Κυριακή 5 Μαΐου 2024

ΣΠΑΝΙΑ ρωσικά βιβλία ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ από βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη



Περισσότεροι από 170 τόμοι των πιο διάσημων συγγραφέων της Ρωσσίας έχουν κλαπεί στην Ε.Ε., αναφέρουν οι New York Times.



Δεκάδες μοναδικά ρωσικά βιβλία, συνολικής αξίας άνω των 2,6 εκατομμυρίων δολλαρίων, έχουν κλαπεί από βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022, αναφέρει το RT αναφερόμενο στους New York Times

Μεταξύ αυτών είναι μερικά έργα του ποιητή Αλέξανδρου Πούσκιν.


Αλέξανδρος Πούσκιν (1799-1837)



Μία από τις πρώτες κλοπές φέρεται να έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2022 στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Tartu στην Εσθονία. 

Δύο άνδρες που παρίσταναν τους Ουκρανούς εξερευνητές έκλεψαν αρκετούς τόμους του 19ου αιώνα με τα γραπτά του Πούσκιν (1799-1837) και του Νικολάι Γκόγκολ (1809-1852).


Νικολάϊ Γκόγκολ (1809-1852)


Τέσσερεις μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας απογραφής ρουτίνας της βιβλιοθήκης, ανακαλύφθηκε ότι οκτώ βιβλία που είχαν συμβουλευτεί οι ίδιοι άνδρες είχαν εξαφανιστεί. 

Είχαν αντικατασταθεί με αντίγραφα τόσο υψηλής ποιότητας που μόνο οι ειδικοί μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά, σύμφωνα με τους NYT.

Παρόμοια περιστατικά που αφορούν σπάνια ρωσικά βιβλία αξίας δεκάδων έως εκατοντάδων χιλιάδων δολλαρίων έχουν αναφερθεί από μεγάλες βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Λετονίας, της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Βερολίνου, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Φινλανδίας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, σύμφωνα με τους NYT. 

Σύμφωνα με την Europol, η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας επηρεάστηκε περισσότερο, με 78 μη ανιχνεύσιμα βιβλία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αντικαταστάθηκαν από υψηλής ποιότητας αντίγραφα που μιμούνταν ακόμη και την ηλικιακή φθορά των πρωτοτύπων, υποδηλώνοντας μια εξελιγμένη λειτουργία.

Οι βιβλιοθήκες είναι εύκολοι στόχοι επειδή συχνά υποχρηματοδοτούνται και στερούνται ασφάλειας, δήλωσε στους NYT ο Pierre-Yves Guillemet, έμπορος με έδρα το Λονδίνο που ειδικεύεται σε σπάνια ρωσικά βιβλία:


«Είναι εύκολο να πάρεις τα βιβλία, είναι εύκολο να ξέρεις ποια βιβλία πρέπει να πάρεις και είναι εύκολο να ξέρεις την αξία».

Οι δυτικές κυρώσεις θα απαγορεύσουν στους εμπόρους στην Ε.Ε. να πωλούν σπάνια βιβλία σε Ρώσους, εξηγεί η εφημερίδα. 

Αυτό οδηγεί σε σκιώδεις συναλλαγές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guillemet, τα κλεμμένα ρωσικά βιβλία είναι απίθανο να εμφανιστούν σε επίσημες δυτικές δημοπρασίες.

Μια ειδική μονάδα της γαλλικής αστυνομίας για την καταπολέμηση της πολιτιστικής κλοπής ηγείται των ερευνών στη Γαλλία και τις συντονίζει σε όλη την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με την Europol, εννέα άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τις κλοπές. 

Σύμφωνα με τους NYT, οι γαλλικές αρχές υποπτεύονται μια προσπάθεια της Ρωσσίας να φέρει πίσω τους θησαυρούς.



ΠΗΓΗ: Seltene russische Bücher verschwinden aus Bibliotheken in ganz (...) - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

4 σχόλια:

  1. Τ υ χ α ί ο ;
    Σ ύ μ π τ ω σ η ;
    Σ υ γ κ υ ρ ί α ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεταξύ μας τώρα, αν όντως συμβαίνει απο την πλευρά της Ρωσσίας, κι εγώ στην θέση τους δεν θα άφηνα ούτε οδοντογλυφίδα στους αχάριστους Δυτικούς, πόσο μάλλον πρωτότυπα κλασσικών έργων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κάποια" ..."μαγικά χεράκια" φαίνεται, έχουν μάλλον "πάγια αποστολή" τήν εξαφάνιση οτιδήποτε ενοχλητικού ( γιά τά καταχθόνια σχέδιά τους ) ανά τόν πλανήτη.....

      Διαγραφή
    2. Έλα στου Βαγγέλα6 Μαΐου 2024 στις 10:44 π.μ.

      Παίδες, χαιρετώ σας.

      ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

      Συμφωνώ με τον ανώνυμο 10:39 π.μ.

      Σε τα μας;;;;

      Το μάθαμε το κολπάκι τώρα. Για ό,τι γίνεται, όλο την Ρωσία κατηγορούν.

      Όλα τα στραβά ψωμιά η νύφη τα 'κανε.

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!