Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Γαλλία: Αλγερινός λαθρομετανάστης επιτίθεται σε συναγωγή, επιτίθεται σε αστυνομικό, πυροβολείται και σκοτώνεται (βίντεο)

 


 

Στη Ρουέν, ένας Αλγερινός λαθρομετανάστης, στον οποίο δεν χορηγήθηκε άδεια παραμονής το 2022, οπλισμένος με μαχαίρι και σιδερένια ράβδο, μπήκε σε συναγωγή για να της βάλει φωτιά και πυροβολήθηκε από την αστυνομία αφού επιτέθηκε σε αστυνομικό.

Ρουέν, 17 Μαΐου 2024 – Ένας Αλγερινός λαθρομετανάστης οπλισμένος με μαχαίρι και σιδερένια ράβδο μπήκε στη συναγωγή της rue des Bons Enfants στη Ρουέν σήμερα το πρωί με σκοπό να της βάλει φωτιά. Ο ισλαμιστής ύποπτος, ένας 29χρονος στο πλαίσιο OQTF (υποχρέωση να εγκαταλείψει τη γαλλική επικράτεια), πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία αφού επιτέθηκε σε έναν αξιωματικό.

Λεπτομέρειες συμβάντος


Ο ύποπτος προσπάθησε να εισέλθει στη συναγωγή σκαρφαλώνοντας πάνω από έναν κάδο απορριμμάτων για να φτάσει στον πρώτο όροφο. Μόλις μπήκε μέσα, φέρεται να έριξε έναν εμπρηστικό μηχανισμό, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ της εβραϊκής εκκλησίας της συναγωγής.

Οι πυροσβέστες έφτασαν γρήγορα και κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά, περιορίζοντας την έκταση των ζημιών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ρουέν Nicolas Mayer-Rossignol, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το πρωί, το κτίριο υπέστη «σημαντικές ζημιές» και καταδίκασε την πράξη ως «βαθιά αντισημιτική».

Αστυνομική αντιπαράθεση


Καθώς ο ύποπτος έβγαινε από τη συναγωγή, συνάντησε αστυνομικούς που είχαν ανταποκριθεί στη φωτιά. Στη συνέχεια, ο άνδρας επιτέθηκε σε έναν από τους αστυνομικούς με σιδερένια ράβδο και προσπάθησε να τον μαχαιρώσει με μακρύ μαχαίρι. Σε αυτοάμυνα, ο αξιωματικός πυροβόλησε το όπλο του, τραυματίζοντας θανάσιμα τον επιτιθέμενο. Σύμφωνα με μια ένωση αστυνομικών, ο αξιωματικός προειδοποίησε τον ύποπτο πολλές φορές πριν ανοίξει πυρ.

Νομικό πλαίσιο


Ο ύποπτος βρισκόταν υπό OQTF για λιγότερο από ένα χρόνο. Η διαταγή αυτή δεν ήταν εκτελεστή λόγω προσφυγής που είχε ασκήσει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων. Το 2022, προσπάθησε να αποκτήσει άδεια παραμονής, επικαλούμενος την ανάγκη ιατρικής περίθαλψης στη Γαλλία. Αφού συμβουλεύτηκε έναν γιατρό, του αρνήθηκαν αυτή την άδεια και του είπαν ότι δεν μπορούσε να την έχει. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στη βάση δεδομένων ριζοσπαστικοποίησης ή γνωστός στα αρχεία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, διατάχθηκε να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος.

Επίσημες απαντήσεις

Ο εισαγγελέας Frédéric Teillet ανακοίνωσε δύο ξεχωριστές έρευνες: η μία επικεντρώθηκε στον εμπρησμό και τη βία κατά προσώπων των δημόσιων αρχών και η άλλη στις συνθήκες θανάτου του υπόπτου. Οι έρευνες έχουν ανατεθεί στη Γενική Διεύθυνση της Εθνικής Αστυνομίας (DGPN) και στη Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας (IGPN).

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος, ο οποίος δεν ήταν Γάλλος πολίτης αλλά αλγερινής καταγωγής, είχε υποβάλει αίτηση για άδεια παραμονής για ιατρικούς λόγους, η οποία απορρίφθηκε. Επαίνεσε τους αστυνομικούς για τη γρήγορη ανταπόκριση και τη γενναιότητά τους.

Αντιδράσεις της κοινότητας

Ο δήμαρχος Mayer-Rossignol εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του στην εβραϊκή κοινότητα της Ρουέν» και κάλεσε σε συγκέντρωση των Ρεπουμπλικάνων στις 6 μ.μ. μπροστά από το δημαρχείο για να σταθεί ενάντια σε αυτή την πράξη ισλαμικού μίσους. Τόνισε την άμεση ανταπόκριση τόσο των πυροσβεστών όσο και της αστυνομίας, η οποία απέτρεψε περαιτέρω ζημιές και πιθανές απώλειες ζωών.

«Είμαι αηδιασμένη. είναι λυπηρό», δήλωσε η Natacha Ben Haïm, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Ρουέν. «Είμαι αηδιασμένη. Είμαι βαθιά λυπημένος. Ότι συμβαίνει σε μια μικρή πόλη όπως η Ρουέν, ότι συμβαίνει στη Γαλλία... Είναι λυπηρό».

Ο ραβίνος της εβραϊκής κοινότητας της Ρουέν, Chmouel Lubecki, εξέφρασε το «μεγάλο σοκ» του: «Είναι ολόκληρη η κοινότητα που αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση. Η συναγωγή είναι, κατά κάποιο τρόπο, το δεύτερο σπίτι κάθε Εβραίου, έτσι αισθάνονται συγκινημένοι και προδομένοι από αυτή την πράξη».

Η επιτήρηση των χώρων λατρείας έχει ενισχυθεί από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της σημαντικής αύξησης των αντισημιτικών πράξεων. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ σημείωσε ότι τέτοια περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 300% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

 

ΠΗΓΗ: France: Algerian Illegal Migrant Attacks Synagogue, Assaults Police Officer, Shot Dead (Video) - RAIR (rairfoundation.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!