Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Το πρόβλημα δεν είναι η πολιτική ανυπακοή, είναι η πολιτική υπακοή




Η κοινωνία μας δεν αντιμετωπίζει κρίση αντισημιτισμού. Δεν έχει κρίση ακροαριστερού ριζοσπαστισμού, ισλαμικού εξτρεμισμού, υποστήριξης της τρομοκρατίας ή υποδαύλισης διαφωνίας από ξένες δυνάμεις.

Η κοινωνία μας έχει μια ηθική κρίση. 

Μια κρίση σκληρότητας. 

Μια κρίση ιμπεριαλισμού. 

Μια κρίση μιλιταρισμού. 

Μια κρίση προπαγάνδας. 

Μια κρίση ανειλικρίνειας. 

Μια κρίση ηλιθιότητας. 

Μια κρίση υπακοής.

Οι διαχειριστές της αυτοκρατορίας και οι αυτοκρατορικοί λακέδες των ΜΜΕ προσπαθούν να προσποιηθούν ότι υπάρχει κάποια τρομακτική υπαρξιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει μίσος για τους Εβραίους ή αγάπη για την Χαμάς ή κάποια άλλη γελοία ανοησία στην κοινωνία μας, επειδή και η αυτοκρατορία βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης. 

Οι άνθρωποι ξυπνούν από το νανούρισμα της προπαγάνδας και απορρίπτουν την αφηγηματική χειραγώγησή της όπως ποτέ άλλοτε, γι' αυτό αντί να υποχωρήσουν και να αποδεχτούν την καταστροφή της Γάζας από την αυτοκρατορία, η αντίθεση σε αυτήν γίνεται όλο και ισχυρότερη.

Έτσι, οι εξουσιοδοτημένοι θεματοφύλακες των αυτοκρατορικών αφηγήσεων περιφέρονται προσπαθώντας απεγνωσμένα να ανακτήσουν κάποιο έλεγχο περιστρέφοντας όλη την πολιτική ανυπακοή που βλέπουμε με έναν τρόπο που την κάνει να φαίνεται σαν κάποιο είδος προβλήματος που πρέπει να διορθωθεί. 

Αλλά όπως είπε ο Howard Zinn, «Η πολιτική ανυπακοή δεν είναι το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι η πολιτική υπακοή».

Το πρόβλημά μας δεν είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιτίθενται στις θηριωδίες του Ισραήλ στην Γάζα που υποστηρίζονται από την αυτοκρατορία με όλο και περισσότερη επιθετικότητα, το πρόβλημά μας είναι ότι οι άνθρωποι δεν αντιτίθενται αρκετά επιθετικά. 

Το πρόβλημά μας είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν το μυαλό τους κολλημένο στην επικρατούσα κοσμοθεωρία και να αγνοούν το πιο επείγον ζήτημα της εποχής μας, αφήνοντας τις σκέψεις τους να ασχολούνται με επιπόλαια σκουπίδια και να εμπιστεύονται ότι οι ηγέτες μας κάνουν ό, τι είναι καλύτερο για εμάς.

Η κυρίαρχη κουλτούρα είναι τόσο ρηχή, ανόητη και ηλίθια που όταν ένας καλλιτέχνης ραπάρει για αυτό το ζήτημα της απαράμιλλης επείγουσας ανάγκης, συμπεριλαμβάνοντας την ατάκα «Θέλω κατάπαυση του πυρός, γαμώ μια απάντηση από τον Drake» - όλοι ήξεραν τι εννοούσε. 

Εννοούσε ότι η κυρίαρχη κουλτούρα είναι προσκολλημένη σε ψεύτικες δημόσιες διαμάχες μεταξύ εκατομμυριούχων ποπ σταρ, ενώ η αυτοκρατορία των ΗΠΑ διοχετεύει όπλα εξόντωσης στο Ισραήλ για να πέσουν σε ένα γιγαντιαίο στρατόπεδο συγκέντρωσης γεμάτο παιδιά. 

Λέει τόσα πολλά για αυτή την απατηλή δυστοπία στην οποία ζούμε που κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ειπωθεί. Αλλά το έκανε.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι άνθρωποι γίνονται πολύ ανυπάκουοι, το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι παραμένουν πολύ υπάκουοι. 

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι άνθρωποι ριζοσπαστικοποιούνται υπερβολικά εναντίον της κυβέρνησής τους, το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν ριζοσπαστικοποιούνται αρκετά. 

Το πρόβλημα είναι ότι τα φρικιά που μας κυβερνούν δεν μας φοβούνται αρκετά. 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στη συλλογική συνειδητοποίηση ότι είμαστε πολύ περισσότεροι από εμάς από αυτούς, και ότι δεν χρειάζεται πραγματικά να τους ανεχόμαστε να κάνουν παρανοϊκά και κακά πράγματα ακριβώς μπροστά στα πρόσωπά μας.

Αντ' αυτού, οι άνθρωποι κάθονται με τα μάτια τους καρφωμένα σε οθόνες γεμάτες ατελείωτη εκτροπή, ενώ τα παιδιά γίνονται κομμάτια από στρατιωτικά εκρηκτικά που παρέχονται από τη Δύση για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο επειδή τυχαίνει να ανήκουν σε λάθος εθνοτική ομάδα.

Αυτή είναι η πραγματική κρίση της κοινωνίας μας. 

Όχι μια φανταστική επιδημία αντισημιτισμού. 

Όχι κολλεγιόπαιδα που παρακούουν πρόσωπα εξουσίας. 

Όχι αριστεροί.

 Όχι αναρχικοί. 

Όχι το Ισλάμ. 

Όχι η Χαμάς.


Η πραγματική κρίση στην κοινωνία μας είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι τυφλά υπάκουοι σε μια δολοφονική και τυραννική αυτοκρατορία, η οποία θα έπρεπε να κατακερματιστεί και να διασκορπιστεί στους ανέμους.


ΠΗΓΗ: The Problem Isn't Civil Disobedience, It's Civil Obedience (caitlinjohnst.one)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!