Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Νέα έκθεση WEF προωθεί επιθετικά το CBDC



Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υποστηρίζει τα ψηφιακά νομίσματα και την ψηφιακή ταυτότητα των κεντρικών τραπεζών, και καλεί για κοινές προσπάθειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον τομέα της χρηματοδότησης.


A Lily Bit

3 Μαΐου 2024

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) συνεχίζει να πιέζει έντονα για την έναρξη όχι μόνο ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDC) για τις μάζες, αλλά και μιας χονδρικής παραλλαγής, wCBDC, σχεδιασμένης για διατραπεζικές πληρωμές και συναλλαγές τίτλων. 

Είναι σχεδόν γελοίο το πόσο συχνά κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τράπεζες αναφέρουν εκθέσεις του WEF, ενώ δικαιολογούν τις δικές τους επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο, σε μια αξιοσημείωτη επίδειξη διγλωσσίας, μια νέα έκθεση του WEF, που εκπονήθηκε από κοινού με την Accenture και με τίτλο "Εκσυγχρονισμός των χρηματοπιστωτικών αγορών με ψηφιακό νόμισμα χονδρικής κεντρικής τράπεζας (wCBDC)", ισχυρίζεται ότι η ομάδα δεν υποστηρίζει ρητά την έκδοση wCBDC. 

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, είναι αυτή μια σκόπιμη προσπάθεια να συσκοτιστούν οι πραγματικές τους προθέσεις ή μια απλή περίπτωση κακής επικοινωνίας;

Ωστόσο, η πλοκή πυκνώνει όταν η ίδια έκθεση, που διαφημίζεται ως «κριτική ανάλυση», αντιφάσκει κατάφωρα με τον εαυτό της. 

Σε ένα σημείο, ρητά "υποστηρίζει την συνεργασία μεταξύ κεντρικών τραπεζών, εμπορικών τραπεζών και υποδομών χρηματοπιστωτικών αγορών για τη χρήση του wCBDC για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των διατραπεζικών πληρωμών και των συναλλαγών τίτλων". 

Αυτό εγείρει το ερώτημα: αν το WEF δεν είναι υπέρμαχος των wCBDCs, τότε για τι ακριβώς υπερασπίζονται;



Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μια συγκέντρωση παγκόσμιων ελίτ, φαίνεται να έχει πλήρη επίγνωση της αμφιλεγόμενης φύσης των ψηφιακών νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας. 


Φαίνεται ότι προσπαθούν να διαχειριστούν το ζήτημα της δικής τους συμμετοχής, καθώς μπορεί να μην αποτελεί καλό οιωνό για δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις εάν το WEF θεωρείται ως η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από αυτά τα σχέδια. 

Ωστόσο, παρά αυτή την πράξη εξισορρόπησης, η πρόθεση του WEF να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή των εισερχόμενων πολιτικών είναι προφανής.

Σε μια έκθεση που διαβάζεται σαν ένα σχέδιο για τον αυταρχισμό, τη λογοκρισία και την επιτήρηση, το WEF εκθειάζει τις αρετές των wCBDC, περιγράφοντάς τα ως μέσο εκσυγχρονισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών μέσω του «μετασχηματιστικού δυναμικού» τους. 

Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι η επίτευξη αυτού του οράματος απαιτεί «βαθιά συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα» - μια έννοια που - όπως και τα περισσότερα πράγματα που υποστηρίζει το WEF - εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή διάβρωση της ιδιωτικής ζωής και της αυτονομίας του ατόμου.

Το WEF φαίνεται να βρίσκεται στο τιμόνι της δημιουργίας ενός πλαισίου πολιτικής για την παγκόσμια υιοθέτηση των (w)CBDC και η έκθεση προσφέρει λαμπερούς επαίνους για αυτά τα ψηφιακά νομίσματα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το WEF προτείνει την υιοθέτηση των «δικτύων ψηφιακής ταυτότητας» – μια έννοια που μοιάζει βγαλμένη κατευθείαν από ένα δυστοπικό μυθιστόρημα.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι το 98% των κεντρικών τραπεζών του κόσμου είτε ερευνούν, είτε δοκιμάζουν είτε ήδη αναπτύσσουν ένα CBDC. Αυτή η στατιστική, αν και παρουσιάζεται ως θετική εξέλιξη, προκαλεί ανησυχία.


Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) παρουσιάζει τα wCBDC ως το θεμέλιο για τις ψηφιακές πληρωμές στην επόμενη επανάληψη των χρηματοπιστωτικών αγορών. 

Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις αγορές αναμένεται να συμμετάσχουν στην «αμοιβαιοποίηση της ανταλλαγής δεδομένων χρησιμοποιώντας ένα wCBDC».

Όσον αφορά τα πλαίσια ψηφιακής ταυτότητας, το WEF υποστηρίζει στα λόγια τη «διατήρηση της ιδιωτικής ζωής», αλλά με μια σημαντική προειδοποίηση: θα υπάρξουν συμβιβασμοί που θα περιλαμβάνουν τη «διατήρηση της ιδιωτικής ζωής και την επιβολή σχετικών μέτρων συμμόρφωσης».

Η ώθηση του WEF να «ενισχύσει την συμμόρφωση με τους κανόνες KYC (Know Your Customer), AML (Anti-Money Laundering) και CFT (Countering the Financing of Terrorism)» υποδηλώνει ότι η ατομική ιδιωτικότητα μπορεί να υποβιβαστεί στο παρασκήνιο στην επιδίωξη μιας ουτοπίας ψηφιακού νομίσματος.

Σε μια προσπάθεια να γίνει διάκριση μεταξύ προγραμματιζόμενων πληρωμών και προγραμματιζόμενων χρημάτων, η έκθεση τις περιγράφει ως «ξεχωριστές αλλά γειτονικές έννοιες». 

Ωστόσο, η διάκριση φαίνεται ισχνή στην καλύτερη περίπτωση, και είναι σαφώς άλλη μια περίπτωση συσκότισης.

Το WEF ισχυρίζεται ότι τα wCBDC "θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν προγραμματιζόμενες πληρωμές", επιτρέποντας στους συμμετέχοντες όπως "ψηφιακά CSD (κεντρικά αποθετήρια τίτλων) και ανταλλαγές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, να παρέχουν σύνθετα και προγραμματιζόμενα μετρητά χωρίς πιστωτικό κίνδυνο για την εξάλειψη του κινδύνου αντισυμβαλλομένου". 

Επιπλέον, «οι προγραμματιζόμενες πληρωμές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απόδειξη συναλλαγής μεταξύ εξουσιοδοτημένων μερών».

Η αδιάκοπη προώθηση των wCBDC, των πλαισίων ψηφιακής ταυτότητας και των προγραμματιζόμενων πληρωμών από το WEF υπενθυμίζει την ανάγκη για κριτική αξιολόγηση. 

Καθώς οδεύουμε προς ένα μέλλον όπου η οικονομική και πολιτική εξουσία συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια λίγων εκλεκτών, είναι σημαντικό να αμφισβητήσουμε τις οντότητες που προωθούν αυτές τις τεχνολογίες και να απαιτήσουμε διαφάνεια και λογοδοσία. 

Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για να παραμείνουμε παθητικοί παρατηρητές.


ΠΗΓΗ: New WEF Report Doubles Down on CBDC - A Lily Bit


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!