Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Απαγόρευση οδήγησης στη Στοκχόλμη: «Όλα γίνονται πολύ γρήγορα»


Από το 2025, θα υπάρχει απαγόρευση οδήγησης σε όλα τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα σε τμήμα της κεντρικής Στοκχόλμης. 

Τι λένε όμως για αυτό όσοι επηρεάζονται; Μια τοπική ματιά στη σουηδική πρωτεύουσα. 



Πολυάσχολη ναυτιλιακή κίνηση όχι μακριά από τη μελλοντική «περιβαλλοντική ζώνη» στη Στοκχόλμη. Φωτό: Σοφία-Μαρία Αντωνούλα

Πυκνός καπνός αναδύεται από τις καμινάδες των ιστορικών πλοίων που ελλιμενίζονται και αναχωρούν στο κέντρο της Στοκχόλμης. Μόλις 120 μέτρα από το λιμάνι των φέρι ξεκινά η συνοικία της σουηδικής πρωτεύουσας από την οποία σύντομα θα απαγορευθούν τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που κινούνται με βενζίνη και ντήζελ.

Η περιοχή για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους είναι περίπου 550 μέτρα προς τη μία κατεύθυνση και 400 μέτρα προς την άλλη κατεύθυνση: Από τις 31 Δεκεμβρίου 2024, εντός της περιοχής που περιβάλλεται από τέσσερις μεγάλους κεντρικούς δρόμους, απαγορεύεται η οδήγηση για οχήματα με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ. Οι μεγάλοι δρόμοι γύρω από αυτό - Hamngatan, Sveavägen, Kungsgatan και Birger Jarlsgatan - εξακολουθούν να είναι ανοιχτοί για όλα τα οχήματα.

Κοιτάζοντας το Kungsgatan. Από το 2025, μόνο ηλεκτρικά οχήματα θα επιτρέπεται να κινούνται στο τέταρτο στα αριστερά. Φωτό: Σοφία-Μαρία Αντωνούλα

Το Birger Jarlsgatan, το ανατολικό εξωτερικό σύνορο της λεγόμενης περιβαλλοντικής ζώνης. Φωτό: Σοφία-Μαρία Αντωνούλα

Η λεγόμενη «περιβαλλοντική ζώνη κατηγορίας 3» βρίσκεται στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της σουηδικής πρωτεύουσας. Στην πολύ περιορισμένη απαγορευμένη ζώνη - μπορείτε να περπατήσετε από τη μια άκρη στην άλλη σε μόλις επτά λεπτά - υπάρχουν πεζόδρομοι, γκαράζ και είσοδος και έξοδος σήραγγας. Ακριβά καταστήματα - συμπεριλαμβανομένων γνωστών ετικετών μόδας, ρολογιών και κοσμηματοπωλείων - κυριαρχούν στις σειρές των σπιτιών και τα ενοίκια γραφείων είναι αντίστοιχα υψηλά. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι στενοί και αμέτρητα φορτηγά που είτε παραδίδουν εμπορεύματα είτε ανήκουν σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις είναι στο δρόμο σήμερα το πρωί της Δευτέρας ή σταματούν στις ζώνες παράδοσης.

Η πρώτη ζώνη σε μια ευρωπαϊκή πόλη όπου απαγορεύονται τα οχήματα με βενζινοκινητήρες ή πετρελαιοκινητήρες. Εικόνα: πόλη της Στοκχόλμης

Σπρώχνεται στο περιθώριο

Σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, «περιβαλλοντική ζώνη κλάσης 3» σημαίνει ότι ακόμη και τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά με υβριδική κίνηση απαγορεύεται να οδηγούν. Οι μόνες εξαιρέσεις: βαρέα φορτηγά με τα λεγόμενα plug-in drives, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες, οχήματα έκτακτης ανάγκης ή μεταφορά για άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μαζικοί περιορισμοί στην κίνηση των παραδόσεων στην περιοχή από το 2025 και μετά.

«Χρειαζόμαστε κίνηση, τόσο αυτοκίνητα όσο και πεζοί. Ήδη νιώθουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης, αλλά με αυτήν την περιβαλλοντική ζώνη οι πωλήσεις μας θα μειωθούν ακόμη περισσότερο», εξηγεί ο Johan.

Εργάζεται στο κατάστημα hi-fi «Pause» , το οποίο ειδικεύεται σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης υψηλής ποιότητας και βρίσκεται εδώ για περισσότερα από 20 χρόνια. «Οι πελάτες μας έρχονται στο κατάστημα, ακούν τις συσκευές επί τόπου και παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους αυτοπροσώπως λίγες μέρες αργότερα. Σταματούν ακριβώς μπροστά στο μαγαζί. Αυτά δεν είναι πράγματα που μεταφέρετε στο μετρό. Ελπίζω ακόμη ότι ο εν λόγω νόμος θα εγκαταλειφθεί και θα σκιστεί το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο» λέει ο Γιόχαν κάνοντας την ανάλογη χειρονομία.

Ο ειδικός στα hi-fi αναρωτιέται ανήμερα αν θα μπορέσει να χρεώσει την πόλη για το κόστος μιας υπηρεσίας παράδοσης ηλεκτρικού ρεύματος στο μέλλον. Γιατί σχεδόν κανένας από τους πελάτες του δεν έχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και συνεχίζει εξηγώντας: «Θέλουν μόνο εστιατόρια και κλαμπ στο κέντρο οι άνθρωποι έξω από την πόλη πρέπει να ψωνίζουν στα εμπορικά κέντρα».

Λίγες πόρτες πιο πέρα ​​βρίσκεται το σικ ανθοπωλείο “Floristkompaniet” . Μια υπάλληλος δείχνει αμέσως την ιδιοκτήτρια όταν ακούει τη λέξη «περιβαλλοντική ζώνη». Έχει δύο ηλεκτρικά οχήματα, αλλά οι προμηθευτές της δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ηλεκτρικά οχήματα, εξηγεί η Malin, η ιδιοκτήτρια της μπουτίκ. Ως εκ τούτου, ελπίζει ότι ο νόμος θα προσαρμοστεί έτσι ώστε τα αγαθά να μπορούν να παραδίδονται τουλάχιστον σε ορισμένες χρονικές στιγμές με χρήση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Και παρόμοια με τον Johan στο μαγαζί πριν, προσθέτει:

«Διαφορετικά η πόλη θα πεθάνει γιατί όλοι θα ψωνίζουν μόνο στα περίχωρα της πόλης, όπου θα μπορούν ακόμα να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους με ντίζελ ή βενζίνη. Πιστεύουμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι καλά, αλλά όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα, είναι πολύ νωρίς και πολύ ξαφνικά».

Φοβάται επίσης ότι οι προμηθευτές θα σταματήσουν παράνομα στους μεγάλους δρόμους στην άκρη της ζώνης και θα λάβουν πρόστιμο για παράνομη στάθμευση. Και αυτό μπορεί να είναι ακριβό: η παραβίαση της απαγόρευσης οδήγησης κοστίζει από 1.000 σουηδικές κορώνες και πάνω, που ισοδυναμεί με περίπου 90 ευρώ.

Ένα από τα στενά δρομάκια στη νέα περιοχή απαγόρευσης οδήγησης. Φωτό: Σοφία-Μαρία Αντωνούλα

Ηλεκτρικά οχήματα εναντίον πεζών και ποδηλατών

Αλλά τι λένε πραγματικά οι άνθρωποι που εργάζονται ή κάνουν ψώνια στα πολλά γραφεία εδώ; Άλλωστε, ο νόμος αποσκοπεί πρωτίστως στην προστασία τους και της αναπνευστικής οδού τους - υπάρχουν μόνο λίγα διαμερίσματα στην περιοχή. Καταρχάς, κανείς από τους περαστικούς που μιλήσαμε δεν γνώριζε ότι η ζώνη χαμηλών εκπομπών θα τεθεί πράγματι σε ισχύ και, με μια εξαίρεση, όλοι σχολίασαν θετικά.

Ένα νέο κτίριο γραφείων χτίζεται ακριβώς δίπλα στο «Τούνελ Κλάρα», του οποίου η είσοδος και η έξοδος είναι στη μελλοντική περιβαλλοντική ζώνη. «Ολοκλήρωση 2026» είναι γραμμένο σε μια αφίσα που είναι προσαρτημένη στον φράχτη της κατασκευής. Ένας εργάτης οικοδομών με τις τυπικές κίτρινες φόρμες νέον και με ένα κράνος κάτω από το χέρι στο δρόμο για το εργοτάξιο απάντησε ότι ζούσε στην πόλη και ότι περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα θα ήταν καλύτερα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Ένας νεαρός άνδρας με καρότσι τάχθηκε επίσης υπέρ των απαγορεύσεων οδήγησης, αλλά ελπίζει ότι η διοίκηση της πόλης θα εκδώσει εξαιρέσεις για τους εμπόρους.

«Μένω εδώ και δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι πολύ ακριβά. Αλλά τι να κάνω, εδώ και 20 χρόνια στη Σουηδία τα πράγματα πέφτουν στον κατήφορο», απάντησε μια μεγαλύτερη γυναίκα όταν ρωτήθηκε για τους νέους κανόνες στη γειτονιά της. Ένας νεότερος άνδρας που εργάζεται στην περιοχή θα προτιμούσε να έχει περισσότερο χώρο για τους πεζούς και ήταν πεπεισμένος ότι ο νόμος θα τροποποιούνταν για να δημιουργήσει πολυάριθμες εξαιρέσεις για τους εργάτες και τους εμπόρους.

Μόνο ηλεκτρικά οχήματα;» ρώτησε ένας περαστικός με δυσπιστία. Οδηγεί το ποδήλατό της στο γραφείο της εδώ κάθε μέρα και ελπίζει «ότι θα υπάρχει λιγότερη κίνηση στη ζώνη χαμηλών εκπομπών». Η ιδανική τους ιδέα: γενικά λιγότερος χώρος για αυτοκίνητα στη Στοκχόλμη.

Φορτηγά με ηλεκτρικούς κινητήρες μπορούν ήδη να δεις στην περιοχή σήμερα. Φωτό: Σοφία-Μαρία Αντωνούλα

Η κόκκινη-πράσινη κυβέρνηση της σκανδιναβικής πόλης με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους ήθελε αρχικά να εισαγάγει την απαγόρευση καύσης για τη γραφική παλιά πόλη της Στοκχόλμης - Gamla Stan - που περιβάλλεται από νερό, αλλά συνάντησε υπερβολική αντίσταση. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με την Transportföretagen, την ένωση βιομηχανίας μεταφορών, δεν υπάρχουν λεωφορεία στη Σουηδία που να πληρούν τις απαιτήσεις για την περιβαλλοντική ζώνη 3, θα υπήρχαν τεράστιες απώλειες για την τουριστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την ένωση μεταφορών, από ένα σύνολο περίπου 600.000 ελαφρών φορτηγών στη Σουηδία, περίπου 17.000 είναι αμιγώς ηλεκτρικά, δηλαδή το 2,8%. Από περίπου 86.000 βαρέα φορτηγά, περίπου 400 έχουν ηλεκτρική κίνηση - που αντιστοιχεί σε περίπου 0,5 τοις εκατό.

Αλλά η κυβέρνηση της Στοκχόλμης θέλει επίσης να ενθαρρύνει τον τομέα των μεταφορών να στραφεί στα ηλεκτρικά οχήματα πιο γρήγορα, εισάγοντας απαγορεύσεις οδήγησης για κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επιπλέον, η πόλη σχεδιάζει να επεκτείνει τη λεγόμενη περιβαλλοντική ζώνη το 2025. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας, στο τέλος του έτους 2022/23, το 4% όλων των επιβατικών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στη Σουηδία ήταν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.


Πηγές:

Miljözon klass 3

Transportföretagen kommenterar Miljöpartiets förslag om Miljözon 3

Tredubbling av elbilar på två år

ΠΗΓΗ: 
Fahrverbote in Stockholm: «Das geht alles viel zu schnell» - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Το κόστος για τους αυτοκινητιστές θα αυξηθεί κατά 50% σε τρία χρόνια
Οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ποτέ δεν υπήρξαν χειρότερες στιγμές για τους αυτοκινητιστές. Αυτό είναι συνέπεια του πληθωρισμού και του «καθαρού μηδενικού πολέμου». Οι οδηγοί δέχονται επιθέσεις από όλες τις πλευρές.




Τα νεκρά πουλιά στην σήραγγα Gotthard: Μια έρευνα κάτω από ανεμογεννήτριες
Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι 69 νεκρά πουλιά ανακαλύφθηκαν κάτω από ανεμογεννήτρια στο Gotthard τον Ιούνιο του 2021. Αυτό οδήγησε σε μια συζήτηση μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων των αιολικών πάρκων λίγο πριν από το δημοψήφισμα για το νόμο περί ηλεκτρικής ενέργειας.

2 σχόλια:

  1. EMBΟΛΙΑ - "Η Δρ Naomi Wolf εξηγεί πώς η Pfizer γνώριζε ότι τα νεογέννητα και η γονιμότητα επηρεάζονται αρνητικά από το COVID Jabs"

    https://www.oparlapipas.gr/2024/05/emb-naomi-wolf-pfizer-covid-jabs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!