Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ (20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 – 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024)

 


Ποιος βάζει λόγια Πατρίδες να χαθούν;

Νησιά να μοιραστούν;

Σύρματα να μπουν;

 

Ποιος ρίχνει βόλια Παιδιά να σκοτωθούν;

Γενιές να χωριστούν;

Ρίζες να κοπούν;

 

Γιώτα Νέγκα – Το Καραβάκι


Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από τα ξημερώματα εκείνου του μαύρου Σαββάτου της 20 Ιουλίου 1974, όταν τα αποβατικά του Τουρκικού Στρατού που είχαν ξεκινήσει το βράδυ της 19 Ιουλίου από την Μερσίνα, άρχισαν ανενόχλητοι να ξεφορτώνουν άνδρες και πολεμικό υλικό στο Πεντεμίλι της Κερύνειας. Την ίδια στιγμή η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδιζε στόχους στην Λευκωσία και έριχνε αλεξιπτωτιστές εντός του Τουρκοκυπριακού θύλακα Λευκωσίας- Αγίρδας. Ο Αττίλας είχε μόλις κάνει την εμφάνιση του ενώ η Αϊσέ μπορούσε να πάει διακοπές...

Είχε προηγηθεί το αποτυχημένο και γελοίο πραξικόπημα της Χούντας του Ιωαννίδη εναντίον του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, όταν δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς βομβάρδισαν το Προεδρικό Μέγαρο που υπερασπιζόντουσαν δυνάμεις της αστυνομίας με την ονομασία «Εφεδρικό». Ο Μακάριος γλίτωσε ως εκ θαύματος και μετέβη αρχικά στην Πάφο απ’ όπου έβγαλε διάγγελμα μέσω ραδιοφώνου στον Κυπριακό λαό πως είναι ζωντανός. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο πολιτικός και μέλος της ΕΟΚΑ Νίκος Σαμψων που έμεινε στην ιστορία ως «ο πρόεδρος των 8 ημερών».

Την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ συγκάλεσε έκτακτο πολεμικό συμβούλιο και αποφάσισε τελεσίδικα την εισβολή του Τουρκικού Στρατού, καθότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Ζυρίχης ως εγγυήτρια δύναμη έπρεπε να συμπράξει μονομερώς για την αποκατάσταση του status quo. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία με την συνθήκη της Λωζάνης το 1923 είχε πάρει την Ανατολική Θράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο με αντάλλαγμα να παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα στην Κύπρο, ενώ με την κατάπτυστη αυτή συνθήκη ξαναμπήκε στο παιχνίδι, αποκτώντας ξανά τα δικαιώματα που είχε στερηθεί.

Ο Μακάριος μετά το διάγγελμα στην Πάφο μετέβη στην Αγγλική Βάση του Ακρωτηρίου. Από εκεί πέταξε για την Μάλτα και κατόπιν βρέθηκε στο Λονδίνο όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γουίλσον ζητώντας του να συνεχίσει να διατηρεί το προεδρικό του αξίωμα. Μετά την συνάντηση τους, κατέφθασε και ο Ετζεβίτ με μεγάλη συνοδεία πολιτικών και στρατιωτικών ο οποίος ανακοίνωσε στον Γουίλσον ότι το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου ήταν παραβίαση της συμφωνίας ανεξαρτησίας και το τέλος της νομικής βάσης του Κυπριακού Κράτους. Ο Γουίλσον άκουσε και τους δύο, αλλά κατά την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» δεν πήρε καμία θέση.

Στις 19 Ιουλίου ο Μακάριος εκφώνησε τον περίφημο λόγο του στο συμβούλιο του ΟΗΕ, στο οποίο αποκάλεσε το πραξικόπημα εναντίον του ως ελληνική εισβολή από την οποία δεν ταλαιπωρούνται μόνο οι Ελληνοκύπριοι, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι. Ουσιαστικά, είπε ότι το Σύνταγμα παραβιάστηκε και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει νομικό έρεισμα τους Τούρκους να επέμβουν για να αποκατασταθεί η τάξη.

Στις 20 Ιουλίου οι Τούρκοι αποβιβάζονται για να «εγγυηθούν» την ανεξαρτησία της Κύπρου. Δυστυχώς η Εθνική Φρουρά είναι διαλυμένη από το πραξικόπημα. Οι Τούρκοι δημιουργούν προγεφύρωμα και ενισχύονται συνεχώς, ενώ οι μόνες ενισχύσεις που θα αποστείλει η Ελλάδα είναι η Α’ Μοίρα Καταδρομών με αεροσκάφη τύπου Noratlas και Dakota (Επιχείρηση «ΝΙΚΗ»). Παρόλη την σθεναρή αντίσταση των λιγοστών μαχητών οι Τούρκοι αποβιβάζουν αρκετές δυνάμεις και μετά από 25 ημέρες πολέμου, διαπραγματεύσεων και συνεχών παραβιάσεων της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί στις 22 Ιουλίου   καταλαμβάνουν το 38% της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα διέπραξαν σφαγές, λεηλασίες, βιασμούς, εκτελέσεις αμάχων και άλλα πολλά αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν έρθει στο φως ή ίσως και ακόμη να κρύβονται στο σκοτάδι.

Στα επόμενα χρόνια η Τουρκία αφού μετέφερε κατοίκους από τα Μικρασιατικά παράλια, ανέπτυξε τα κατεχόμενα δημιουργώντας τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις. Στη συνέχεια έβαλε χέρι στις περιουσίες των ξεριζωμένων Ελληνοκυπρίων και τις παραχώρησε (!) σε Τούρκους και τώρα τελευταία και Άγγλους που εγκαταστάθηκαν σε σπίτια για τα οποία δεν είχαν κανέναν τίτλο ιδιοκτησίας. Με άλλα λόγια καταπατήθηκαν κατοικίες που οι πραγματικοί τους ιδιοκτήτες έγιναν πρόσφυγες και όταν το 2004 που άνοιξαν τα Τελωνεία του ΟΗΕ πέρασαν στα κατεχόμενα βρήκαν ξένους να τους έχουν πάρει τα σπίτια ! Ορισμένοι από αυτούς κατέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν, αλλά πως να αποδοθεί δικαιοσύνη σε ένα ψευδοκράτος που καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει και η ασυδοσία δεν έχει κανένα μέτρο ;

Μέχρι και σήμερα η Τουρκία διατείνεται ότι δεν διέπραξε καμία εισβολή και ότι όλο αυτό που συνέβη ήταν μια περιορισμένη νόμιμη αστυνομική επιχείρηση που σκοπό είχε την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Κύπρου. Επίσης στόχος ήταν η αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων των Ρωμιών, τους οποίους θεωρεί φίλους, που αφαιρέθηκαν μέσω των όπλων κατά το πραξικόπημα. Επομένως η «ειρηνική» αυτή η επιχείρηση έγινε στο όνομα της «αδελφοσύνης» και τα τουρκικά στρατεύματα δεν ήρθαν ως κατακτητές, αλλά ως απελευθερωτές (!!!)

50 χρόνια μετά το Κυπριακό παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα και δεν διαφαίνεται κάποιο ουσιαστικό σχέδιο για την επίλυση του. Η μεγαλύτερη πληγή του που θα κάνει χρόνια να κλείσει είναι αυτή των 1.619 αιχμαλώτων πολέμου που κακώς τους έχουν ονομάσει ως αγνοούμενους*. Από αυτούς οι 619 ήταν άμαχοι πολίτες, ενώ οι υπόλοιποι 1.000 ήταν αξιωματικοί υπαξιωματικοί, στρατεύσιμοι έφεδροι και εθελοντές με τον μικρότερο εξ αυτών, έναν εθελοντή 17 ετών. Ανάμεσα στους αμάχους ήταν και 36 παιδιά, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα 20, με το μικρότερο εξ αυτών ήταν μόλις 6 μηνών ! Ο εντοπισμός τους παραμένει δύσκολος γιατί η Τουρκία δεν δίνει πληροφορίες από τα αρχεία του στρατού της, οι οποίες θα αποτελούσαν μεγάλη βοήθεια για τον εντοπισμό των σωρών ή την αναζήτηση τους σε στρατόπεδα της ενδοχώρας της. Τέλος αν και έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον ύποπτο ρόλο της σε αυτή την υπόθεση, συνεχίζει να αδιαφορεί για την τύχη τους, προκαλώντας για μία ακόμη φορά με την στάση της.  Κι αυτή είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η Τουρκία δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο…

 

 


*Αγνοούμενος είναι αυτός του οποίου αγνοείται η τύχη, έχει χαθεί ή δεν είναι γνωστό αν σώθηκε ή σκοτώθηκε σε κάποιο ατύχημα ή φυσική καταστροφή. Στην περίπτωση της Κυπριακής τραγωδίας ο τουρκικός στρατός συνέλαβε ένοπλους και αμάχους τους οποίους είτε εκτέλεσε, είτε βασάνισε, είτε μετέφερε σε στρατόπεδα της Τουρκίας για να τους υποβάλει σε πειράματα. Στη συνέχεια η πολιτεία τους αγνόησε και τους βάφτισε αγνοουμένους, αφού ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι έγινε πόλεμος στην Κύπρο. Επομένως είναι αιχμάλωτοι πολέμου και είναι απαράδεκτο ύστερα από μισό αιώνα να μην έχουν επιστρέψει ζωντανοί ή πεθαμένοι πίσω στις οικογένειές τους, ενώ ξέρουμε ποιος τους έχει…

 

Πηγές:

 

11 1.) Ιστοσελίδες: Βικιπαιδεία, In.gr, protothema.gr.

2.) Βιβλία: Κύπρος η Μεγάλη Προδοσία, Μακάριος και Γρίβας ο Εθνικός Διχασμός στην Κύπρο Εκδόσεις «Πελασγός»
3.) Αντλήθηκε υλικό από το Youtube. gr και πιο συγκεκριμένα από το κανάλι Alphanews.gr με θέμα Το «άγνωστο» διάγγελμα Ντεκντάς για την εισβολή και οι μνήμες των Τουρκοκυπρίων

 


9 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ 38% ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΑΥΡΩΘΕΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ``ΕΘΝΑΡΧΗ ; `` ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ; ΑΦΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΚΙΑ ΧΟΥΝΤΑ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ``ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ `` ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ;
    ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974, ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ , ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ.
    ΣΤΙΣ 4 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ 24ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΟΡΚΙΖΟΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
    ΟΤΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΝ 24η ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 , ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 4%
    ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΤΑΜΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.
    25 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ , ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ , ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΥΡΟ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΒΙΒΑΖΑΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
    26 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΕΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΟΝΕΙΔΟΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΑΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΠΟ 4% ΣΤΟ 12% ΠΕΡΙΠΟΥ. ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟΤΕ ; ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΗ.
    ΣΤΙΣ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1974 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ.
    ΚΑΙ ΣΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1974 ΕΓΙΝΕ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ 2 ΥΠΟ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΒΕΒΑΙΩΣ, ΒΕΒΑΙΩΣ , ΤΟΤΕ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ 42% ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ `` Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ `` , ΠΟΥ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ .... Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ . ΟΤΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΕΙΧΕ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 4% ΚΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 20 ΜΕΡΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΦΘΑΣΕ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ 38%.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχετε δίκιο σε ότι γράφετε, αλλά δεν έκρυψα κάτι από δόλο. Προσπάθησα να μην μπω σε πολλές λεπτομέρειες που θα έκαναν το άρθρο κουραστικό και αρκέστηκα στην υπενθύμιση κάποιων σημαντικών γεγονότων, διαφορετικά το άρθρο δεν θα το διάβαζαν πολλοί. Επίσης τόνισα ιδιαίτερα τον όρο αιχμάλωτοι πολέμου και όχι αγνοούμενοι, στον οποίο κακώς δεν αναφερθήκατε καθόλου.

      Διαγραφή
    2. ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ! ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΜΦΗ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ.

      Διαγραφή
    3. Η Τραγωδία της Κύπρου μας, ή ακριβέστερα η ΠΡΟΔΟΣΙΑ της Κύπρου μας, μέ τήν - προσυμφωνημένη μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ καί Αγγλίας - αιματηρή ΕΙΣΒΟΛΗ, παρά τά ήδη συμπληρωμένα 50 της χρόνια, δέν έχει επιτραπεί από καμμία πλευρά, νά πέσει άπλετο φώς!


      Αντιθέτως από τήν αρχή ο μοναδικός σκοπός ήταν η συσκότιση, η παραχάραξη καί η αποσιώπηση πολύ μεγάλου αριθμού γεγονότων καί συμβάντων.


      Ο ονομαζόμενος ως "διεθνής παράγων", είτε αυτό υπονοεί τόν ΟΗΕ ( μία θλιβερή συστημική & μεταπολεμική ΦΟΥΣΚΑ των "μεγάλων", άνευ αξίας καί αντικρύσματος, πεδίο ψευδών διαξιφισμών ενώπιον τηλεοπτικών δικτύων ), είτε τήν Αγγλία, μέ περισσή υποκρισία καί απερίγραπτη αδιαφορία στέκεται απαθής μισό αιώνα πλέον, μπροστά στο μοναδικό κράτος παγκοσμίως που είναι στήν αρχή του 21ου αιώνος χωρισμένο στα δύο, όπως επίσης είναι κομμένη στήν μέση καί η πρωτεύουσά του!


      Η Ελλάδα διαρκώς λυπηρά ΕΤΕΡΟΦΩΤΗ, μέ ανύπαρκτες, ματαιόδοξες καί ολίγιστες ηγεσίες, είτε στρατιωτικές, είτε πολιτικές ("μεταπολιτευτικές"), άλλοτε λόγω εξαπατήσεως, άλλοτε λόγω αφελείας, άλλοτε λόγω δεσμεύσεων, πούλησαν τήν Κύπρο μας θεωρώντας ψευδέστατα καί προδοτικά, ότι η ουσιαστική αντίσταση ήταν "ανέφικτη" λόγω ….αποστάσεως!


      Παρά τήν πάροδο δεκαετιών τίποτε ουσιαστικό δέν έγινε, είτε προς τήν αναζήτηση αρμοδίως ευθυνών καί προσώπων, είτε προς τήν έρευνα ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ καί ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ στο τουρκικό έδαφος τόσοι καί τόσοι αγνοούμενοί μας! Κι όμως μάθαμε, αλλά παραστήσαμε πώς …αγνοούμε!


      Άκρα του τάφου σιωπή από όλες τίς πλευρές. Καί οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τό '74 καί οι κυπριακές, χειροπόδαρα δεμένες, διολισθαίνουν ασταμάτητα προς τήν δικαίωση των τουρκικών - δηλαδή αγγλοαμερικανικών- απαιτήσεων!


      Όσο γιά τό πρόσωπο του Αρχ. Μακαρίου, επίσης δέν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ γραμμένη η Ιστορία του, αφού τό πώς λειτουργούσε καί πρίν καί κατά καί μετά τήν εισβολή ( μέ τήν "ζεστή αγγλική συμπαράσταση" διαρκώς μαζί του) είναι επιεικώς ύποπτο, ολέθριο καί ανυπολόγιστα καταστροφικό.


      Οφείλουμε νά ευχαριστήσουμε π ο λ ύ γιά τίς πάντα στοχευμένες επισημάνσεις καί τίς πολύτιμες πληροφορίες του (περί εισβολής καί της εξελίξεώς της εις βάρος μας) τόν τακτικό μας σχολιαστή ΑΝΝΙΚΕΡΙ, που είναι ιδιαίτερη τιμή καί χαρά μας νά καταθέτει τίς θέσεις του σέ πλήθος Ιστορικών ζητημάτων που έχουν οι αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

      Διαγραφή
    4. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ.

      Διαγραφή
    5. Πιστέψτε με, η χαρά είναι δική μας!

      🙂

      Διαγραφή
  2. Είναι αναρίθμητοι σχεδόν οι συγγραφείς που καταπιάσθηκαν μέ τό Κυπριακό ζήτημα εδώ καί πολλές δεκαετίες.
    Ο απόλυτος κανόνας είναι ότι τό εξετάζουν τό καυτό αυτό Εθνικό θέμα, είτε από πολιτικής, είτε από στρατιωτικής απόψεως, είτε καί τά δύο μαζί.
    Σωστά, αλλά όχι σφαιρικά.
    Κάτι όμως πολύ σημαντικό καί καίριο λησμονούν νά κάνουν.
    Νά εξετάσουν τό Κυπριακό - ιδίως εντός του 20ου αιώνος - καί από εκκλησιαστικής πλευράς.
    Γιατί;
    Η πιό "ηλεκτρισμένη" περίπτωση είναι του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που ενώ είναι εκλεγμένος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, σέ άμεση, α π α ρ ά δ ε κ τ η καταστρατήγηση καί αντίθεση κάθε εκκλησιαστικού κανόνος καί κυρίως Οικουμενικής Συνόδου, επιμένει νά είναι συγχρόνως καί ...πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοιχείο α π ο λ ύ τ ω ς ασυμβίβαστο καί σίγουρα κ ο λ ά σ ι μ ο μέ πολύ αυστηρότητα από πολλών αιώνων !
    Όσες φορές προσπάθησαν ορισμένοι μητροπολίτες νά ανακινήσουν τό ζήτημα "ατύχησαν"!...
    Όταν μιλάμε λοιπόν γιά 'Κυπριακό ζήτημα', κακώς παραμελούμε, ή προσπερνούμε, ή ούτε κάν προσέχουμε, τήν εκκλησιαστική παράμετρο που βγάζει μάτι!
    Ή τό ένα θά ήταν, ή τό άλλο, ποτέ μά ποτέ καί τά δύο μαζί!
    Υπήρχε α σ υ μ β ί β α σ τ ο !
    Τό άν ήταν τελικώς αρχομανία, ή μία σειρά απίστευτων καί μή συζητουμένων (σχεδόν από κανένα) ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ από ξένους παράγοντες, αυτό επιτέλους άς ασχοληθούν οι καλοί συγγραφείς, επειδή καί εκεί υποκρύπτονται πλείστα όσα γιά τήν Τραγωδία, που οι πολλοί ακόμα αγνοούν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια, από εκείνη τήν συζήτηση.

    Βρισκόμασταν σέ μία οικογενειακή συγκέντρωση, στήν οποία ήταν παρών καί ένας ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία καί λόγω θέρους, ήρθε η συζήτηση καί στήν επέτειο της τουρκικής εισβολής στήν Κύπρο μας.

    Μιλήσαμε αρκετοί ώρα, οι πολλοί ήσαν αμέτοχοι στήν κουβέντα, ή έδειχναν νά μήν θέλουν νά πάρουν μέρος, ή ίσως νά μήν πολυκαταλάβαιναν τά θέματα εκείνα.

    Ο απόστρατος - μακαρίτης πλέον - κάποια στιγμή σήκωσε τά χέρια λέγοντας μάλλον χαμηλόφωνα, τήν ασυνήθιστη έκφραση, "τί καθόμαστε καί σκαλίζουμε, τό ζουμί είναι αλλού" !

    Χωρίς προσποίηση τότε είπα : - Δηλαδή, τί θέλετε νά υπονοήσετε μέ αυτό;

    Μέ κοίταξε, χαμογέλασε κάπως πικρά, έκανε έναν μορφασμό μέ τό στόμα του καί είπε: - Η κατάρα της Κύπρου νά ξέρετε είναι οι αγγλικές βάσεις!

    Επειδή δέν τό περίμενα, έσπευσα νά πώ: - Δηλαδή; Δηλαδή;

    Μειδίασε, σήκωσε τό δεξί του χέρι κάνοντας μία αρνητική κίνηση καί απάντησε : - Δές απλά τόν χάρτη του νησιού! Μόνο αυτό!

    Καί μία ακόμα αρνητική κίνηση των χεριών του, έθεσε τέρμα στήν συζήτηση, μή θέλοντας νά αναλύσει περαιτέρω λεπτομερέστερα τί εννοούσε!

    Συγχωρεμένος νά είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπου πατάνε τό πόδι τους οί άγγλοι είναι σάν νά σέ επισκέπτεται ό διάβολος. Σπέρνουν τήν καταστροφή,
    τόν αφανισμό καί τήν υποτέλεια
    ή τήν υποδούλωση σ'αυτούς.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!