Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

EUID Wallet: «Ανοίγει ο δρόμος για μια πλήρως ψηφιοποιημένη Ευρώπη»



Η έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού της Ε.Ε. για την ψηφιακή ταυτότητα είναι μια «σαφής αλλαγή παραδείγματος στην Ευρώπη», αναφέρεται επίσημα. 

Τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν λειτουργικά και ελεύθερα διαθέσιμα πορτοφόλια της Ε.Ε. έως το 2026.

Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της Ε.Ε. (EUDI) και μια «πλήρως ψηφιοποιημένη Ευρώπη», γράφει η Biometric Update. 

Αυτό επιτεύχθηκε με την έγκριση του νέου νομικού πλαισίου για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός για την ψηφιακή ταυτότητα («eIDAS 2.0») δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Μαΐου 2024. 

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα έργα ψηφιακής ταυτότητας θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή, σύμφωνα με την πύλη. 

Το Transition News έχει αναφέρει τις προετοιμασίες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη δώσει το πράσινο φως τον Φεβρουάριο. 

Το νέο πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας θα παρέχει στους πολίτες διασυνοριακή ψηφιακή πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες. 

Το ευρωπαϊκό πορτοφόλι είναι ένα εργαλείο επαλήθευσης ταυτότητας και πρόσβασης σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς και αποθήκευσης, ανταλλαγής και ηλεκτρονικής υπογραφής εγγράφων.

«Η χρήση του πορτοφολιού της Ε.Ε. θα είναι καθαρά εθελοντική. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές επέβαλαν διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την προώθηση ενός ψηφιακού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς, αποφεύγοντας τις διακρίσεις κατά των ανθρώπων που επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν το ψηφιακό πορτοφόλι», αναφέρει δελτίο τύπου του νομοθέτη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι «βολικό και ασφαλές». 

Το λεξιλόγιο θυμίζει σίγουρα άλλα προϊόντα. 

Μια ανακοίνωση σχετικά με την «πιλοτική εφαρμογή του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της Ε.Ε.» αναφέρει:

«Το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της Ε.Ε. είναι ένας βολικός και ασφαλής τρόπος για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις να πιστοποιούν την ταυτότητά τους.»

Από το 2023, εκτελούνται αρκετά μεγάλα πιλοτικά προγράμματα για την αξιολόγηση του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της Ε.Ε.. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα έργα που δρομολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνούν, για παράδειγμα, πώς το ψηφιακό πορτοφόλι θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις στους ακόλουθους τομείς: πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, άδεια οδήγησης κινητής τηλεφωνίας, υπογραφή συμβάσεων, ταξείδια, πληρωμές, εκπαιδευτική πιστοποίηση και πρόσβαση σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης. Τα προγράμματα αυτά θα συνεχιστούν μέχρι το 2025.

Μέχρι το 2026, τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν στους πολίτες μια εθνική ανταλλαγή ψηφιακής ταυτότητας, εξηγεί η Biometric Update. 

Στην συνέχεια, αυτά θα αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη μέλη. 

Το λογισμικό του συστήματος θα είναι ανοιχτού κώδικα, με κάποιο περιθώριο για τα μεμονωμένα κράτη να αποκρύπτουν ορισμένες πληροφορίες με την κατάλληλη αιτιολόγηση.



ΠΗΓΗ: 
EUID-Wallet: «Der Weg für ein vollständig digitalisiertes Europa ist (...) - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!