Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται εναντίον του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού και ιστότοπων που «χρησιμοποιούνται για σκοπούς κατασκοπίας»



Από τον Tyler Durden
9 Μαΐου 2024


Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέλασε έναν υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας επειδή ήταν «αδήλωτος αξιωματικός στρατιωτικών πληροφοριών».

Η ενέργεια έρχεται εν μέσω μιας εμφανούς ευρύτερης πίεσης και ουσιαστικά ενός πολέμου στις ρωσικές διπλωματικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον υπουργό Εσωτερικών James Cleverly να ενημερώνει το κοινοβούλιο ότι πολλές ρωσικές ιδιοκτησίες θα υποβαθμιστούν από διπλωματικό καθεστώς και προστασία.

Ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές εγκαταστάσεις στο Σάσεξ καθώς και στο Λονδίνο θα δουν τη διπλωματική ασυλία τους να αίρεται. Ο Cleverly είπε στο κοινοβούλιο ότι «πιστεύουμε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πληροφοριών».

Νέοι περιορισμοί θα τεθούν επίσης στο χρονικό διάστημα που μπορούν να περάσουν οι Ρώσοι διπλωμάτες στη χώρα, δεδομένης της πρόσφατης «κακοήθους» ρωσικής δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών.

Ένα αναφερόμενο παράδειγμα ήταν μια εμπρηστική επίθεση σε μια επιχείρηση που συνδέεται με την Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Όλα αυτά έρχονται επίσης καθώς και οι δύο χώρες ανταλλάσσουν πολύ σοβαρές και ταχέως κλιμακούμενες απειλές στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών David Cameron κατά τη διάρκεια ταξειδιού στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εντάξει με την Ουκρανία που χρησιμοποιεί βρετανικά όπλα για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.

Είχε δηλώσει προκλητικά: «Η Ουκρανία έχει αυτό το δικαίωμα. Ακριβώς όπως η Ρωσσία χτυπά στο εσωτερικό της Ουκρανίας, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η Ουκρανία αισθάνεται την ανάγκη να βεβαιωθεί ότι υπερασπίζεται τον εαυτό της».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσσίας σε απάντηση κάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα Nigel Casey για τις παρατηρήσεις. «Ο Casey προειδοποιήθηκε ότι η απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις με βρετανικά όπλα στο ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να είναι οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός στο έδαφος της Ουκρανίας και πέραν αυτής», δήλωσε το υπουργείο μετά τη συνάντηση.

Είναι σημαντικό ότι το Κρεμλίνο ανέφερε ότι τα λόγια του Cameron σημαίνουν ότι «αναγνώρισε de facto τη χώρα του ως μέρος της σύγκρουσης». 

Αυτό σηματοδότησε ίσως την πρώτη φορά που η ρωσική κυβέρνηση απείλησε συγκεκριμένα να επιτεθεί σε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό εντός και εκτός της Ουκρανίας.

Αλλά την Τετάρτη ο Cleverly δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι ο βρετανικός λαός δεν θα εκφοβιστεί από την προπαγάνδα του Κρεμλίνου: 

«Αυτό δεν είναι καινούργιο και ο βρετανικός λαός και η βρετανική κυβέρνηση δεν θα πέσουν σε αυτό και δεν θα θεωρηθούν ανόητοι από τα bots, τα τρολ και τους λακέδες του (προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε.


«Η εξήγηση της Ρωσσίας ήταν εντελώς ανεπαρκής. Η απάντησή μας θα είναι αποφασιστική και σταθερή», πρόσθεσε για τις φερόμενες ρωσικές ατασθαλίες στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το μήνυμά μας προς τη Ρωσσία είναι σαφές: σταματήστε αυτόν τον παράνομο πόλεμο, αποσύρετε τα στρατεύματά σας από την Ουκρανία, σταματήστε αυτή την κακοήθη δραστηριότητα».



ΠΗΓΗ: UK Moves Against Russian Diplomatic Personnel & Sites 'Used For Intel Purposes' | ZeroHedge


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!