Κυριακή 19 Μαΐου 2024

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;



Σύντομα, το ποσοστό γεννήσεων παγκοσμίως θα πέσει κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για τη σταθερή ανάπτυξη του πληθυσμού.

Στην πραγματικότητα, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη συμβεί.


Το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται σχεδόν παγκοσμίως, μεταξύ των γυναικών όλων των εισοδημάτων και επιπέδων εκπαίδευσης, προειδοποιεί η Wall Street Journal (WSJ) σε λεπτομερή έκθεση. 

Και η μείωση του ποσοστού γεννήσεων έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, στην ανάπτυξη των οικονομιών και στη θέση των υπερδυνάμεων στον κόσμο, εξηγεί η WSJ.

Οι δημογραφικές τάσεις θα έπρεπε να αλλάζουν αργά, αλλά το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται τόσο γρήγορα που έχει αιφνιδιάσει πολλούς

Ο παγκόσμιος ρυθμός αναπαραγωγής είναι 2,2 παιδιά ανά γυναίκα. 

Αυτή ακριβώς είναι η κρίσιμη αξία που είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Στις ΗΠΑ, είναι ήδη χαμηλότερο. 

Η αξία της Νότιας Κορέας, η χαμηλότερη στον κόσμο, ήταν κάποτε αδιανόητη.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, η γονιμότητα μειωνόταν ήδη από τη δεκαετία του 1970. 

Κατά την περίοδο του κορωνοϊού, μειώθηκε και πάλι σημαντικά. 

Σήμερα, μειώνεται επίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα πέρυσι, αλλά η γονιμότητά της είναι τώρα κάτω από τον ρυθμό αναπαραγωγής. 

«Ο δημογραφικός χειμώνας πλησιάζει», προειδοποιεί ο Jesus Fernandez-Vilaverde στην WSJ, οικονομολόγος που ειδικεύεται στη δημογραφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Πολλές κυβερνήσεις το θεωρούν σοβαρό εθνικό πρόβλημα. 

Ανησυχούν για την συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την ισχυρή πίεση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τη ζωτικότητα μιας κοινωνίας με όλο και λιγώτερα παιδιά. 

Ένας μικρότερος πληθυσμός σημαίνει λιγώτερη παγκόσμια επιρροή και εγείρει ερωτήματα για τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσσία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη θέση τους ως υπερδυνάμεις.

Ορισμένοι δημογράφοι πιστεύουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να αρχίσει να συρρικνώνεται μέσα σε τέσσερεις δεκαετίες - μία από τις λίγες φορές στην ιστορία που συνέβη αυτό

Στον απόηχο του Τριακονταετούς Πολέμου, για παράδειγμα, ο πληθυσμός της Ευρώπης μειώθηκε απότομα. Αλλά υπήρχε επίσης μια εξαίρεση: η Ελβετία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει περιγράψει τη μείωση του πληθυσμού ως μεγαλύτερη απειλή για τον δυτικό πολιτισμό από την Ρωσσία. 

Πριν από ένα χρόνο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida, η χώρα του οποίου υποφέρει από πολύ χαμηλό ποσοστό γεννήσεων εδώ και αρκετό καιρό, δήλωσε ότι η κατάρρευση του ποσοστού γεννήσεων «μας ωθεί στα όρια του αν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία»

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι έχει δώσει προτεραιότητα στην αύξηση του «δημογραφικού ΑΕΠ» της χώρας.

Οι κυβερνήσεις έχουν αναπτύξει προγράμματα για να περιορίσουν αυτή την τάση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την τάση. Επειδή η πραγματικότητα είναι χειρότερη από την προβλεπόμενη.

Το 2017, όταν το παγκόσμιο ποσοστό γεννήσεων ήταν 2,5 παιδιά ανά γυναίκα, τα Ηνωμένα Έθνη προέβλεπαν ότι θα μειωθεί σε 2,4 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020. 

Το 2021, ωστόσο, είχε ήδη πέσει στο 2,3 - και έτσι είχε ήδη πλησιάσει την κρίσιμη τιμή.

Η κρίσιμη τιμή των 2,2 γεννήσεων ανά γυναίκα είναι ένας μέσος όρος. 

Στις πλούσιες χώρες με καλά συστήματα υγείας, το 2,1 είναι αρκετό για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός με την πάροδο του χρόνου. 

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου γεννιούνται λιγώτερα κορίτσια από ό,τι αγόρια και περισσότερες μητέρες πεθαίνουν σε αναπαραγωγική ηλικία, είναι ελαφρώς υψηλότερο.

Ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία για το 2022 και το 2023, αλλά τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τις μεμονωμένες χώρες κάνουν τους ανθρώπους να κάθονται και να το προσέχουν. 

Η Κίνα ανέφερε εννέα εκατομμύρια γεννήσεις πέρυσι, 16% λιγώτερες από ό, τι προβλεπόταν στο κεντρικό σενάριο του ΟΗΕ. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 3,59 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν πέρυσι, 4% λιγώτερα από ό, τι στο σενάριο του ΟΗΕ. 

Σε άλλες χώρες, το χάσμα μεταξύ εκτίμησης και πραγματικότητας είναι ακόμη μεγαλύτερο: η Αίγυπτος ανέφερε 17% λιγώτερες γεννήσεις για το 2023 και η Κένυα 18% λιγώτερες για το 2022. 

Ο Dean Spears, οικονομολόγος και εμπειρογνώμονας πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, δήλωσε στη WSJ ότι «έχουμε αρκετά δεδομένα για να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι το σημείο καμπής δεν είναι μακριά».

Το 2017, τα Ηνωμένα Έθνη προέβλεψαν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός, ο οποίος ήταν 7,6 δισεκατομμύρια εκείνη την εποχή, θα συνέχιζε να αυξάνεται, φτάνοντας τα 11,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100. Το 2022, είχε αναθεωρήσει την εκτίμησή της και προέβλεπε κορύφωση 10,4 δισεκατομμυρίων τη δεκαετία του 2080. Και αυτή η εκτίμηση είναι πιθανώς ήδη ξεπερασμένη. 

Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αναμένει τώρα ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί σε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια το 2061 και στη συνέχεια θα μειωθεί.

Οι κοινωνικοί ιστορικοί περιγράφουν τη μείωση των γεννήσεων στον απόηχο της βιομηχανικής επανάστασης από τα τέλη του 18ου αιώνα και μετά στις βιομηχανικές χώρες ως δημογραφική μετάβαση. 

Με βελτιώσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε και περισσότερα παιδιά επέζησαν μέχρι την ενηλικίωση. 

Το ποσοστό γεννήσεων άρχισε να μειώνεται μόνο με καθυστέρηση. 

Τον 20ό αιώνα, όλο και περισσότερες γυναίκες εκπαιδεύτηκαν και εισήλθαν στην επαγγελματική ζωή. 

Ως αποτέλεσμα, ο γάμος και η γέννηση καθυστέρησαν και οι οικογένειες απέκτησαν λιγώτερα παιδιά.

Καθώς το ποσοστό γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται στις ΗΠΑ, ορισμένοι αρχικά πίστευαν ότι οι γυναίκες καθυστερούσαν τον τοκετό λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση του 2008.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, οι συγγραφείς αναζήτησαν πιθανές εξηγήσεις για τη συνεχιζόμενη πτώση.

Διαπίστωσαν ότι τα συχνά αναφερόμενα επεξηγηματικά μοτίβα, όπως οι διαφορές στους νόμους περί αμβλώσεων, η ανεργία, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, το κόστος στέγασης, η χρήση αντισυλληπτικών, η θρησκευτικότητα, το κόστος παιδικής μέριμνας και το φοιτητικό χρέος, δεν μπορούν να εξηγήσουν τη μείωση των γεννήσεων. 

«Αυτή η αλλαγή αντανακλά εκτεταμένες κοινωνικές αλλαγές που είναι δύσκολο να μετρηθούν ή να ποσοτικοποιηθούν», είναι το κάπως ασαφές συμπέρασμα.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο οι μητέρες όσο και οι πατέρες, ειδικά εκείνοι με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους από ό, τι στο παρελθόν. 

«Η ένταση της γονεϊκότητας είναι ένας καταναγκασμός», λέει η μελέτη. 

Για παράδειγμα, πολλοί επιλέγουν να έχουν μόνο ένα παιδί επειδή πιστεύουν ότι δεν έχουν το χρόνο να αφιερώσουν σε πολλά παιδιά.

Η υποσαχάρια Αφρική ήταν κάποτε η περιοχή που αντιστάθηκε περισσότερο στην παγκόσμια μείωση των γεννήσεων, αλλά και αυτό αλλάζει. 

Το ποσοστό των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία που χρησιμοποιούν σύγχρονα αντισυλληπτικά στην περιοχή αυξήθηκε από 17% το 2012 σε 23% το 2022, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Family Planning 2030.

*

Σχόλιο TransitionNews:

Την ίδια στιγμή που τα ποσοστά γονιμότητας έχουν μειωθεί, το προσδόκιμο ζωής δεν έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι δυνατότητες της σύγχρονης ιατρικής φαίνεται να έχουν εξαντληθεί σε κάποιο βαθμό.

Το γεγονός ότι θα υπάρξει υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε πολλές βιομηχανικές χώρες με την έναρξη της «εκστρατείας εμβολιασμού» από το 2022 και μετά εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού στα κορυφαία μέσα ενημέρωσης (παράδειγμα η Ελβετία εδώ). 

Η WSJ δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Εάν αυτή η τάση δεν αντιστραφεί, θα οδηγήσει σε παγκόσμια πληθυσμιακή κατάρρευση πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι πρόσφατα.

Ο επιχειρηματίας Elon Musk αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό. 

Γράφει ότι η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι πρώτες υποψήφιες να καταρρεύσουν πληθυσμιακά. (*) 

Σε ένα από τα πιο πρόσφατα tweets του, δεν έκρυψε ούτε τους «ξαφνικούς και απροσδόκητους θανάτους»

Ωστόσο, το tweet δεν είναι πλέον ορατό, αλλά μπορείτε να δείτε ένα στιγμιότυπο οθόνης του εδώ.

Το γεγονός ότι το κοινό εξακολουθεί να μην έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος οφείλεται πιθανώς όχι μόνο στην επιλεκτική αναφορά των μέσων ενημέρωσης, αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν φαίνεται να συγκινούνται από αυτό.

Ενώ εξακολουθούμε να έχουμε ελάχιστη επίγνωση του προβλήματος, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει αντίμετρα.




ΠΗΓΗ: 
Wo sind die Kinder? - Transition News (transition-news.org)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ & ΤΡΑΓΙΚΑ:

(*) Καθίστε πρώτα και μετά διαβάστε - Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ πέφτει κατακόρυφα καθώς οι ΑΙΦΝΙΔΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ αυξάνονται

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Καθίστε πρώτα και μετά διαβάστε - Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ πέφτει κατακόρυφα καθώς οι ΑΙΦΝΙΔΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ αυξάνονται (odysseiatv.blogspot.com)




Ξαφνικά δεν υπάρχουν αρκετά μωρά. Όλος ο κόσμος έχει θορυβηθεί.

Τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται γρήγορα σε όλες τις χώρες, με οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές συνέπειες

Suddenly There Aren’t Enough Babies. The Whole World Is Alarmed. - WSJ

1 σχόλιο:

  1. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΣΠΡΗ ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΕ ΚΡΑΤΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ, ΙΝΔΙΑ ΚΛΠ? ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΑΣΠΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ. ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΑΣΠΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ, ΕΞΥΠΝΟΙ, ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ. Ο.Κ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!