Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Το 'Reuters' ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ τόν λόγο, γιά τόν οποίο ο Νίγηρας, ζήτησε από τά αμερικανικά στρατεύματα νά ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ τήν χώρα!


Andrew Korybko
04 Μαΐου 2024


Όλη η διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό (π.χ.: «ρωσική επιρροή») και τις αναμενόμενες συνέπειες (π.χ.: «έξαρση της τρομοκρατίας») αποσπούν την προσοχή από το γεγονός ότι αυτό μπορούσε να αποφευχθεί εντελώς και συνέβη μόνο επειδή οι ΗΠΑ ασαφώς δεν σεβάστηκαν τον Νίγηρα, παρά το γεγονός ότι έχασαν την επιρροή τους πάνω του το περασμένο καλοκαίρι.

Το Reuters (βλ. ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται σε αμερικανική βάση στον Νίγηρα, διατάσσουν τους Αμερικανούς να φύγουν (odysseiatv.blogspot.com)επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ για να αναφέρει την Πέμπτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα εδρεύουν στην ίδια στρατιωτική εγκατάσταση του Νίγηρα με τα αμερικανικά, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα ο υπουργός Άμυνας Austin

Άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το ίδιο επικαλούμενα τις δικές τους πηγές και δεν είναι σαφές εάν το ίδιο άτομο μίλησε και σε αυτούς

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον για την έκθεσή τους είναι ότι τα υπόλοιπα από αυτά που είπαν αποκαλύφθηκαν σε αυτούς σχετικά με το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα αυτή η τελευταία εξέλιξη.

Σύμφωνα με αυτούς, «η κίνηση του Νίγηρα να ζητήσει την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων ήρθε μετά από μια συνάντηση στη Νιαμέϊ στα μέσα Μαρτίου, όταν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης άφιξης των ρωσικών δυνάμεων και των αναφορών ότι το Ιράν αναζητά πρώτες ύλες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου

Ενώ το μήνυμα των ΗΠΑ προς τους αξιωματούχους του Νίγηρα δεν ήταν τελεσίγραφο, είπε ο αξιωματούχος, κατέστη σαφές ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται σε βάση με ρωσικές δυνάμεις. «Δεν το πήραν καλά», είπε ο αξιωματούχος.

Με άλλα λόγια, η αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία είπε αλαζονικά στους οικοδεσπότες τους ότι δεν θέλουν ρωσικά στρατεύματα σε κοντινή απόσταση από τα δικά τους, γεγονός που τους ώθησε να ζητήσουν στη συνέχεια την απόσυρσή τους. 

Ο Νίγηρας ήθελε να μειώσει το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για την υποδοχή Ρώσων συμβούλων, γι' αυτό προσπάθησε να τους τοποθετήσει ξεχωριστά στην ίδια εγκατάσταση με τα αμερικανικά στρατεύματα έξω από την πρωτεύουσα αντί να χτίσει μια νέα βάση.

Αυτή η ρεαλιστική κίνηση ήταν εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Νίγηρα ως αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ κράτους.

Ωστόσο, η Αμερική αισθάνθηκε διαφορετικά, παρ' όλο που είχε ήδη χάσει τη διαπραγματευτική της επιρροή με τη χώρα αυτή μετά το πατριωτικό στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού

Επιπλέον, οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να μετακινούν μερικά από τα στρατεύματά τους από τη βάση τους έξω από την πρωτεύουσα στα 100 εκατομμύρια δολλάρια που είχαν κατασκευάσει νωρίτερα βαθιά στην έρημο Σαχάρα και θα μπορούσαν θεωρητικά απλά να μετεγκατασταθούν εκεί πλήρως. 

Αντ' αυτού, οι εκπρόσωποί των ΗΠΑ απαίτησαν να μην φιλοξενηθούν οι Ρώσοι πουθενά κοντά, κάτι που ήταν λάθος.

Κανένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του, πόσο μάλλον ένα κράτος του οποίου η νέα κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία μέσω ενός πατριωτικού στρατιωτικού πραξικοπήματος με ρητό σκοπό την εξισορρόπηση των προηγουμένως μονόπλευρων σχέσεων με τη Δύση, δεν θα συμμορφωνόταν με αυτό το τολμηρό αίτημα. 

Ο Νίγηρας ήθελε να διατηρήσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία του, πιθανότατα για να αποφύγει να στοχοποιηθεί από μια κοινή γαλλοαμερικανική εκστρατεία υβριδικού πολέμου εάν έδιωχνε και τα δύο στρατεύματά του από τη χώρα, αλλά αναγκάστηκε να ζητήσει την απόσυρσή τους για να «σώσει το γόητρό του» μετά από αυτό που συνέβη.

Όλη η διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό (π.χ. «ρωσική επιρροή») και τις αναμενόμενες συνέπειες (π.χ. «έξαρση της τρομοκρατίας») αποσπούν την προσοχή από το γεγονός ότι αυτό μπορούσε να αποφευχθεί εντελώς και συνέβη μόνο επειδή οι ΗΠΑ ασαφώς δεν σεβάστηκαν τον Νίγηρα παρά το γεγονός ότι έχασαν την επιρροή τους. 

Αν οι εκπρόσωποί τους είχαν συμπεριφερθεί με σεβασμό, τότε πιθανότατα δεν θα είχε ζητηθεί ποτέ από τα στρατεύματα της χώρας τους να φύγουν, αλλά υπερέβησαν κατάφωρα τα όριά τους και κατέστησαν αναπόφευκτο αυτό το αποτέλεσμα.

Το Reuters δεν συνειδητοποίησε το τεράστιο μέγεθος των όσων τους είπε η ανώνυμη πηγή του, διαφορετικά θα μπορούσε να είχε ληφθεί η συντακτική απόφαση να αφαιρεθεί αυτό το τμήμα από την έκθεσή τους. 

Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν μάθει τίποτε για τον Παγκόσμιο Νότο τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που αυτή η συλλογή χωρών έγινε προτεραιότητα για τη Δύση. 

Οι προηγούμενες προσδοκίες για νέο πραγματισμό απαξιώθηκαν σε μια στιγμή από αυτή την ειλικρινή παραδοχή και οι αντιλήψεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής επιδεινώθηκαν κατά συνέπεια.


ΠΗΓΗ: 
Reuters Revealed The Reason Why Niger Asked American Troops To Leave The Country (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται σε αμερικανική βάση στον Νίγηρα, διατάσσουν τους Αμερικανούς να φύγουν

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται σε αμερικανική βάση στον Νίγηρα, διατάσσουν τους Αμερικανούς να φύγουν (odysseiatv.blogspot.com)







«Οι Ρώσοι βρίσκονται σε ξεχωριστό συγκρότημα και δεν έχουν πρόσβαση στις αμερικανικές δυνάμεις ή στον εξοπλισμό μας», επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ρωσικά και αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την ίδια στρατιωτική βάση εδώ και εβδομάδες, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας εκτοξεύονται στα ύψη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι άνδρες του Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση 101 μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες στον Νίγηρα, δήλωσε στο CNN νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένας αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το CNN. Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin επιβεβαίωσε τις αναφορές, αλλά τόνισε ότι οι Ρώσοι βρίσκονται σε ξεχωριστή κρεμάστρα αέρα στην αφρικανική στρατιωτική τοποθεσία.


Ο Μακρόν λέει ότι θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν οι Ρώσοι προχωρήσουν και αν το ζητήσει ο Ζελένσκι
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέφερε για άλλη μια φορά στα διεθνή πρωτοσέλιδα την πιθανότητα δυτικών «μπότες στο έδαφος» στην Ουκρανία, αφού πρώτα αμφιλεγόμενα άφησε να εννοηθεί ότι η ιδέα δεν μπορεί να αποκλειστεί πριν από μήνες.

Σε νέα συνέντευξή του στον Economist, ο Μακρόν δήλωσε ότι η πιθανότητα εισαγωγής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση θα προκύψει «νόμιμα» στο σενάριο που η Ρωσία θα σπάσει τις γραμμές του μετώπου και εάν η κυβέρνηση Ζελένσκι υποβάλει συγκεκριμένα ένα τέτοιο αίτημα. Ο Μακρόν εξήγησε στο περιοδικό ότι «αν η Ρωσσία αποφασίσει να προχωρήσει περισσότερο, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση όλοι να θέσουμε στους εαυτούς μας αυτό το ερώτημα» της αποστολής στρατευμάτων. Χαρακτήρισε τα προηγούμενα λόγια του ενώπιον των υπουργών Άμυνας των μελών του ΝΑΤΟ στο Παρίσι, προτρέποντάς τους να μην αποκλείσουν στρατεύματα ως «στρατηγική κλήση αφύπνισης για τους ομολόγους μου».



Η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο, προειδοποίησε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto καταδίκασε τις τελευταίες παρατηρήσεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron σχετικά με την επιλογή αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο. Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI την Πέμπτη, ο Σιγιάρτο ρωτήθηκε για την άποψή του σχετικά με την ανανεωμένη απειλή του Μακρόν να αναπτύξει στρατεύματα της χώρας του για να υποστηρίξει το Κίεβο. Ο διπλωμάτης καταδίκασε έντονα την ιδέα, λέγοντας ότι τα ίδια τα σχόλια του Γάλλου ηγέτη συνέβαλαν στην κλιμάκωση της κατάστασης.


Το Κίεβο προετοιμάζεται ανοιχτά για μια νέα επίθεση στο ρωσικό έδαφος, με την υποστήριξη των δυτικών υποστηρικτών του, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών
Οποιαδήποτε υποστηριζόμενη από τη Δύση ουκρανική επίθεση εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας της Ρωσσίας ή της ίδιας της Κριμαίας θα αντιμετωπιστεί με ένα ισχυρό χτύπημα εκδίκησης από τη Μόσχα, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Η προειδοποίηση ακολουθεί μια πρόσφατη ανάρτηση του απεσταλμένου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Σεργκέι Κισλίτσα, η οποία είχε απειλητικό τόνο, υπονοώντας ότι η γέφυρα που συνδέει τη ρωσική χερσόνησο με την περιοχή του Κρασνοντάρ δεν θα παραμείνει μέχρι το τέλος του έτους.


Στις 24 Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα τεράστιο νομοσχέδιο εξωτερικής βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, το οποίο προέβλεπε 61 δισεκατομμύρια δολλάρια για την Ουκρανία. Εκείνη την εποχή, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι αποστολές θα ξεκινήσουν «τις επόμενες ώρες», αλλά περισσότερες από 10 ημέρες αργότερα, οι επιπτώσεις τους στο πεδίο της μάχης δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Η έλλειψη αντίκτυπου του τελευταίου πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στην πρώτη γραμμή μπορεί να συνοψιστεί σε δύο πράγματα: Δεν ήταν ποτέ αυτό που είχε χρεωθεί να είναι, με εκτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι μόνο 14 δισεκατομμύρια δολλάρια από τα 61 δισεκατομμύρια δολλάρια προορίζονται για νέα όπλα και όχι απλώς για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ και την πλήρη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία στο μέτωπο.

6 σχόλια:

  1. Δέν πρέπει νά είναι η πρώτη φορά, που μας έρχονται από τήν Αφρική ιδιαιτέρως πολύτιμα διδάγματα καί περιστατικά.
    Η διαφύλαξη της Ανεξαρτησίας μιάς χώρας, όσο προχωρά η παγκοσμιοποίηση καί οι εντολές της ΝΤΠ, γίνεται ολοένα καί πιό δύσκολη έως ανέφικτη.
    Κι όμως μία Αφρικανική χώρα δίνει ένα τόσο ξεχωριστό παράδειγμα θελήσεως καί αυτοπεποιθήσεως κατά των νεοαποικιοκρατών καί της ασφυκτικής τους επιρροής ανά τήν υφήλιο.
    Άς θυμηθούμε επίσης καί τούς 3 Αφρικανούς Προέδρους που τούς "αρρώστησαν", επειδή βγήκαν δημοσίως καί ξεμπρόστιασαν θαρραλέα τό θέατρο της "πανδημίας"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα μου θυμίζει τήν ξεκάθαρη εντολή του ονομαστού Γάλλου Προέδρου Στρατηγού Καρόλου ντέ Γκώλλ τό 1966 στούς Αμερικανούς, νά τά μαζεύουν όλα καί νά φύγουν από τό γαλλικό έδαφος!
    Πουθενά μά πουθενά, δέν βλέπουμε, δέν διαβάζουμε, δέν συναντάμε, δέν μαθαίνουμε, αυτό τό τόσο πολύ ιδιαίτερο καί ξεχωριστό γεγονός της ευρωπαϊκής Ιστορίας του 20ου αιώνος.
    Οι λογής - λογής "σχολιαστές", τηλεοπτικοί καί μή, οι συγγραφείς, οι "δημοσιογράφοι", οι "ερευνητές", οι "ρεπόρτερς", δέν διανοούνται νά τό θίξουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://cdn.britannica.com/73/11573-050-70EF5631/Charles-de-Gaulle-1967.jpg

      Διαγραφή
    2. ΠΟΣΟΙ ΑΡΑΓΕ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΠΟΙΟ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟ, ΕΝΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ, ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ "ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΑ" ΠΟΥ ΣΚΟΡΠΑΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΙΡΑΡΙΘΜΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ;
      ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ, ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΞΑΝΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟ;
      ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ;

      Διαγραφή
  3. https://media.routard.com/image/38/7/pt96635.1305387.w430.jpg
    Στήν Πολωνία που έχω επισκεφθεί, συγκεκριμένα στήν πρωτεύουσα Βαρσοβία, έχουν ολόσωμο ανδριάντα του Γάλλου Προέδρου μέ τήν στολή του!
    Κάτι θά ξέρουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά, Χριστός Ανέστη!

    Έχω μείνει άφωνος. Αυτά που γράφετε στα σχόλια δεν πιστεύω ότι τα γνωρίζει καν ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!