεκριμένες δοκιμές.


Αλλά πολλοί σημείωσαν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με το πού είχε έρθει το μοντέλλο, γεγονός που βοήθησε μόνο στην προώθηση εικασιών σχετικά με το μυστηριώδες μοντέλλο.

Αλλά μόλις εμφανίστηκε, το gpt2-chatbot τέθηκε εκτός σύνδεσης. 

Η LMSYS Org δήλωσε ότι ήταν αποτέλεσμα "απροσδόκητα υψηλού ορίου κυκλοφορίας και χωρητικότητας" και ότι η διακοπή ήταν προσωρινή. «Παρακαλώ μείνετε συντονισμένοι για την ευρύτερη κυκλοφορία του», ανέφερε η οργάνωση σε ένα tweet.

Σημείωσε επίσης ότι συνεργάζεται με προγραμματιστές για να δοκιμάσει συστήματα πριν κυκλοφορήσουν και ότι μεγάλο μέρος αυτών των δοκιμών προορίζεται να παραμείνει δημόσιο. 

Αναφέρει το gpt2-chatbot ως μέρος αυτής της πολιτικής - αλλά δεν είπε με ποιον προγραμματιστή συνεργάζεται.

Ωστόσο, υπήρξαν πολλές εικασίες ότι το σύστημα ήταν ένα ακυκλοφόρητο έργο που είχε βγει από την ίδια την OpenAI.

«Έχω αδυναμία στο GPT2», έγραψε ο κ. Altman στο Twitter.

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση, το μέλος του προσωπικού της OpenAI Steven Heidel δημοσίευσε ένα αινιγματικό tweet που ανέφερε επίσης το "gpt-2".

Η OpenAI αναφέρεται γενικά στα μοντέλλα της με παύλα - έτσι ώστε η δεύτερη έκδοση του GPT να γράφεται GPT-2 - και ο κ. Altman είχε αρχικά γράψει το tweet του με αυτόν τον τρόπο. 

Αυτό οδήγησε σε κάποιες εικασίες ότι το όνομα θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι είναι το δεύτερο είδος GPT που θα κυκλοφορήσει, αντί για μια σταδιακή ενημέρωση.

Τα ακυκλοφόρητα μοντέλλα AI σε εταιρείες όπως η OpenAI έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης κερδοσκοπίας, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.


ΠΗΓΗ: 
Mysterious and incredibly powerful AI system briefly appears on the internet (endtimeheadlines.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!