Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Ψευδείς οι ισχυρισμοί των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσσία εκπαιδεύεται με την Κίνα σε σχέση με την Ταϊβάν



Andrew Korybko
04 Μαΐου 2024

Σε καμμία περίπτωση η Ρωσσία δεν θα μπορούσε να κάνει μια θετική διαφορά από την πλευρά της Κίνας ούτως ή άλλως, ακόμη και αν το ήθελε, ούτε θα διακινδύνευε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για ένα νησί στην άλλη πλευρά της Ευρασίας, πόσο μάλλον αφού η Κίνα αρνήθηκε να τη βοηθήσει να νικήσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Avril Haines δήλωσε στο Κογκρέσσο την περασμένη εβδομάδα ότι «βλέπουμε την Κίνα και τη Ρωσσία, για πρώτη φορά, να ασκούνται μαζί σε σχέση με την Ταϊβάν και να αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα μέρος όπου η Κίνα θέλει σίγουρα η Ρωσσία να συνεργαστεί μαζί τους και δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο δεν θα το έκαναν». 
Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο ψέμμα για διάφορους λόγους που θα θιγούν σε αυτό το κομμάτι, ένας από τους οποίους είναι ότι η Ρωσσία θα δυσκολευτεί να βοηθήσει την Κίνα σε οποιαδήποτε επιχείρηση για βίαιη επανένωση με αυτό το νησί, ακόμη και αν το ήθελε.

Η βάση του στόλου του Ειρηνικού στο Βλαδιβοστόκ σημαίνει ότι τα πλοία πρέπει είτε να περάσουν από το στενό Tsushima και κατά μήκος των νησιών Ryukyu για να φτάσουν στην Ταϊβάν είτε να πάνε γύρω από τα ιαπωνικά νησιά, και οι δύο διαδρομές των οποίων ελέγχονται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των περιφερειακών συμμάχων τους

Το ίδιο ισχύει και για τα αεροσκάφη της. 

Η Ρωσσία δεν έχει δείξει καμμία προθυμία να διακινδυνεύσει μια αντιπαράθεση με την Αμερική σχετικά με τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων στην Ουκρανία, ο οποίος είναι αναπόσπαστος προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, οπότε είναι απίθανο να το διακινδυνεύσει αυτό για την Ταϊβάν.

Δεύτερον, ακόμη και στην πολιτική φαντασίωση ότι η Ρωσσία αποφασίζει να διακινδυνεύσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για ένα νησί στα μισά της υπερηπείρου που ένα γειτονικό έθνος ισχυρίζεται ότι του ανήκει, απλά δεν έχει τις συμβατικές δυνατότητες σε αυτό το θέατρο για να κάνει μια θετική διαφορά από την πλευρά της Κίνας. 

Αν δεν αποφασίσει να ξεκινήσει ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα, το οποίο είναι αντίθετο με το δόγμα της, δεδομένου ότι κανένα από τα κριτήρια δεν θα πληρούται, ο αριθμός των δυνάμεων που θα μπορούσε να δεσμεύσει σε αυτή την εκστρατεία θα ωχριά σε σύγκριση με όλους τους άλλους.

Η Κίνα έχει ήδη το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο κατά την παραδοχή των ίδιων των ΗΠΑ, ενώ οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό αριθμό αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και όλο και περισσότερο στις κοντινές Φιλιππίνες

Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της «πρώτης νησιωτικής αλυσίδας» αντιπροσωπεύει τη σύσφιξη μιας θηλιάς περιορισμού γύρω από την Κίνα που δεν θα σπάσει από μερικά ρωσικά πλοία, αεροπλάνα και υποβρύχια, όπως εξηγήθηκε νωρίτερα. 

Είναι αδιανόητο ότι η Ρωσσία θα διακινδύνευε τον σχεδόν βέβαιο θάνατο των πληρωμάτων της μόνο και μόνο για να σηματοδοτήσει την υποστήριξη προς την Κίνα.

Και τέλος, θα ήταν μια εξαιρετικά μονόπλευρη απόφαση να το πράξει σε κάθε περίπτωση, αφού η Κίνα δεν έχει κάνει τίποτε ουσιαστικό για να βοηθήσει τη Ρωσσία να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους στην ειδική επιχείρηση. 

Τον περασμένο μήνα εξηγήθηκε ότι «η υποτιθέμενη κινεζική στρατιωτική βοήθεια και η βοήθεια πληροφοριών προς τη Ρωσσία δεν είναι αυτό που το Bloomberg παρουσιάζει», και τόσο το απαγορευμένο από τη Ρωσσία Insider όσο και η Washington Post ισχυρίστηκαν προηγουμένως ότι η Ταϊβάν είναι στην πραγματικότητα η κύρια πηγή εργαλειομηχανών της Ρωσσίας σήμερα, όχι η Κίνα.

Επιπλέον, μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα μεγάλα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσσίας βασίζονται κυνικά στο σινο-αμερικανικό μέτωπο του Νέου Ψυχρού Πολέμου που συνεχίζει να αναζωπυρώνεται, αλλά παραμένει κάτω από το κατώφλι ενός θερμού πολέμου, ο οποίος θα βοηθούσε σταδιακά να τραβήξει την εστίαση της Αμερικής μακριά από την Ευρώπη και πίσω προς την Ασία-Ειρηνικό. 

Ομοίως, η κυνική ανάπαυση της Κίνας στο μέτωπο ΝΑΤΟ-Ρωσσίας συνεχίζει να αναζωπυρώνεται, αλλά παραμένει επίσης κάτω από το κατώφλι ενός θερμού πολέμου, εξηγώντας έτσι γιατί το Πεκίνο δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά τη Μόσχα να κερδίσει.

Με αυτά τα επιχειρήματα κατά νου, είναι απολύτως μη ρεαλιστικό να περιμένουμε από τη Ρωσσία να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κινεζική επιχείρηση με στόχο τη βίαιη επανένωση με την Ταϊβάν

Σε καμμία περίπτωση η Ρωσία δεν θα μπορούσε να κάνει μια θετική διαφορά από την πλευρά της Κίνας ούτως ή άλλως, ακόμη και αν το ήθελε, ούτε θα διακινδύνευε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για ένα νησί στην άλλη πλευρά της Ευρασίας, πόσο μάλλον αφού η Κίνα αρνήθηκε να τη βοηθήσει να νικήσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. 

Οι κατάσκοποι των ΗΠΑ αναζητούν απλώς μια δικαιολογία για να κινδυνολογούν για τη Ρωσσία και να δικαιολογούν περισσότερες δαπάνες για το αμερικανικό ναυτικό.


ΠΗΓΗ: US Spies Are Lying About Russia Training With China In Relation To Taiwan (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:


Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσσία και η Κίνα συνεργάζονται στενότερα σε στρατιωτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εισβολής στην Ταϊβάν, προκαλώντας νέο σχεδιασμό σε ολόκληρη την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενός πιθανού σεναρίου στο οποίο οι χώρες πολεμούν συντονισμένα.

«Βλέπουμε την Κίνα και τη Ρωσσία, για πρώτη φορά, να ασκούνται μαζί σε σχέση με την Ταϊβάν και να αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα μέρος όπου η Κίνα θέλει σίγουρα η Ρωσσία να συνεργάζεται μαζί τους και δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο δεν θα το έκαναν», δήλωσε η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Avril Haines την Πέμπτη στην κατάθεσή της στο Κογκρέσο. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Mike Rounds από τη Νότια Ντακότα ρώτησε τον Haines για ένα τέτοιο πιθανό σενάριο κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Ρώτησε επίσης τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας σχετικά με τον σχεδιασμό του Πενταγώνου για μια τέτοια πιθανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!