Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Το YouTube ασκεί πολιτική επιρροή στις εκλογές της Ε.Ε. μέσω μαζικής λογοκρισίας




Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της «παραπληροφόρησης», η θυγατρική της Google YouTube αφαιρεί 35.000 βίντεο της Ε.Ε. με πολιτικά μη δημοφιλές περιεχόμενο. 

Η εταιρεία επεκτείνει τη λογοκρισία της εγκαίρως για τις εκλογές για το «Κοινοβούλιο» της Ε.Ε..

«Υποστηρίζουν τις εκλογές – εθελοντικά ή σύμφωνα με την πράξη της Ε.Ε. για τις ψηφιακές υπηρεσίες».


15 Μαΐου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,9 λεπτά


Η πλατφόρμα βίντεο της Google περιέγραψε λεπτομερώς σε μια ανάρτηση ιστολογίου πώς θα λειτουργήσει αυτή η "υποστήριξη". 

Με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) προ των πυλών, το YouTube θέλει να "παρέχει μια επισκόπηση των προσπαθειών μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν να βρουν χρήσιμες και αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες για τις εκλογές".


Η επισκόπηση είναι το σύνηθες συνονθύλευμα λογικών εννοιών, όπως η προώθηση πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο ψηφοφορίας ή εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, η ενημέρωση για τα αποτελέσματα των εκλογών κ.λπ., αλλά αυτό εξελίσσεται σε μια ακόμη μάχη στον «πόλεμο κατά της παραπληροφόρησης».

Το YouTube και οι ιδιοκτήτες της Google, Alphabet και, στην κορυφή, η BlackRock και ολόκληρη η οικονομική ελίτ έχουν το μεγαλύτερο συμφέρον οι ηγέτες της Ε.Ε. και το «Κοινοβούλιο» να συνεχίσουν να βάζουν τα συμφέροντά τους πάνω από αυτά των πολιτών – όπως, για παράδειγμα, στο κοινοβουλευτικό ψήφισμα ότι το γραπτό μήνυμα μεταξύ της von der Leyen και του αφεντικού της Pfizer Bourla της τάξης των δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να παραμείνει μυστικό.

Αλλά το YouTube έχει ήδη μια μεγαλύτερη ιστορία πολιτικής λογοκρισίας. 

Πρέπει να αναφερθεί η συνομιλία του 2013 μεταξύ της πρώην υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κίεβο Geoffrey Pyat σχετικά με τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος του Μαϊντάν, το οποίο εγκατέστησε μια υποτελή κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Ουκρανία. 

Ή τη διαγραφή της ηχογράφησης μιας δημόσιας ακρόασης από τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, η οποία ακολουθήθηκε από μια de facto κατάργηση της «πανδημίας» σε αυτή την πολιτεία των ΗΠΑ.

Επομένως, ποιος καλύτερος τρόπος για να «υποστηρίξουμε» τις εκλογές (και επομένως τη δημοκρατία) από το να προωθήσουμε έναν άλλο γύρο μαζικής λογοκρισίας;

Το YouTube είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι αφαίρεσε 35.000 βίντεο που μεταφορτώθηκαν στην Ε.Ε. μόνο το 2023, αφού αποφάσισε ότι αυτό το περιεχόμενο παραβίαζε τις πολιτικές της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένου αυτού που η ανάρτηση ιστολογίου αποκαλεί «ορισμένους τύπους παραπληροφόρησης για τις εκλογές» (γεγονός που εγείρει το λογικό ερώτημα εάν θα μπορούσαν να επιτραπούν απροσδιόριστοι τύποι «παραπληροφόρησης για τις εκλογές»).

Το YouTube δηλώνει επίσης ότι οι συντονισμένες καμπάνιες επιρροής απαγορεύονται στην πλατφόρμα - και υπόσχεται ότι αυτό ισχύει "ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις που υποστηρίζουν". 

Η απόφαση για το τι θεωρείται «συντονισμένη» προσπάθεια και τι «ασυντόνιστη» εξαρτάται, φυσικά, από το YouTube. 

Και αν η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών (TAG) της Google αποφασίσει ότι έχει εντοπίσει μια τέτοια καμπάνια, αυτές οι πληροφορίες κοινοποιούνται στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της EUROPOL.

Όσο για το ποιος κάνει αυτή τη δουλειά, το YouTube προτείνει ότι είναι ένα καλά λαδωμένο μηχάνημα που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο και "σε κλίμακα" - αποτελούμενο από "παγκόσμιες ομάδες αναθεωρητών" και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. 

Γνωρίζουμε ήδη αυτούς τους «αξιολογητές» από θεσμούς όπως το Correctiv (*) και το παγκόσμιο δίκτυο ελεγκτών γεγονότων που χρηματοδοτούνται από ολιγάρχες και αποφασίζουν τι είναι «δεξιό» και τι είναι σωστό.

Η ανάρτηση ιστολογίου ξεκινά δηλώνοντας ότι ένας από τους στόχους των προσπαθειών του YouTube είναι να βοηθήσει τους χρήστες να "μάθουν για τα ζητήματα που οδηγούν τη συζήτηση". (!!!)

Αλλά στο τμήμα του άρθρου που ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα αντιμετωπίζει το επιβλαβές περιεχόμενο, σε ένα σημείο διαφαίνεται ότι ο γίγαντας προσπαθεί να διαμορφώσει ο ίδιος αυτή τη συζήτηση.

«Το Γραφείο Πληροφοριών μας εργάζεται εδώ και μήνες για να προβλέψει αναδυόμενα ζητήματα και τάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές της Ε.Ε., τόσο εντός όσο και εκτός YouTube», αναφέρει η ανάρτηση. 

Σε περίπτωση που κάποιος έχασε το νόημα, το YouTube το επαναλαμβάνει: "Αυτό βοηθά τις ομάδες επιβολής να αντιμετωπίσουν αυτές τις πιθανές τάσεις προτού γίνουν μεγαλύτερα προβλήματα".

Και ενώ η μηχανική μάθηση (γνωστή και ως AI) αναφέρεται ως θετική όταν πρόκειται για την ικανότητα του YouTube να λογοκρίνει σε μεγάλη κλίμακα, αργότερα στην ανάρτηση γίνεται υποχρεωτική αναφορά στην AI ως εργαλείο που είναι δυνητικά επικίνδυνο για τις εκλογές και τη δημοκρατία.

(*) 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Συγγραφέας της "Correctiv": "Αναπτύσσω δράσεις και εφευρίσκω ιστορίες" Αυτοέκθεση που δεν σας αποκαλύπτει κανένα σημαντικό μέσο


ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΘΛΙΒΕΡΟ "ΕΛΕΓΚΤΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ"


ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Συγγραφέας της "Correctiv": "Αναπτύσσω δράσεις και εφευρίσκω ιστορίες" Αυτοέκθεση που δεν σας αποκαλύπτει κανένα σημαντικό μέσο (odysseiatv.blogspot.com)




ΠΗΓΗ: 
YouTube nimmt politischen Einfluss auf EU-Wahlen durch Massenzensur (tkp.at)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!