Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Συναγερμός από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος




Ένας πράκτορας μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτει αυτό που σκέφτονται πολλοί πολίτες και προειδοποιεί για τις συνθήκες εντός της υπηρεσίας.


23 Μαΐου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,9 λεπτά


Η Schwäbische Zeitung φέρνει μια ανώνυμη φωνή από την γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. 

Ο πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Gregor S. (το όνομα άλλαξε) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Γερμανία μετατρέπεται σε αυταρχικό κράτος με όλο και ταχύτερο ρυθμό.



Ελευθερία έκφρασης και διώξεις

Αυτή η διάγνωση δεν πρέπει να εκπλήσσει πάρα πολλούς αναγνώστες του TKP. 

Παρ' όλα αυτά, μια φωνή από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών είναι κάτι νέο. 

Ο S. λέει: «Αυτό που ήταν νομική κριτική χθες μπορεί να είναι ένας λόγος για να στοχοποιηθεί από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος σήμερα». 
Η ελευθερία της έκφρασης – η βάση των πολιτικών ελευθεριών – βρίσκεται υπό την πιο έντονη πίεση. 

Κάποιοι άλλοι λένε ακόμη ότι είναι απλώς μια βιτρίνα.

Ο δημοσιογράφος Phillippe Debionne καταφέρνει να γράψει το πολυσυζητημένο άρθρο που απεικονίζει τον Gregor S. – και απεικονίζει την απογοήτευσή του. 

Ο S. ήθελε να προστατεύσει τη Γερμανία: «από δεξιούς εξτρεμιστές, από αριστερούς εξτρεμιστές, από ριζοσπάστες ισλαμιστές, από όλους εκείνους που θέλουν να βλάψουν την χώρα, το σύνταγμά της και τα περίπου 80 εκατομμύρια κατοίκους». 

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η χώρα πρέπει να προστατευθεί από το ίδιο το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος. 

Επειδή αυτό στοχεύει επίσης όλο και περισσότερους άμεμπτους πολίτες: «Οι φόβοι πολλών ανθρώπων ότι ένα κράτος επιτήρησης όπως στη ΛΔΓ χτίζεται επί του παρόντος εδώ, αυτοί οι φόβοι δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητοι, ναι».

Παρουσία του δικηγόρου του, λέει: «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει μέρα με τη μέρα στο Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος». 

Στην συνέχεια, περιγράφει δραματικές συνθήκες εντός της υπηρεσίας: πολύ λίγες προφυλάξεις ασφαλείας, πολύ κακή εκπαίδευση – οι ξένες χώρες θα «γελούσαν» με την γερμανική υπηρεσία.

Σε τι οδηγεί αυτό; 

Επειδή η υπηρεσία «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρούς αντιπάλους, όπως πραγματικά βίαιους αριστερούς ή δεξιούς τρομοκράτες ή ριζοσπάστες ισλαμιστές, μερικοί από τους οποίους έχουν εμπειρία στον πόλεμο, ασχολείται όλο και περισσότερο ανθρώπους που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν υπόθεση για το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος.».

Η Schwäbische Zeitung συνεχίζει:


Ένα παράδειγμα αυτού, λέει ο 36χρονος, είναι η νέα κατηγορία εξτρεμισμού «απονομιμοποίηση του κράτους που σχετίζεται με την προστασία του συντάγματος». 

Εδώ, «μέσω μιας επανερμηνείας και διαστρέβλωσης της γλώσσας», θα δημιουργηθούν νέες λέξεις-κλειδιά, μέσω των οποίων οι άνθρωποι θα καταστούν ύποπτοι. 

«Αυτό που ήταν νομική κριτική χθες μπορεί να είναι ένας λόγος σήμερα για να στοχοποιηθεί από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος», λέει ο S. 

Και περαιτέρω: «Ξαφνικά υπάρχει μια προσπάθεια δυσφήμισης, δαιμονοποίησης και αποκλεισμού ανθρώπων για τους οποίους αυτό θα ήταν εντελώς αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια. Εκεί που πιστεύτε, ότι όλα είναι μέσα στο απολύτως φυσιολογικό και συνταγματικό πλαίσιο».

Πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί μια υπηρεσία πληροφοριών: «Αν θέλετε να διευκρινίσετε μια οργανωτική δομή, για παράδειγμα, φυσικά εξετάζετε επίσης με ποιον έχουν να κάνουν τα πρόσωπα-στόχοι. 
 
Και μετά ελέγχουμε και αυτούς τους ανθρώπους. Ελέγχουμε το περιβάλλον, τον εργοδότη, τον εραστή, τους φίλους που έρχονται στο μπάρμπεκιου, με άλλα λόγια, ό, τι μπορούμε να βρούμε.
 
Προσπαθούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα. Το κάνουμε αυτό σύμφωνα με τεχνικούς κανόνες, και αυτοί οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλους, ανεξάρτητα από το αν είναι αριστεροί εξτρεμιστές ή απονομιμοποιητές του κράτους. 
 
Κάνουμε ό, τι επιτάσσει η πρακτική και χρησιμοποιούμε όλα όσα χρησιμοποιούμε και με πραγματικούς εξτρεμιστές».

Η έκθεση της Debionne είναι πιθανό να προκαλέσει πολλές αναταραχές στο Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος. 

Βρισκόμενη αντιμέτωπη επίσημα με τις κατηγορίες, η υπηρεσία ξεγλυστρά λέγοντας, για παράδειγμα: «Η ελευθερία της έκφρασης έχει όρια».


Εικόνα "Spy" από daliborlev έχει άδεια υπό CC BY-NC-SA 2.0.


ΠΗΓΗ: Alarm aus dem Verfassungsschutz (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. Αλήθεια μπορεί κάποιος που έχει ζήσει καλά καί "από μέσα" τήν Γερμανία μετά τήν ήττα της τό 1945, νά μας πεί πόσο τάχα ελεύθερη καί ανεξάρτητη είναι;
    Η δήθεν ακμαία οικονομικά αυτή χώρα, τί δεσμεύσεις είχε καί έχει απέναντι στούς δυνάστες της καί κατακτητές;
    Η σχετική βιβλιογραφία λέγεται ότι είναι απαγορευμένη αυστηρά.....
    Πάντως γιά δεκαετίες μετά τήν συνθηκολόγηση, ήταν διαιρεμένη σέ 4 τομείς, τόν αγγλικό, τόν αμερικανικό, τόν γαλλικό καί τόν σοβιετικό.
    Γιά ποιά ελευθερία μας μιλάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, αυτά που εσύ παραθέτεις εδώ λίγοι τα γνωρίζουν και ελάχιστοι καταλαβαίνουν.

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!