Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Η «επαναποικιοποίηση της Λατινικής Αμερικής»: Αποκαλύφθηκε το σχέδιο των ΗΠΑ να κατασχέσουν λίθιο στη Βολιβία


Ο Luis Arce, σημερινός σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας, στα δεξιά ένα ορυχείο λιθίου. Επεξηγηματική εικόνα. | Φωτογραφία: X/ @Cooperativa


Σύμφωνα με το βολιβιανό πρακτορείο ειδήσεων "ABI", πρόκειται ιδιαίτερα για την ιδιοποίηση του λιθίου στη Βολιβία.




Το λίθιο δεν θα ήταν ο μόνος πόρος που ήθελε η Ουάσιγκτον, αλλά και τα αποθέματα σιδήρου, ουρανίου και σπάνιων γαιών και θα αποδυνάμωνε τα αριστερά κόμματα.


Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε για την Υπηρεσία Πληροφοριών της Βολιβίας (Agencia Boliviana de Información, ABI), φιλτραρισμένο από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Παζ και συστηματοποιημένο, μεταξύ άλλων, από το Κέντρο Διεπιστημονικών Γεωπολιτικών Μελετών (CEGM), «αναφέρεται σε ένα νέο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών να πραγματοποιήσουν την επαναποικιοποίηση της Λατινικής Αμερικής».


Αυτό το νέο παρεμβατικό σχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, στοχεύει στην εδραίωση της ρήξης του πολιτικού κόμματος Movimiento al Socialismo (MAS) και στη δημιουργία ενός «αουτσάιντερ» υποψηφίου για τις εκλογές του 2025, με στόχο την κατάσχεση φυσικών πόρων όπως το λίθιο και οι σπάνιες γαίες που περιέχουν σημαντικούς πόρους.





«Η στρατηγική θα επικεντρωθεί στους φυσικούς πόρους της και στην εδραίωση μιας δουλικής και δεξιάς κυβέρνησης, για το λόγο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως προτεραιότητα τη ρήξη του MAS - IPSP (αριστερός συνασπισμός που κυβερνά επί του παρόντος σε αυτή τη χώρα των Άνδεων) επιδιώκοντας να εξαφανίσει αυτό το μέσο από την πολιτική σκηνή», λέει η πύλη ειδήσεων El Radar.


Το σχέδιο που ονομάζεται "Simón Bolivar" θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν ξένο υποψήφιο που δεν εμφανίζεται ακόμη στις δημοσκοπήσεις και αυτό θα ήταν μια επιλογή των δεξιών και αναποφάσιστων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το El Radar, ένας από τους χειριστές αυτού του σχεδίου στη Βολιβία είναι η Debra Hevia, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λα Παζ.



Διέρρευσε επίσης ότι το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, η DEA, το Ίδρυμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας, το Fundación Construir, η Comunidad Ciudadana, η Alianza Informativa Latinoamericana, η Ομάδα Υποστήριξης της Στρατιωτικής Εκκλησίας - Centurian Project (Fort Bragg) και άλλοι είναι οι οργανισμοί μέσω των οποίων χρηματοδοτείται το σχέδιο.


Απευθύνεται επίσης σε τοπικούς και εθνικούς πολιτικούς. 

Υπολογίζονται οι δήμαρχοι της Cochabamba, Manfred Reyes Villa και Santa Cruz, Jhonny Fernández και οι πρώην πρόεδροι Mesa και Quiroga. 

Από τη Συνέλευση θα συμμετείχαν η βουλευτής της Κοινότητας Πολιτών για τη Σάντα Κρουζ, Luisa Nayar, και ο γερουσιαστής της ίδιας πολιτικής παράταξης για την Cochabamba, Andrea Barrientos. και, εξωτερικά, ο επιχειρηματίας Samuel Doria Medina.


Ο τελικός στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με το El Radar, είναι «να πάρει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου στον κόσμο εκμεταλλευόμενο και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της πολιτικής κρίσης, η οποία θα γίνει μια οικονομική κρίση που θα αυξηθεί από την παρεμπόδιση των πιστώσεων από τους φορείς εκμετάλλευσης στη Συνέλευση».

Το λίθιο δεν θα ήταν ο μόνος πόρος που ήθελε η Ουάσιγκτον, αλλά και τα αποθέματα σιδήρου, ουρανίου και σπάνιων γαιών. 

Αυτό δεν είναι αδύνατο, καθώς η Βολιβία περιβάλλεται από στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Οι πλησιέστερες στα σύνορα μεταξύ Tarija και Αργεντινής, όπου ανέλαβε η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ.





από teleSUR/ACJ




ΠΗΓΗ: U. S. Plan to To Seize Lithium in Bolivia Revealed | News | teleSUR English


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η πολεμική μηχανή της Αμερικής λειτουργεί με μαγνήτες σπάνιων γαιών. Η Κίνα κατέχει αυτή την αγορά. 
Η αμερικανική πολεμική μηχανή εξαρτάται από μικροσκοπικά κομμάτια μετάλλου, μερικά τόσο μικρά όσο δεκάρες. Οι μαγνήτες σπάνιων γαιών χρειάζονται για μαχητικά αεροσκάφη F-35, συστήματα καθοδήγησης πυραύλων, drones Predator και πυρηνικά υποβρύχια.

Το πρόβλημα: Η Κίνα κατασκευάζει τους περισσότερους μαγνήτες σπάνιων γαιών στον κόσμο, με το 92% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς. Τώρα, η Ουάσιγκτον μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια σε επιχορηγήσεις και φορολογικές πιστώσεις για να αναβιώσει την κατασκευή μαγνητών στην Αμερική. Οι κατασκευαστές άμυνας είναι σε επιφυλακή. Ένας νόμος των ΗΠΑ το 2018 περιόρισε τη χρήση μαγνητών made in China σε αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, συρρικνώνοντας τον κατάλογο των πιθανών προμηθευτών σε μικρό αριθμό στην Ιαπωνία και τη Δύση. Μέχρι το 2027, οι περιορισμοί θα επεκταθούν σε μαγνήτες που κατασκευάζονται οπουδήποτε και περιέχουν υλικά που εξορύσσονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία στην Κίνα, καλύπτοντας σχεδόν όλη την τρέχουσα παγκόσμια προσφορά.

*


Η αποικιοκρατία σε Αφρική και Λατινική Αμερική μέσα από εικόνες











    1 σχόλιο:

    Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!