Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Το πείραμα της Νορβηγίας: Σχολείο χωρίς smartphones - βελτίωση της ψυχικής υγείας των νέων

Εικόνα: 113193389 © Rawpixelimages | Dreamstime.com



Σύμφωνα με μια μελέτη, τα κορίτσια και οι νέοι από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος επωφελούνται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των smartphones κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών, η οποία έχει εφαρμοστεί από 400 νορβηγικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Για χρόνια, παρατηρητές, επιχειρήσεις και ακαδημαϊκοί αναρωτιούνται εάν και σε ποιο βαθμό η χρήση των smartphones και - ευρύτερα - των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων και ευάλωτων ατόμων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το L'Indipendente αναφέρει μια μελέτη που συντονίστηκε από την ερευνήτρια Sara Abrahamsson για το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. 

Παρέχει ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η στέρηση τηλεφώνου μπορεί να είναι επωφελής για τα παιδιά, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως εξηγεί η πύλη, η μελέτη δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου, αλλά η ύπαρξή της πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε το επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης σχετικά με την παιδαγωγική του Διαδικτύου. 

Ο Abrahamsson ανέλυσε 400 νορβηγικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απαγόρευαν τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών.

Με βάση τρεις πηγές δεδομένων - μια εθνική έρευνα φοιτητών, δημογραφικά δεδομένα και μια έρευνα σχετικά με τα μέτρα που έλαβε κάθε ίδρυμα - ο επιστήμονας διαπίστωσε ότι η αφαίρεση των smartphones κατά τη διάρκεια των μαθημάτων έχει θετικές επιπτώσεις διαφόρων ειδών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μαθήτριες επωφελούνται ιδιαίτερα από την απαγόρευση, καθώς έχουν δει μια «σημαντική μείωση» στην ανάπτυξη ψυχικών συμπτωμάτων και ασθενειών

Στην πραγματικότητα, τρία χρόνια μετά την εισαγωγή της απαγόρευσης, η ζήτηση για διαβουλεύσεις με ειδικούς ψυχικής υγείας μειώθηκε κατά 60%. 

Τα κορίτσια ανέφεραν επίσης καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Τα αγόρια ανέφεραν πολύ λιγώτερες αλλαγές, αλλά η απόφαση να απαγορευτούν τα κινητά τηλέφωνα είχε αντίκτυπο στον εκφοβισμό και για αυτά. 

Επίσης, χάρη στην παρουσία κατάλληλων αντιμέτρων, η απόσυρση των τηλεφώνων στο σχολείο έχει οδηγήσει σε μείωση των φαινομένων βίας και εκφοβισμού κατά περίπου 40%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο έντονα για τους νέους από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι λέγεται ότι είναι πιο πιθανό να αποσπάται η προσοχή τους από τα smartphones.

Το βρετανικό think tank The Policy Exchange καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την απαγόρευση της πώλησης smartphones και τη δημιουργία κοινωνικών λογαριασμών για νέους κάτω των 16 ετών - μια δραστική λύση που επί του παρόντος προσελκύει έντονη κριτική. Το L'Indipendente καταλήγει:

«Το έργο του Abrahamsson σίγουρα θα προκαλέσει συζήτηση, αλλά αντιπροσωπεύει μια σημαντική συμβολή σε ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά διφορούμενο και περίπλοκο. 

Ενώ η νορβηγική έκθεση ενισχύει την ιδέα ότι ορισμένες πτυχές της ψηφιοποίησης είναι επιζήμιες για την υγεία των νέων, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις δεν αποτελούν μελλοντική λύση και ότι το φαινόμενο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους, από την ψηφιακή εκπαίδευση έως την εισαγωγή κανονισμών που κρατούν μακριά την κατάχρηση της Big Tech.



















2 σχόλια:

  1. Ακόμα μία ΥΠΕΡΟΧΗ ανάρτηση γεμάτη πλουσιώτατα νοήματα καί ωφέλεια πρός κάθε άνθρωπο καί πρός κάθε νέο! Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τήν άξια συνεργάτιδά μας Μαριγώ Ζαραφοπούλα γιά ακόμα μία δυνατή της επιλογή!
    (Κάθε εικόνα καί κάθε φωτογραφία είναι ένα υπερπολύτιμο "μάθημα" ! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!