Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Μια «αποκάλυψη εστιατορίων» αρχίζει να σαρώνει την Αμερική και αυτό είναι πραγματικά άσχημα νέα για την οικονομία των ΗΠΑ.




Μπορείτε να πάρετε μια πολύ καλή ιδέα για το πώς τα πάει η οικονομία των ΗΠΑ παρακολουθώντας εστιατόρια στην περιοχή σας. 

Όταν η οικονομία ανθεί, οι χώροι στάθμευσης εστιατορίων είναι γεμάτοι και οι αλυσίδες δημιουργούν πυρετωδώς νέες τοποθεσίες. 

Αλλά όταν η οικονομία χαροπαλεύει, τα εστιατόρια έχουν πολύ λιγώτερη κίνηση και οι τοποθεσίες με κακή απόδοση κλείνουν. 

Δυστυχώς, το 2024 φαίνεται ότι μια «αποκάλυψη εστιατορίων» έχει αρχίσει να σαρώνει την Αμερική. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ μικρό εισόδημα να ξοδέψουν ως αποτέλεσμα της κρίσης του κόστους ζωής μας, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους ενήλικες μας

Οι Αμερικανοί κάτω των 40 ετών αγαπούν να τρώνε έξω, αλλά αυτές τις μέρες οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν οικονομικό άγχος και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στη βιομηχανία εστιατορίων.

Το 2023, οι επισκέψεις σε καθιστά εστιατόρια μειώθηκαν κατά περίπου 5% σε σύγκριση με το 2022...


Οι Αμερικανοί τρώνε λιγώτερο καθώς ο πληθωρισμός αποδυναμώνει τα δολλάρια στην τσέπη τους, γεγονός που οδηγεί σε κάποιες σκληρές συνέπειες για τα εστιατόρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι επισκέψεις σε καθιστά εστιατόρια μειώθηκαν σχεδόν 5% το 2023 από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης τοποθεσίας Placer.ai.

Έτσι, αυτή είναι μια τάση που έχει επεκταθεί για πάνω από ένα χρόνο.

Οι άνθρωποι απλά δεν τρώνε έξω τόσο πολύ όσο κάποτε.

Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ένα κύμα κλεισίματος σε όλη τη χώρα. Ακόμη και στο Μεγάλο Μήλο, μεγάλος αριθμός εστιατορίων κλείνουν...


Ακόμη και μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές στις ΗΠΑ, γνωστές για τα υπέροχα εστιατόρια τους, αγωνίζονται να διατηρήσουν ένα περιβάλλον όπου είναι κερδοφόρο να λειτουργεί ένα εστιατόριο.

Το Eater NY ανέφερε ότι πάνω από 40 μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν στη Νέα Υόρκη από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, με ορισμένους από τους ιδιοκτήτες να λένε ότι η επιχείρηση απλά δεν ανέκαμψε ποτέ μετά τα lockdown του COVID το 2020.

Όταν οι καιροί γίνονται δύσκολοι, πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

Μετά το κλείσιμο 46 εστιατορίων πέρυσι, η Applebee's αποφάσισε να κλείσει άλλες 35 τοποθεσίες φέτος...


Η Applebee's πρόκειται να κλείσει άλλες 35 τοποθεσίες φέτος, αφού έκλεισε 46 το 2023.

Η αλυσίδα εστιατορίων έχει κλείσει τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες μέχρι στιγμής φέτος και σχεδιάζει να κλείσει ακόμη περισσότερες, δήλωσε ο πρόεδρος Tony Moralejo σε μια κλήση κερδών την Τετάρτη.

Το κλείσιμο των εστιατορίων ήταν «μια απίστευτα δύσκολη απόφαση» και μια «έσχατη λύση» για την εταιρεία, δήλωσε ο Moralejo.

Και είμαι πολύ λυπημένος από αυτό που συνέβη στην αγορά της Βοστώνης.

Κάποτε είχαν σχεδόν 1.000 τοποθεσίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τώρα ολόκληρη η αλυσίδα πρόκειται να κάνει κοιλιά...


Στην περίπτωση της Boston Market, μιας αλυσίδας που κάποτε είχε σχεδόν 1.000 τοποθεσίες σε εθνικό επίπεδο, ο θάνατος της εταιρείας ήταν αργός, αλλά ο ρυθμός της κατάρρευσής της επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες.

Τώρα, με τον αριθμό των καταστημάτων της να συνεχίζει να μειώνεται, η αλυσίδα φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος, ακόμα κι αν δεν το επιβεβαιώσει, δεδομένου ότι δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει κανείς γύρω για να πάρει αυτή την απόφαση.

Ο ιδιοκτήτης της αγοράς της Βοστώνης Jignesh "Jay" Pandya αρνήθηκε πρόσφατα την πτώχευση του Κεφαλαίου 11 για δεύτερη φορά και του απαγορεύτηκε να καταθέσει ξανά αίτηση για έξι μήνες. Αυτό αφήνει την εταιρεία του, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις, να μην μπορεί να κερδίσει δικαστική προστασία από τους πιστωτές της.

Η συνεχιζόμενη κρίση πληθωρισμού είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Οι καταναλωτές έχουν απλώς πολύ λιγώτερο εισόδημα τώρα.

Εν τω μεταξύ, τα εστιατόρια αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κόστος...


Η Jessica Dunker, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Εστιατορίων της Αϊόβα, δήλωσε ότι ο λόγος που τα εστιατόρια κλείνουν είναι επειδή το κόστος των αγαθών έχει αυξηθεί κατά 30% και πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να διατηρήσουν το προσωπικό.

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν σύντομα.

Για παράδειγμα, το κόστος του χυμού πορτοκαλιού αναμένεται να αυξηθεί δραματικά λόγω μιας πολύ κακής συγκομιδής στη Βραζιλία ...


Οι λάτρεις του πρωινού βρίσκονται σε ένα άλλο τράνταγμα καθώς οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού εκτοξεύονται σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ. 

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή δείχνει ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας χυμών πορτοκαλιού, αντιμετωπίζει τη χειρότερη συγκομιδή της εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. 

Αυτή η ανησυχητική εξέλιξη επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα στους οπωρώνες εσπεριδοειδών της Φλόριντα, οι οποίοι μαστίζονται από ασθένειες και αντιμετωπίζουν κατάρρευση των επιπέδων παραγωγής στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Fundecitrus έγραψε σε σημείωμα ότι η Βραζιλία θα παράγει 232,4 εκατομμύρια κουτιά - το καθένα ζυγίζει περίπου 90 κιλά - για την καλλιεργητική περίοδο φέτος. Πρόκειται για κατάρρευση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής των τελευταίων 36 ετών.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να τρώνε έξω σε τακτική βάση.

Περιττό να πούμε ότι αυτά είναι πραγματικά άσχημα νέα για αλυσίδες γρήγορου φαγητού όπως τα McDonald's.

Κάποτε, η εξυπηρέτηση των οικογενειών της μεσαίας τάξης ήταν η βασική τους δραστηριότητα.

Αλλά τώρα οι περισσότερες οικογένειες της μεσαίας τάξης απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να τρώνε στα McDonald's πολύ συχνά.

Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τους δελεάσει πίσω, τα McDonald's θα εισαγάγουν σύντομα μια συμφωνία γεύματος πέντε δολλαρίων...


Η McDonald's θέλει να ξεκινήσει ένα γεύμα 5 δολλαρίων στις ΗΠΑ σε μια κίνηση για να φέρει πίσω πελάτες ευαίσθητους στις τιμές.

Το γεύμα περιλαμβάνει τέσσερα είδη, δήλωσαν στο Bloomberg και στο Restaurant Business άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι πελάτες θα επέλεγαν ανάμεσα σε δύο από τα signature burgers της αλυσίδας - ένα McChicken ή ένα McDouble - και θα έπαιρναν McNuggets τεσσάρων τεμαχίων, πατάτες τηγανητές και ένα ποτό. Η προσφορά των 5 δολλαρίων θα διαρκέσει για ένα μήνα, ανέφερε το Bloomberg.

Έτσι, πρόκειται να φέρουν πίσω προσιτά τρόφιμα για ένα μήνα.

Αυτό είναι απλά υπέροχο.

Αν δεν κάνουν τη συμφωνία των πέντε δολλαρίων μόνιμη, δεν περιμένω ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Οι καταναλωτές πονάνε πραγματικά αυτή τη στιγμή. Στην πραγματικότητα, το καταναλωτικό κλίμα μόλις έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών...


Το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι αυξήσεις των τιμών επιταχύνθηκαν εκ νέου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσσιγκαν, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Επιπλέον, οι καταναλωτές προετοιμάζονται για ακόμη υψηλότερες αυξήσεις τιμών το επόμενο έτος σε σύγκριση με τις μετρήσεις των προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση Μπάιντεν, υποχώρησε 13% από το 77,2% του Απριλίου, στο 67,4%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τα μέσα του 2021. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet ανέμεναν ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών θα μειωθούν σε μόλις 76,9%.

Όπως έχω συζητήσει προηγουμένως, ο αμερικανικός λαός είναι βαθιά απαισιόδοξος για την οικονομία σε αυτό το στάδιο.

Και έχουν βάσιμους λόγους να είναι απαισιόδοξοι, διότι παρ' όλο που οι πολιτικοί μας στην Ουάσιγκτον εμπλέκονται σε ένα άνευ προηγουμένου ξεφάντωμα δαπανών σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κρατήσουν την οικονομία στηριγμένη, η αλήθεια είναι ότι οι τροχοί αρχίζουν να σβήνουν και το τεράστιο χάος είναι μπροστά.

Ο Ed Dowd συμφωνεί ότι έρχονται μεγάλα προβλήματα τους επόμενους μήνες. Μόλις είπε στον Greg Hunter ότι αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ «θα κάνει βουτιά κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες»...


Τι συμβαίνει με την οικονομία Μπάιντεν; Ο Dowd λέει: «Η οικονομία πρόκειται να κάνει βουτιά κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η πραγματική οικονομία δεν πάει καλά. . . . Το μόνο πράγμα που συγκρατεί την αύξηση του ΑΕΠ είναι οι κρατικές δαπάνες. Ξοδεύουμε 1 τρισεκατομμύριο δολλάρια κάθε 100 ημέρες. Αυτό προσθέτει 1 τρισεκατομμύριο δολλάρια στο έλλειμμα. 

Η μόνη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι οι κυβερνητικές θέσεις εργασίας και στην πραγματικότητα δεν προσθέτουν στην οικονομία. 

Τώρα βγαίνουν αναφορές ότι ο καταναλωτής χαμηλού εισοδήματος σφυροκοπείται απόλυτα

Τα McDonald's μίλησαν γι' αυτό στην πιο πρόσφατη κλήση κερδών τους. . . . Έτσι, τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη πιέζονται, ενώ οι πλούσιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν».

Συμφωνώ.

Φυσικά δεν χρειάζεται να περιμένουμε να καταρρεύσει η οικονομία, γιατί αυτό συμβαίνει ήδη.

Κάποτε, ολόκληρος ο κόσμος θαύμαζε το μεγαλείο της ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά οι ηγέτες μας το κατέστρεψαν εντελώς.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να αποφύγουμε την καταστροφή, και γι' αυτό θα σας ενθάρρυνα να προετοιμαστείτε για πολύ δύσκολους καιρούς όσο μπορείτε.



ΠΗΓΗ: 
A "Restaurant Apocalypse" Is Starting To Sweep Across America, And That Is Really Bad News For The U.S. Economy (theeconomiccollapseblog.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!