Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Γεωργιανή Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας & Γεωργιανή Λεγεώνα στο χείλος του πολέμου.



Andrew Korybko

9 Μαΐου 2024



Ακριβώς όπως το Τάγμα Αζόφ και άλλοι υπερεθνικιστές έπαιξαν βασικό ρόλο στο ξεφάντωμα της αστικής τρομοκρατίας που είναι γνωστό ως EuroMaidan παρά τον μικρό αριθμό τους, έτσι και η Γεωργιανή Λεγεώνα οραματίζεται να κάνει το ίδιο στην Τιφλίδα σήμερα.

Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας άφησε να εννοηθεί έντονα ότι η Γεωργιανή Λεγεώνα βρίσκεται πίσω από την τελευταία υποστηριζόμενη από τη Δύση προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος

Σύμφωνα με τα λόγια τους, «αυτά τα εγκληματικά σχέδια περιλαμβάνουν Γεωργιανούς υπηκόους που εδρεύουν επί του παρόντος στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Γεωργιανών που πολεμούν στην Ουκρανία» και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. 

Αυτό ακολουθεί τον ηγέτη της Γεωργιανής Λεγεώνας Mamuka Mamulashvili που τους κατηγόρησε ότι ελέγχονται από την Ρωσσία, η οποία ισχυρίζεται ότι μετέτρεψε την Γεωργία σε κράτος-μαριονέτα και ενσωμάτωσε τους κατασκόπους της στις τάξεις του.

Το ευρύτερο πλαίσιο αφορά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τον εμπνευσμένο από τη FARA νόμο περί ξένων πρακτόρων της χώρας αυτής με σκοπό την αντικατάσταση της κυβέρνησής της, ώστε να διευκολυνθεί η στρατιωτική επιμελητεία στη γειτονική Αρμενία, την οποία η Δύση θέλει να «λαθροθηρήσει» από τον CSTO της Ρωσσίας και ενδεχομένως να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Μόσχας. 

Παραπλανημένα μέλη της κοινωνίας των πολιτών χειραγωγούνται ώστε να λειτουργούν ως de facto ανθρώπινες ασπίδες για την προστασία των αντικρατικών προβοκατόρων στο πλαίσιο των διαδηλώσεων και να παρουσιάζουν την αντίδραση της αστυνομίας ως «καταπίεση».

Η Γεωργιανή Λεγεώνα είναι μία από τις πιο καλά εκπαιδευμένες μισθοφορικές ομάδες που πολεμούν στην Ουκρανία και έχει εμπειρία περίπου μιας δεκαετίας στον τομέα. 

Είναι επίσης από τους πιο αδίστακτους και είναι διαβόητοι για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει. 

Οι κατηγορίες του ηγέτη τους εναντίον της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας ισοδυναμούν με de facto κήρυξη πολέμου εναντίον τους και αποσκοπούν στη δικαιολόγηση της συμμετοχής της ομάδας του στην τελευταία υποστηριζόμενη από τη Δύση προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος.

Από την οπτική γωνία του κράτους, αυτό που προηγουμένως θεωρούνταν από ορισμένους ως μια «πατριωτική οργάνωση» που θα μπορούσε ενδεχομένως να φανεί χρήσιμη μια μέρα εάν συμβεί ένας άλλος πόλεμος με τη Ρωσσία για την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία έχει μετατραπεί ανεπίσημα σε μια αντικρατική τρομοκρατική ομάδα υπό μερικό ξένο έλεγχο. 

Εάν το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες τεθεί σε ισχύ, είναι πολύ πιθανό ότι η Γεωργιανή Λεγεώνα θα μπορούσε να λάβει αυτή την ετικέτα, την οποία ο ηγέτης της γνωρίζει καλά και γνωρίζει πόσο ευρέως θα μπορούσε να δυσφημίσει τις ενέργειές τους στην κοινωνία.

Αυτό θα μπορούσε να τον παρακινήσει να εμπλέξει την ομάδα του στην αναταραχή, όχι μόνο λόγω της παρανοϊκής πεποίθησής του ότι οι γεωργιανές κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας ελέγχονται από το Κρεμλίνο και υποτίθεται ότι μετέτρεψαν τη χώρα τους σε κράτος-μαριονέτα, αλλά και κατ' εντολή των οικονομικών προστατών του. 

Ακριβώς όπως το Τάγμα Αζόφ και άλλοι υπερεθνικιστές έπαιξαν βασικό ρόλο στο ξεφάντωμα της αστικής τρομοκρατίας που είναι γνωστό ως EuroMaidan παρά τον μικρό αριθμό τους, έτσι και η Γεωργιανή Λεγεώνα οραματίζεται να κάνει το ίδιο στην Τιφλίδα σήμερα.

Η Δύση γνωρίζει ότι είναι η πιο ριζοσπαστική ομάδα στη χώρα με περισσότερη εμπειρία στο πεδίο της μάχης ακόμη και από ορισμένα μέλη των ίδιων των ενόπλων δυνάμεων, οπότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μετατραπεί η αρχική Έγχρωμη Επανάσταση σε έναν ολοκληρωμένο Υβριδικό Πόλεμο από το να βασιστεί σε αυτούς για το σκοπό αυτό. 

Για να είμαστε σαφείς, μένει να δούμε αν οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν αυτή την κλιμάκωση, αλλά θα μπορούσε επίσης να συμβεί αυτόνομα με πρωτοβουλία της ίδιας της Γεωργιανής Λεγεώνας και έτσι να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός για περισσότερη ξένη «ερπυσμό αποστολής».

Επιπλέον, το κράτος θα μπορούσε ακούσια να θέσει σε κίνηση αυτή την ακολουθία χαρακτηρίζοντας τη Γεωργιανή Λεγεώνα ως ξένους πράκτορες εάν το σχετικό νομοσχέδιο τεθεί σε ισχύ, γεγονός που περιπλέκει τη δυναμική και δείχνει πόσο εύκολα όλα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. 

Σε τελική ανάλυση, ωστόσο, η Γεωργία μπορεί να διασφαλίσει με βιώσιμο τρόπο την κυριαρχία της μόνο με τη θέσπιση αυτής της νομοθεσίας και την εφαρμογή της έναντι όλων ανεξαιρέτως των ομάδων. 

Ως εκ τούτου, αυτή η σύγκρουση μπορεί κάλλιστα να είναι αναπόφευκτη, αλλά θα μπορούσε επίσης να γυρίσει μπούμερανγκ στην Δύση.



ΠΗΓΗ: 
The Georgian State Security Service & The Georgian Legion Are On The Brink Of War (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!