Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Πώς στηρίζει η Ε.Ε. την βία στην Γεωργία.



Ο Ευρωπαίος φορολογούμενος χρηματοδοτεί ομάδες της αντιπολίτευσης στην Γεωργία που διαφημίζουν με βόμβες μολότωφ. 

Πώς λειτουργεί ο ιμπεριαλισμός Ε.Ε./ΗΠΑ.


6 Μαΐου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 5,3 λεπτά



Στην Γεωργία, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης προσπαθούν να απαλλαγούν από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Δεν αποφεύγουν την βία – πιο πρόσφατα είχαν προσπαθήσει να μπουν με την βία στο κοινοβούλιο (ανέφερε το TKP). Αυτό υποστηρίζεται από χρήματα των Ευρωπαίων  φορολογουμένων.


Αγώνας για το νόμο και την «αλλαγή καθεστώτος»

Ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου, Shalva Papuashvili, εξήγησε λεπτομερώς το Σαββατοκύριακο τις εμπλοκές μεταξύ των εξτρεμιστικών τμημάτων του κινήματος και της Ε.Ε.. 

Πολύ λίγοι πολίτες της Ε.Ε. γνωρίζουν για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων, και ειδικά σε περιόδους που υπάρχει συνεχής συζήτηση για «ρωσικό ιμπεριαλισμό», αξίζει επίσης να ρίξουμε μια ματιά στον «ιμπεριαλισμό της Ε.Ε.» – με την έννοια των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ο Papuashvili μοιράζεται το πανό μιας «ριζοσπαστικής» ΜΚΟ που ονομάζεται «Κίνημα Ντροπής» - η εικόνα εξωφύλλου στο άρθρο. 

Απεικονίζει ένα κοκταίηλ μολότωφ στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας με αστέρια της σημαίας της Ε.Ε. και την επιγραφή «Τον έριξα». 

Επισημαίνεται ότι ένας τέτοιος εμπρηστικός μηχανισμός ρίχτηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων πριν από ένα χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου εξηγεί το υπόβαθρο της ΜΚΟ:

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι το «Κίνημα της Ντροπής» χρηματοδοτείται από Αμερικανούς και Ευρωπαίους φορολογούμενους, μέσω του National Endowment for Democracy (NED) και του European Endowment for Democracy (EED), αντίστοιχα.

Ο Damon Wilson, πρόεδρος του NED, κάλεσε πρόσφατα τις γεωργιανές ΜΚΟ να συνεχίσουν την έντονη διαμαρτυρία τους κατά της γεωργιανής κυβέρνησης, υποσχόμενος την πλήρη υποστήριξή τους στις αμφισβητήσιμες δραστηριότητές τους.

Ομοίως, ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David MacAllister εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους διαδηλωτές. 

Ο MacAllister είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του European Endowment for Democracy, ενός άλλου οργανισμού δωρητών που παρέχει χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ στην Γεωργία.

Αυτό που ενώνει το NED και το EED είναι η χρηματοδότηση τέτοιων ΜΚΟ, αλλά και η αντίστασή τους στην αποκάλυψη των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων τους στην Γεωργία.

Ο σχεδιαζόμενος νόμος, ο οποίος κλιμακώνει τις διαδηλώσεις, θα προβλέπει ακριβώς αυτό. Ο Papuashvili μιλά για το υπόβαθρο του νόμου, το οποίο βρίσκεται στο συρτάρι για πάνω από ένα χρόνο:


Πριν από έναν χρόνο, το Γεωργιανό Όνειρο απέκρυψε σκόπιμα το σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια της εξωτερικής χρηματοδότησης, σε αμοιβαία συμφωνία με τους στρατηγικούς εταίρους μας, διότι η χρηματοδότηση θα γινόταν διαφανής για το γεωργιανό κοινό.

Έκτοτε, έχουμε καλέσει επανειλημμένα τόσο το NED όσο και το EED να συνεργαστούν μαζί μας. Η χρηματοδότησή τους στην Γεωργία είναι ιδιαίτερα προβληματική επειδή δεν είναι διαφανής. Οι έγκυροι ξένοι συνομιλητές μας το παραδέχονται ανεπίσημα. 

Παραδέχονται επίσης ότι ορισμένες επιχορηγήσεις είναι επίσης προβληματικές όσον αφορά τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γεωργιανές ΜΚΟ το παραδέχονται επίσης, και πάλι σε ιδιωτικές συνομιλίες. 

Ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας παραμένει.

Η έλλειψη διαφάνειας δεν είναι το μόνο πρόβλημα. 

Το NED και το EED χρηματοδοτούν επίσης έμμεσα τα πολιτικά κόμματα, καθώς τα κεφάλαιά τους καταλήγουν στα ταμεία των ψεύτικων ΜΚΟ, οι οποίες λειτουργούν από αυτά τα πολιτικά κόμματα ως μηχανές ξεπλύματος ξένου χρήματος που μετατρέπουν την ξένη βοήθεια εκδημοκρατισμού σε πολιτικό χρήμα. 

Η γεωργιανή νομοθεσία απαγορεύει ρητά αυτή τη χρηματοδότηση πολιτικών από το εξωτερικό, κάτι που είναι επίσης σύνηθες διεθνώς.

Τα ονόματα αυτών των κομμάτων και των ΜΚΟ είναι γνωστά τόσο στο κοινό όσο και στους δωρητές, όπως τους έχουμε πει πολλές φορές. 

Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες μας, ούτε το NED ούτε το EED ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας. 

Το κοινό γνωρίζει για τα κανάλια χρηματοδότησής τους μόνο χάρη σε περιστασιακές αναρτήσεις από τους πολιτικούς δικαιούχους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των χρημάτων πηγαίνει σε ριζοσπαστικές οργανώσεις που έχουν εμπλακεί στα βίαια γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Τιφλίδα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο κοινοβούλιο.


Μια σημαντική πτυχή αυτής της διαμάχης χρηματοδότησης είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων πηγαίνει στην Γεωργία ως βοήθεια εκδημοκρατισμού, ακόμη και αν ένα μέρος τους δαπανάται για την εμβάθυνση της πόλωσης και την υπονόμευση του κράτους δικαίου (πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι τα κεφάλαια του EED χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή προστίμων για βίαιη αντίσταση στην αστυνομία).


 

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων προέρχεται από τις τσέπες των αμερικανών και ευρωπαίων φορολογουμένων, οι οποίοι πιθανότατα δεν θα ενέκριναν μια τέτοια χρήση.

Μιλώντας για τα χρήματα των φορολογουμένων: Στην περίπτωση της ΟΕΑ, υπάρχει επίσης προφανής σύγκρουση συμφερόντων. 
Ορισμένοι βουλευτές του ΕΚ κατέθεσαν πρόσφατα ψήφισμα που επικρίνει το σχέδιο νόμου της Γεωργίας σχετικά με τη διαφάνεια των ξένων παρεμβάσεων, ενώ ο νόμος ασχολείται με τη συγκεκαλυμμένη χρηματοδότηση από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του ΕΤΔ, το οποίο διοικείται από τους ίδιους τους βουλευτές (εκτός από τους MacAllister, Anna Fotyga και Michael Gahler, οι οποίοι εμπλέκονται βαθιά στη γεωργιανή πολιτική, στους αγωγούς EED). 
Με άλλα λόγια, οι βουλευτές του ΕΚ χρησιμοποιούν τους πολιτικούς μοχλούς για τα συγκεκριμένα συμφέροντά τους και, ως εκ τούτου, διατηρούν τα έργα του ΕΤΔ αδιαφανή.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι οργανώσεις που επικρίνουν περισσότερο τον νόμο περί διαφάνειας είναι οι ίδιες αδιαφανείς.

 

Εξακολουθούμε να χαιρετίζουμε τη συνεργασία μαζί τους, αλλά το NED και το EED θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν: την προώθηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, όχι τη χρηματοδότηση του ριζοσπαστισμού και της πόλωσης. Θα πρέπει να είναι διαφανείς ως προς το κοινό-στόχο τους. Υποστήριξη δεν σημαίνει πατερναλισμός.

Ένας συνιδρυτής του «Κινήματος της Ντροπής» το βλέπει διαφορετικά και μιλά για έναν προπαγανδιστικό «παραπλανητικό ελιγμό».

 

Δεν είναι μια «ριζοσπαστική ΜΚΟ» αλλά μια «ομάδα βάσης ακτιβιστών νεολαίας» που προέκυψε μετά τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων κατά του Κρεμλίνου το 2019.

 

Ο ένας είναι «περήφανος που εργάζεται για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Γεωργίας και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα του μη βίαιου ακτιβισμού».

Ένας Γερμανός χρήστης του 'X' σχολιάζει την έκθεση του προέδρου του κοινοβουλίου ως εξής: «Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. χρηματοδοτούν ομάδες που υποκινούν ανοιχτά την τρομοκρατία εναντίον της ελεύθερα εκλεγμένης κυβέρνησης της Γεωργίας που έχει σφραγιστεί από τον ΟΑΣΕ.

 

Το «Κίνημα της Ντροπής» θα απαγορευόταν στη Γερμανία την επόμενη μέρα.

 

Εάν η Γεωργία κάνει το ίδιο, ωστόσο, μπορεί κανείς να περιμένει κατηγορίες για «δικτατορία».
Στιγμιότυπο οθόνης εικόνας Twitter


ΠΗΓΗ: Wie die EU Gewalt in Georgien unterstützt (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!